Alarmata de posibila aparitie a Libra, UE se gandeste sa emita o moneda digitala publica

Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 22:15

   

Alarmata de posibila aparitie a Libra, UE se gandeste sa emita o moneda digitala publica
Banca Centrala Europeana ar trebui sa ia in considerare emiterea unei monede digitale publice, se arata intr-un document al Uniunii Europene, dupa ce planurile Facebook de a introduce Libra s-au lovit de raspunsul ostil al autoritatilor globale de reglementare.

De asemenea, in documentul consultat de Reuters se cere blocului comunitar sa dezvolte o abordare comuna fata de criptomonede, inclusiv posibilitatea interzicerii proiectelor apreciate ca avand un risc ridicat.

In actuala sa forma, documentul - care ar putea fi adoptat luna viitoare de ministrii de Finante din UE - ar spori campania autoritatilor de reglementare impotriva criptomonedelor, care pana acum au fost doar partial reglementate in cateva state membre UE.

"BCE si alte banci centrale din UE ar putea explora oportunitatile, precum si provocarile referitoare la emiterea unei monede digitale, inclusiv luand in considerare masuri concrete in acest scop", se arata in documentul care ar putea fi discutat la reuniunea ministrilor de Finante de vineri si adoptat la intalnirea acestora din decembrie.

In cea mai ambitioasa versiune a proiectului, consumatorii vor putea folosi bani electronici, care vor fi depozitati direct la Banca Centrala Europeana, fara a fi necesar un cont bancar, servicii de intermediere financiara sau clearing, sustine o sursa de la BCE.Documentul UE reitereaza temerile G7 privind riscurile provocate de monedele private: spalarea de bani, protectia consumatorilor, functionarea sistemelor de plati, impozitare si securitate cibernetica.

Luna trecuta, Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a afirmat ca autoritatile globale de reglementare financiara nu intentioneaza sa interzica Libra sau alte criptomonede, dar acestea vor trebui sa indeplineasca cele mai ridicate standarde de reglementare.

In luna iunie a acestui an, reteaua sociala Facebook a anuntat ca intentioneaza sa introduca o noua criptomoneda, denumita Libra, in cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul platilor digitale. Facebook sustine ca Libra va fi sustinuta de active reale, cum sunt depozitele bancare si obligatiunile guvernamentale, in ideea de a fi mai stabila decat alte criptomonede precum bitcoin. Anuntul celor de la Facebook a fost intampinat cu scepticism de autoritatile de reglementare si politicieni, Franta si Germania avertizand ca intentioneaza sa blocheze Libra in Europa.

In prezent, in Uniunea Europeana nu exista reglementari specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune in pericol sistemul financiar. Insa planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarma astfel ca in prezent blocul comunitar vrea sa determine G20 sa adopte masuri globale cu privire la criptomonede.

Dar Coeure, care este francez, are o abordare mai constructiva. "In cazul continentului nostru, nici Comisia Europeana si nici Banca Centrala Europeana nu intentioneaza sa faca din Europa o zona in care criptomonedele sa fie interzise. Dar acestea trebuie sa indeplineasca cele mai ridicate standarde de reglementare si sa adere la obiectivele mai largi ale legislatiei in domeniu", a explicat oficialul BCE.

Intr-un recent raport al G7 (grupul principalelor economii mondiale) se arata ca aparitia criptomonedei Libra de la Facebook nu trebuie aprobata pana cand compania nu demonstreaza ca este sigura si nu prezinta riscuri.

Intr-o noua lovitura la adresa retelei de socializare, raportul publicat avertizeaza ca criptomonedele reprezinta un risc la adresa sistemului financiar global si, chiar daca cei care sustin Libra cauta sa rezolve temerile, proiectul ar putea sa nu fie aprobat de autoritatile de reglementare.

Avertismentul vine la doar cateva zile dupa ce procesatorii de plati Mastercard si Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras sunt Stripe, eBay si Paypal.

Raportul G7 a fost realizat de oficiali de rang inalt de la bancile centrale, de la FMI si FSB (Financial Stability Board), care coordoneaza reglementarile pentru economiile G20.

Desi este proiectata sa limiteze fluctuatiile majore ale valorilor lor, criptomonedele, cum ar fi Libra, pot provoca probleme, inclusiv pentru autoritatile de politica monetara care stabilesc ratele dobanzilor. De asemenea, Libra ar putea sufoca concurenta venita de la alti furnizori si chiar ar putea ameninta stabilitatea financiara, daca utilizatorii sufera rapid "o pierdere de incredere" in moneda digitala, se arata in raportul G7.

