Explozia din tunelul de trageri de la Fabrica de Arme Cugir. Daune morale și amendă penală după decesul unei angajate de 50 de ani

Autor: N.G.
Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 22:29
4654 citiri
Explozia din tunelul de trageri de la Fabrica de Arme Cugir. Daune morale și amendă penală după decesul unei angajate de 50 de ani
Pușcă mitralieră fabricată la Fabrica de Arme Cugir FOTO Arhivă Ziare.com

Judecătoria Alba Iulia a condamnat compania Fabrica de Arme Cugir pentru explozia din 12 noiembrie 2018 soldată cu decesul unei angajate în vârstă de 50 de ani.

Compania de stat trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 173.333 lei pentru infracțiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și ucidere din culpă.

De asemenea magistrații au obligat Fabrica de Arme Cugir la plata a 110.000 de euro, daune morale către familia femeii decedate, respectiv 50.000 de euro pentru soț și câte 30.000 de euro pentru cele doua fiice. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia din 6 octombrie 2022 poate fi contestată la Curtea de Apel.

Compania de stat producătoare de muniție și armament a fost trimisă în judecată în aprilie 2021, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Potrivit procurorilor, la data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, la sediul din Jud. Alba, unde persoana juridică își desfășura activitatea, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr.7 din cadrul tunelului subteran nr. 4 al Atelierului de probe - tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier.

”Angajata B. nu a mai reușit să se evacueze, decedând în urma intoxicației acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viața celorlalți angajați, creându-se și un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societății angajatoare”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra și particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii.

Cauza producerii a constituit-o omisiunea angajatorului care nu a luat măsurile necesare asigurării sănătății și securității în muncă a angajaților săi, în sensul că:

- nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacționată și nereacționată în urma tragerilor cu armament),

- nu a adoptat soluții conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire a angajaților prin faptul că a căptușit pereții tunelului de tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale care au favorizat propagarea incendiului cu repeziciune, iar fumul toxic generat de arderea acelorași materiale de combustie, a condus la decesul victimei B.,

- nu a elaborat instrucţiuni proprii din punct de vedere al securităţii muncii, pentru întreținerea și exploatarea liniilor de tragere, care să fie aduse la cunoștința lucrătorilor, în condițiile în care s-au acumulat reziduuri, reacţionate şi nereacţionate, în cantităţi semnificative în faţa posturilor de tragere, fapt ce a condus în final la explozia și aprinderea acestora, cauzându-se decesul victimei,

- nu a luat măsuri adecvate pentru stingerea incendiului, hidrantul existent în incintă neputând fi utilizat, nedotând spațiile cu uși rezistente la foc 15 minute (URF), astfel încât acestea să poată fi utilizate fără dificultate“, se susține în rechizitoriul Parchetului.

Quarterly Report - Editia 4

Patru școli din Canada dau în judecată platformele TikTok, Instagram și Facebook
Patru școli din Canada dau în judecată platformele TikTok, Instagram și Facebook
Patru consilii școlare din Canada, trei din Toronto și unul din Ottawa, au inițiat o acțiune legală împotriva companiilor din spatele rețelelor de socializare, acuzându-le că și-au...
Antena 1 a dat în judecată ProTV. Scandal interminabil cu chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu
Antena 1 a dat în judecată ProTV. Scandal interminabil cu chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu
Conflictul dintre Antena 1 și foștii ”Chefi la Cuțite” Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu şi Sorin Bontea se extinde și asupra postului ProTV, care a anunțat recent revenirea...
#fabrica arme Cugir, #explozie, #deces femeie, #proces, #daune morale, #amenda penala , #justitie