Facebook a fost amendata cu un milion de euro de Italia pentru implicarea in scandalul Cambridge Analytica

Vineri, 28 Iunie 2019, ora 20:45
2197 citiri
Facebook a fost amendata cu un milion de euro de Italia pentru implicarea in scandalul Cambridge Analytica
Foto: Cambridge Analytica

Autoritatea italiana pentru protectia datelor personale a aplicat vineri o amenda de un milion de euro retelei sociale Facebook pentru implicarea sa in scandalul Cambridge Analytica.

"Autoritatea pentru protectia datelor a aplicat Facebook o sanctiune de un milion de euro pentru actiuni ilegale comise in dosarul 'Cambridge Analytica', societatea care printr-o aplicatie pentru teste psihologice a avut acces la datele a 87 de milioane de utilizatori si le-a folosit pentru a incerca sa influenteze alegerile prezidentiale din 2016 din SUA", se mentioneaza intr-un comunicat oficial, citat de AFP.

Cambridge Analytica s-a aflat in 2018 in centrul unui scandal care a afectat in mod grav reputatia Facebook.

Societatea a dezmintit ca ar fi colectat si exploatat datele personale a 87 milioane de utilizatori Facebook - fara acordul lor - in scopuri politice printr-o aplicatie de teste psihologice.

Potrivit autoritatii italiene de supraveghere a datelor personale, 57 de italieni au descarcat aplicatia care permite sa se colecteze datele prietenilor lor pe Facebook, fara consimtamantul acestora din urma. In acest mod, un numar total de 214.077 de utilizatori italieni ai retelei de socializare au fost in situatia ca datele lor personale sa fie accesate fara sa-si fi dat acordul.

"Suntem ferm angajati in protejarea vietii private a persoanelor si am investit in resurse, in tehnologii si parteneriate, am angajat numai in ultimul an mai mult de 20.000 de persoane implicate in securitate", a reactionat Facebook intr-un comunicat.

"Vom examina cu atentie decizia autoritatii (italiene) de protectie a vietii private si vom continua sa lucram cu ea pentru mai multa claritate", se mai spune in comunicat.

In decembrie trecut, autoritatea italiana pentru concurenta a aplicat o amenda de 10 milioane de euro Facebook, acuzand compania ca vinde datele utilizatorilor sai fara a-i informa in mod corespunzator.

In alte tari din Europa, autoritatea britanica de reglementare (ICO) a impus Facebook o amenda de 500.000 de lire sterline (565.000 de euro) in noiembrie trecut in cazul Cambridge Analytica.

In Spania, grupul a fost condamnat in septembrie 2017 de Agentia locala de protectie a datelor (AEPD) la plata unei amenzi in valoare de 1,2 milioane de euro, noteaza AFP.

Citeste mai multe despre:

Datele a peste 112.000 de romani ar fi fost colectate de Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg, audiat in Congresul SUA in scandalul "Cambridge Analytica": Este greseala mea si imi pare rau

Cambridge Analytica se inchide, dupa scandalul folosirii ilegale a datelor de la Facebook

Londra impune Cambridge Analytica sa predea datele personale pe care le detine despre un alegator american

Facebook a fost amendata cu 500.000 de lire sterline in scandalul Cambridge Analytica

Fost director la Cambridge Analytica: Romania e o tinta pentru propaganda rusa pe internet, sunt vizate urmatoarele alegeri

Citește și:
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...