"G7 crede ca niciun proiect de acest tip nu ar trebui sa devina operational pana cand nu sunt rezolvate corespunzator toate dificultatile si riscurile legale, de reglementare si de supervizare. Rezolvarea unor astfel de riscuri nu este in mod necesar o garantie a aprobarii din partea autoritatilor de reglementare", este concluzia raportului.

Ingrijorarile exprimate de autoritatile de reglementare cu privire la criptomoneda Libra sunt concentrate pe potentialul pe care aceasta il are de a destabiliza sistemul financiar mondial, de a interfera cu politica monetara suverana si de a aduce prejudicii vietii private, dar si pe posibilitatea de a fi utilizata pentru spalarea de bani.

Pana acum, marile banci centrale s-au abtinut sa reglementeze monedele digitale, deoarece au esuat anul trecut sa ajunga la un acord cu privire la modul in care ar trebui facut acest lucru si dupa ce au concluzionat ca acestea sunt prea mici pentru a pune in pericol sistemul financiar.

Citeste si Libra sau puterea banului
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4579 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
online
rank 5
Noile Sisteme Sociale
criptomonedele apar...la timp!:))
la intilnire vine si 5G, si blockchain, si computerul cuantic:)

ce sarbatoresc, de s-au intilnit, toate?
cum ce?!...nasterea Noile Sisteme Sociale!
online
rank 5
Dinamica Fibonacci si Noile Sisteme Sociale
5G
blockchain
computerul cuantic
inteligenta artificiala

chestiile astea definesc viitorul
unii au impresia ca viitorul asta e...departat, foarte departat, cine mai stie cind se maniefsta el, deci momentan hai sa ne vedem de treaba noastra, linistiti

nu e asa! acest viitor se misca extrem de foarte repede, devine extrem de foarte consistent in perioade scurte de timp, dezvoltarea civilizatiei suprapunindu se peste o progresie de tip fibonacci
mai simplu spus, civilizatia merge cu pasi colosali

am tot spus, de ani si ani de zile, ca vechile temelii vor fi spulberate, alte temelii, noi noute, capabile, se vor ridica, pentru ca nivelul de dezvoltare la care a ajuns civilizatia are nevoie de noi temelii, ca alea vechi nu sint capabile sa sustina atita dezvoltare.
aceste noi temelii sint, in fapt, Noile Sisteme Sociale

criptomonedele nu sint o utopie, ci o ceva care e...ori la usa, ori deja a intrat in casa!

computerul cuantic nu e o utopie, ci pura realitate

5G nu e ceva care va fi implementat peste...o vreme, ci ceva care va fi implementat in maxim un an, paici

inteligenta artificiala e o chestie care deja se manifesta in Lumea Mare

...unificarea dinamicilor civilizatiei e ceva...de bun-simt!
altfel, ORICUM ALTFEL!, ...NU se poate!
e o demonstratie in spatele acestei ziceri, am tot spus o paici, n o mai repet, ideea e ca dinamicile Lumii Mari se vor unifica, civilizatia tinzind sa se manifeste ca un intreg, avind o singura ecuatie de miscare

analizele mele de pe-aici folosesc Dinamica Fibonacci, adica stiinta care radiografiaza dinamica Naturii, cu scopul de a o transfera civilizatiei, astfel incat civilizatia sa se miste asemenea naturii, adica perpetuu

stiinta asta, Dinamica Fibonacci, e un puiut mic, mic-mic!, dar o sa creasca maaaare, devenind singura stiinta capabila sa descilceasca nevoile de dezvoltare ale acestei civilizatii, pe acest Nivel de dezvoltare

prin urmare...aruncati la gunoi tot ce e vechi,...adica TOT!:))), macar asa...va veti simti obligati sa puneti ceva in loc:)), moment in care...cine stie, poate veti folosi ingredientele...minune!:)): inteligenta artificiala, 5G, computer cuantic...

ilele trecute...aruncam la gunoi armata!:))
bine, comentariul nu mi a fost publicat, dar ceea ce spuneam acolo poate fi generalizat:

ARUNCATI LA GUNOI TOATE DEFINITIILE pe care le folositi!
sint expirate!
toate definitiile sint expirate!
sa le folosesti....inseamna sa papi ceva expirat!

