Schweighofer anunță închiderea unei fabrici de cherestea și reducerea cu 30% a activității în România. Motivele invocate de austrieci

Autor: N.G.
Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 21:48
6438 citiri
Schweighofer anunță închiderea unei fabrici de cherestea și reducerea cu 30% a activității în România. Motivele invocate de austrieci

Compania HS Timber Productions, fosta Holzindustrie Schweighofer, anunță închiderea fabricii de panouri din lemn de la Siret și reducerea operațiunilor la fabrica din Rădăuți.

Deciziile vor intra în vigoare începând cu 30 martie 2022, ”din cauza condițiilor generale dificile de pe piața lemnului”. Astfel, capacitatea de debitare a HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30%. La fabrica din Siret lucrează circa 300 de persoane.

”În fabrica din Rădăuți, o parte dintre operațiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producția de stâlpi și grinzi din Rădăuți va rămâne în funcțiune. Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuți, va fi închisă în totalitate.

Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului. Achiziția de lemn rotund pe piața din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina și Rusia nu mai sunt disponibile pentru achizițiile de materie primă, din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări”, anunță compania austriacă într-un comunicat de presă.

Un alt motiv ar fi întârzierile la lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum și birocrația laborioasă în materie de importuri, ceea ce face ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. ”Mai mult decât atât, producția de energie verde și vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă. Investițiile importante necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condițiile actuale de piață. Aproximativ 600 de angajați vor fi afectați de restructurare.

Compania face tot posibilul să le ofere cât mai multora dintre ei oportunități de a continua să lucreze în cadrul grupului în România. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menține impactul social la un nivel cât mai redus posibil”, se mai susține în comunicat.

În România, HS Timber Productions își continuă activitatea cu două fabrici de cherestea (Sebeș și Reci) și o fabrică de panel (Comănești), cu un total de aproximativ 2.400 de angajați. ”Aceste fabrici nu sunt afectate de restructurare. Compania investește în continuare în modernizarea și îmbunătățirea operațiunilor în unitățile respective”, mai susține reprezentanții companiei

Citeste si:
Traian Băsescu a provocat un accident rutier în Capitală și a ajuns la poliție
Traian Băsescu a provocat un accident rutier în Capitală și a ajuns la poliție
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a provocat, duminică dimineață, o tamponare ușoară și a mers să raporteze accidentul la Brigada Rutieră Buucrești. Potrivit...
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...