Dacă pierderile provocate de invazia lui Vladimir Putin din țara vecină nu sunt încă totalizate, iată că există în schimb câștiguri colosale realizate de o firmă de pe urma războaielor din Ucraina și Israel. Compania Rheinmetall din Germania, cel mai mare grup din domeniul Apărării, are comenzi uriașe record de 48,6 miliarde de euro.
Contractorul german Rheinmetall din industria militară se apropie de dublarea profiturilor operaționale din cheltuielile militare mai mari. Vânzările și profiturile sale continuă să crească pe fondul războaielor din Ucraina (care se apropie de 900 de zile) și Gaza (a depășit 300 de zile), potrivit Financial Times.
Grupul din Düsseldorf a declarat joi, 8 august 2024, că vânzările din prima jumătate a anului au crescut cu o treime, până la 3,8 miliarde de euro, în timp ce profitul operațional aproape s-a dublat la 404 de milioane de euro pe fondul comenzilor în creștere pentru arme și muniții.
Directorul executiv Armin Papperger a declarat că profitabilitatea a crescut „semnificativ” datorită creșterii vânzărilor, despre care se aștepta să continue să crească anual cu aproximativ 2 miliarde de euro „în următorii ani”.
Grupul a spus că proiectele cheie au inclus comenzi de artilerie pentru Germania și Ucraina, cea mai mare comandă din anul în curs fiind un contract cu Bundeswehr pentru vehicule blindate Boxer în valoare totală de 2,2 miliarde de euro, inclusiv servicii.
„Superciclul [în cheltuielile pentru apărare] se accelerează în mod clar”, a adăugat Papperger, despre care se crede că a fost ținta unui complot de asasinat rusesc dejucat la începutul acestui an.
SUA nu sunt pregătite pentru război. O altă putere deține 70% din armele de mâine
Papperger, care a devenit un pion al armamentului european și un susținător puternic al sprijinului militar pentru Kiev, a stârnit furia Kremlinului anunțând planuri de a construi un șir de fabrici în Ucraina, axate pe întreținerea tancurilor, muniție și apărare aeriană.
Ministerul rus de Externe a declarat săptămâna trecută că fabrica de muniție ucraineană Rheinmetall, care este programată să fie operațională în doi ani, este o „țintă legitimă” pentru armata rusă, potrivit rapoartelor Reuters.
Compania germană Rheinmetall făcea afaceri cu regimul lui Putin chiar în 2014, când Berlinul și-a retras licența de export în contextul anexării Crimeei de către Rusia.
Înainte de izbucnirea războiului la scară largă în Europa, mai mult de o treime din vânzările Rheinmetall au fost în piese de calitate nemilitare, cum ar fi senzorii pentru industria auto.
Situația devine critică în Rusia: O rețea strategică a lui Putin este în pragul colapsului
Compania nu mai evidențiază vânzările de automobile, dar a declarat joi că vânzările din divizia sa de sisteme de alimentare „care reunește expertiza tehnologică pe piețele civile” au crescut doar puțin, până la puțin peste 1 miliard de euro, împovărate de vânzările întârziate în Europa.
Rheinmetall, al cărui preț al acțiunilor a crescut cu peste 2% la începutul tranzacțiilor de joi, a adăugat că performanța sa îmbunătățită se reduce la „afacerile cu forțele armate din Germania și statele partenere din UE și NATO”.