Rusia construiește cu ajutorul Iranului o fabrică de drone de atac. Când ar urma să devină operațională

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 23:51
2194 citiri
Rusia construiește cu ajutorul Iranului o fabrică de drone de atac. Când ar urma să devină operațională
Drone din Iran folosite de Rusia FOTO Twitter

SUA consideră că o uzină pentru drone de atac pe care Rusia o construieşte cu ajutorul Iranului ar putea fi complet operaţională până la începutul anului viitor, a declarat vineri John Kirby, oficial al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, relatează CNN.

Iranul expediază către Rusia, prin Marea Caspică, echipamente pentru uzină, precum şi drone complet construite, spun oficialii americani. Rusia a cumpărat sute de drone din Iran începând din vara anului trecut şi le foloseşte pe scară largă în războiul din Ucraina.

John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate, a confirmat informaţii anterioare ale CNN potrivit cărora Iranul foloseşte ruta Mării Caspice pentru a transporta drone, muniţie şi obuze de mortier către Rusia, folosind adesea nave "paravan" sau care şi-au dezactivat datele de urmărire pentru a-şi masca mişcările.

SUA au dat publicităţii vineri o hartă care arată ruta pe care Iranul pare să o folosească pentru a expedia echipamentele de la Amirabad, Iran, la Mahacikala, Rusia.

"În ultimele săptămâni, Rusia a folosit UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) iraniene pentru a lovi Kievul şi a teroriza populaţia ucraineană, iar parteneriatul militar Rusia-Iran pare să se adâncească", a declarat John Kirby într-un comunicat.

"Sprijinul curge în ambele sensuri: de la Iran la Rusia şi de la Rusia la Iran", afirmă John Kirby.

Iranul a furnizat Rusiei sute de drone pentru a le folosi în războiul său din Ucraina, multe dintre acestea vizând reţeaua electrică şi instalaţiile energetice din Ucraina, cu efecte devastatoare.

Iranul pare să-şi fi modificat dronele de atac pe care le-a furnizat Rusiei astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime asupra unor obiective de infrastructură din interiorul Ucrainei, potrivit unui raport de investigaţie obţinut în exclusivitate de CNN în luna februarie.

Vânzările de drone au adâncit relaţiile Iranului cu Rusia, care se consolidaseră deja pe măsură ce cele două ţări erau tot mai mult blocate în afara comerţului internaţional şi a sistemului financiar.

The Washington Post dezvăluia în noiembrie anul trecut că Moscova a încheiat un acord secret cu Teheranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, care să fie folosite apoi în războiul din Ucraina.

De asemenea, potrivit presei, la începutul lunii ianuarie, o delegaţie iraniană la nivel înalt a vizitat Rusia, unde a inspectat locul de construcţie a unei fabrici în oraşul Ielabuga din Tatarstan şi a discutat detaliile lansării proiectului.

Eveniment Quarterly Report

Un nou atac rusesc aproape de România. Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea a fost închis VIDEO
Un nou atac rusesc aproape de România. Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea a fost închis VIDEO
Un atac cu drone a avut loc în noaptea de luni spre marţi, pe malul ucrainean al Dunării, în zona localităţii Orlovka, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre...
Drona care le va face rușilor viața un iad la Marea Neagră. Ucrainenii le arată cum vor distruge cu "Maricika" pilonii podului Kerci VIDEO
Drona care le va face rușilor viața un iad la Marea Neagră. Ucrainenii le arată cum vor distruge cu "Maricika" pilonii podului Kerci VIDEO
Noua dronă a Ucrainei de 433.000 de dolari, care ar putea face viața unui iad pentru flota rusă de la Marea Neagră. Vehiculul subacvatic fără pilot (UUV), botezat Maricika, are o autonomie...
#fabrica, #drone, #Rusia, #Iran , #Rusia