Ce au facut rusii ca sa influenteze alegerile din SUA: Exemple de reclame si postari false

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 07:14
11780 citiri
Ce au facut rusii ca sa influenteze alegerile din SUA: Exemple de reclame si postari false
Foto: Facebook

Reprezentanti ai companiilor Facebook, Google si Twitter s-au aflat saptamana aceasta in fata Congresului SUA pentru a da explicatii in legatura cu presupusele incercari ale unor grupuri din Rusia de a le folosi platformele pentru a raspandi informatii false in preajma alegerilor prezidentiale de anul trecut.

Aproximativ 3.000 de materiale sponsorizate din Rusia au fost transmise de Facebook senatorilor americani, in timp ce Twitter a descoperit mii de conturi false administrate de persoane din aceeasi tara. O parte dintre aceste reclame si dintre postarile de pe conturile plasmuite au fost publicate de Comisia de Informatii din Camera Reprezentantilor.

Nu se stie daca aceste demersuri au influentat intr-adevar opinia electoratului, insa niciunul dintre scenarii nu avantajeaza companiile vizate, remarca Recode. Daca au functionat, atunci aceste companii sunt responsabile pentru influentarea alegerilor. Daca nu au functionat, clientii lor din publicitate isi pot pune in mod legitim semne de intrebare.

Iata cateva exemple de continut postat de rusi inainte de alegerile din 2016 din SUA:

O reclama anti-Hillary Clinton postata pe Facebook de un grup numit "Heart of Texas", finantata din Rusia in mai 2016, a avut ca grup tinta utilizatori care si-au exprimat anterior interesul in chestiuni ca "patriotism" si "sprijinirea veteranilor".

Autorii postarii sustin ca fostul secretar de stat are o rata de dezaprobare de 69% printre veterani si sugereaza ca armata americana ar trebui retrasa de sub controlul sau in cazul in care va castiga alegerile.

Foto: via Recode

Un alt exemplu este un eveniment fals promovat pe Facebook, numit "Minerii lui Trump", adresat utilizatorilor din Pennsylvania, carora li se spune ca Donald Trump a promis ca le va da minerilor locurile de munca inapoi. Trump a castigat alegerile in Pennsylvania la o diferenta de mai putin de 45.000 de voturi.

Foto: via Recode

Insusi Trump a ajutat la raspandirea continutului postat pe aceste conturi afiliate Rusiei. Aceasta postare de pe Twitter a fost redistribuita si de fostul sau manager de campanie Kellyanne Conway si fiul sau Donald Trump Jr.

Foto: via Recode

Alte tentative de influentare a alegerilor au vizat suprimarea votului.

De exemplu, o imagine prelucrata in Photoshop il arata pe actorul si comedianul Aziz Ansari indemnandu-i pe oameni sa voteze via Twitter, aceasta nefiind o modalitate de exercitare a dreptului de vot acceptata in SUA (sau in alta parte).

Twitter a sters aceasta postare si altele asemanatoare, insa nu poate spune cati utilizatori chiar au incercat sa voteze pe aceasta platforma.

Foto: via Recode

Intr-o alta postare, candidata democrata este infatisata luptandu-se cu insusi Iisus.

Daca atacurile la adresa lui Hillary Clinton au predominat in perioada premergatoare alegerilor, tactica rusilor s-a schimbat imediat dupa victoria lui Trump, ceea ce este interpretat ca fiind o incercare de a exacerba diviziunile politice din randul populatiei americane.

Foto: via Bloomberg

Aceasta este o invitatie la o manifestatie anti-Trump din noiembrie, postata de pe un cont din Rusia, la care ar fi participat mii de oameni.

"Reclamele plasate pe Facebook de o ferma de troli din Rusia si publicate miercuri de Comisia de Informatii a Congresului SUA arata ca nici Donald Trump, nici Hillary Clinton nu au fost favorizati de campania rusa de propaganda din 2016. In schimb, aceasta a ridiculizat si incitat America, facand-o sa se priveasca intr-o oglinda distorsionata, care s-a dovedit in cele din urma remarcabil de exacta", scrie editorialistul Leonid Bershidsky in Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Rusia alegeri SUA, #Rusia reclame Facebook, #Donald Trump Hillary Clinton alegeri , #Google