STATUL trebuie redefinit! toate Definitiile trebuie puricate si aduse la zi.
ce inseamna sa aduci toate definitiile la zi? inseamna sa aduci Romania la zi.
adica sa i riduiesti Romaniei Noi Temelii.

poti s-o faci sau poti sa n-o faci. intotdeauna e o alegere la mijloc.

dar daca Romania nu va avea o ecuatie de miscare:
adusa la zi,
compatibila cu dinamica lumii mari,
si care sa anticipeze 'urmatorul pas', va fi papata cu fulgi cu tot!
online
rank 5
...hai sa ne imaginam
ceva dragut:))

...multinationalele aleg sa si defineasca viitorul, impreuna,
definind, prin urmare, si dinamici prin multe natiuni.
daca vor folosi o criptomoneda, si o inteligenta artificiala comuna, care sa defineasca, ordoneze, disponibilizeze dinamici astfel incat acestea sa fie acceptate de catre toate multinationalele din sistem, ...ce mai poti face, nenica?!:)))

in primul rind STATUl pierde ceva fundamental. pierde capacitatea de a defini ecuatia de miscare a propriilor cetateni, pentru ca ea va fi definita de catre...Asistentul Personal din spatele Inteligentei Artificiale, aia de mai sus:)), care apartine multinationaleleor, nu Statului:)

ce nu se pricepe, dar deloc-deloc!, e ca Vremurile astea nu mai sint dinamizate...cu BICIUL!, oamenii nu mai sint impinsi de la spate, obligati, adesea in urma unor razboaie, sa urmeze o anumita traiectorie,
NU!, '
acuma e altfel!,
e cu MOMELI!,
cetatenii vor alege ei singuri, cu placere, sa se miste pe o traiectorie propusa!:)))
prin urmare Statul, asa cum arata el, astazi, va deveni impotent, incapabil sa si mai defineasca propria ecuatie de miscare.
faza tare e ca in treaba asta se folosesc ARMONII!, spre asta e tinderea, deci in proces se foloseste cel mai performant catalizator posibil!, or asta inseamna si ca NOUL va fi papat cu placere maxima, dar si ca NOUl se va inmultii cu viteza maxima.

breee, se schimba lumea mare!:)), va fi imposibil de recunoscut, peste o vreme, in asa mod fundamental se va schimba, iar asta inseamna ani, nu zeci de ani! :)),
pentru ca sutele de ani creca au ajuns zeci de ani, iar zecile de ani au ajuns sa fie ani:), ...atit de capabila e Dezvoltarea pe Nivelul asta!:))
...asta daca nu cumva o suta de ani e echivalenta cu un singur an!:)))), ca nu mi se pare nimic iesit din comun!:)
online
rank 5
Dinamica Fibonacci
Romania e total nepregatita pentru acest Nivel de Dezvoltare,
spectaculos!,
unic!,
colosal!,
nemaintailnit in istoria oricarei alte civilizatii de pe Pamant!

ar fi trebuit sa aiba un Asistent Personal...al Romaniei!, deja pregatit!, gata sa fie pus pe piata!
odata cu tehnologia 5G si nu mai tarziu, rolul lui fiind fundamental!
fara un Asistent Personal, disponibilizat FIECARUI CETATEAN, activ la data manifestarii 5G,...nu mai contam, oameni buni!:)))
alti Asistenti Personali vor prelua fraiele dinamicilor cetatenilor, or astia...se prea poate ca, la un moment dat, ...sa devina UN SINGUR ASISTENT PERSONAL!:))), prin urmare va si prelua capacitatea de a defini dinamicile tarii numita Romania.

ce spun e simplu: Lumea Mare tese un Cuib! un Nou Cuib, pe masura Vremurilor!
in acest Cuib, foaaaarte plin de placeri, isi vor depune oua, perpetuindu si miscarile...pe care Cuibul le defineste:))), din mama-n fiu! :)
Noile Sisteme Sociale scurcircuiteaza Statele, iar oamenii le vor alege cu placere, ca placere vor disponibiliza noile sisteme sociale...
smartysmarty
rank 3
Mega-Crypto-Escrocherie
Toate monedele digitale ar putea disparea peste noapte si nimeni nu ar raspunde de nimic. Toti detinatorii de cryptomonede risca pe cont propriu.
ceapa_verde
rank 5
Banul este un element simbolic
Banul se bazeaza pe incredere. Cand nu era incredere, banul valora cat bucate de aur sau argint. Apoi au aparut bani de plastic iar increderea au dat-o bancile, prin rezerve. Cripto-moneda schimba regulile jocului, in spatele banului nu mai este lingoul de aur ci un abur informatic. Iar bancilor nu le place asta. In plus, cei ce castiga sunt cei ce misca repede banul binar, cei ce pierd sunt cei ce acumuleaza banul binar. Lumea se schimba; vor aparea si regulile pentru schimbare. Le vor face bancile europene.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor