Alarmata de posibila aparitie a Libra, UE se gandeste sa emita o moneda digitala publica

Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 22:15
5027 citiri
Alarmata de posibila aparitie a Libra, UE se gandeste sa emita o moneda digitala publica
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Centrala Europeana ar trebui sa ia in considerare emiterea unei monede digitale publice, se arata intr-un document al Uniunii Europene, dupa ce planurile Facebook de a introduce Libra s-au lovit de raspunsul ostil al autoritatilor globale de reglementare.

De asemenea, in documentul consultat de Reuters se cere blocului comunitar sa dezvolte o abordare comuna fata de criptomonede, inclusiv posibilitatea interzicerii proiectelor apreciate ca avand un risc ridicat.

In actuala sa forma, documentul - care ar putea fi adoptat luna viitoare de ministrii de Finante din UE - ar spori campania autoritatilor de reglementare impotriva criptomonedelor, care pana acum au fost doar partial reglementate in cateva state membre UE.

"BCE si alte banci centrale din UE ar putea explora oportunitatile, precum si provocarile referitoare la emiterea unei monede digitale, inclusiv luand in considerare masuri concrete in acest scop", se arata in documentul care ar putea fi discutat la reuniunea ministrilor de Finante de vineri si adoptat la intalnirea acestora din decembrie.

In cea mai ambitioasa versiune a proiectului, consumatorii vor putea folosi bani electronici, care vor fi depozitati direct la Banca Centrala Europeana, fara a fi necesar un cont bancar, servicii de intermediere financiara sau clearing, sustine o sursa de la BCE.

Documentul UE reitereaza temerile G7 privind riscurile provocate de monedele private: spalarea de bani, protectia consumatorilor, functionarea sistemelor de plati, impozitare si securitate cibernetica.

Luna trecuta, Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a afirmat ca autoritatile globale de reglementare financiara nu intentioneaza sa interzica Libra sau alte criptomonede, dar acestea vor trebui sa indeplineasca cele mai ridicate standarde de reglementare.

In luna iunie a acestui an, reteaua sociala Facebook a anuntat ca intentioneaza sa introduca o noua criptomoneda, denumita Libra, in cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul platilor digitale. Facebook sustine ca Libra va fi sustinuta de active reale, cum sunt depozitele bancare si obligatiunile guvernamentale, in ideea de a fi mai stabila decat alte criptomonede precum bitcoin. Anuntul celor de la Facebook a fost intampinat cu scepticism de autoritatile de reglementare si politicieni, Franta si Germania avertizand ca intentioneaza sa blocheze Libra in Europa.

In prezent, in Uniunea Europeana nu exista reglementari specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune in pericol sistemul financiar. Insa planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarma astfel ca in prezent blocul comunitar vrea sa determine G20 sa adopte masuri globale cu privire la criptomonede.

Dar Coeure, care este francez, are o abordare mai constructiva. "In cazul continentului nostru, nici Comisia Europeana si nici Banca Centrala Europeana nu intentioneaza sa faca din Europa o zona in care criptomonedele sa fie interzise. Dar acestea trebuie sa indeplineasca cele mai ridicate standarde de reglementare si sa adere la obiectivele mai largi ale legislatiei in domeniu", a explicat oficialul BCE.

Intr-un recent raport al G7 (grupul principalelor economii mondiale) se arata ca aparitia criptomonedei Libra de la Facebook nu trebuie aprobata pana cand compania nu demonstreaza ca este sigura si nu prezinta riscuri.

Intr-o noua lovitura la adresa retelei de socializare, raportul publicat avertizeaza ca criptomonedele reprezinta un risc la adresa sistemului financiar global si, chiar daca cei care sustin Libra cauta sa rezolve temerile, proiectul ar putea sa nu fie aprobat de autoritatile de reglementare.

Avertismentul vine la doar cateva zile dupa ce procesatorii de plati Mastercard si Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras sunt Stripe, eBay si Paypal.

Raportul G7 a fost realizat de oficiali de rang inalt de la bancile centrale, de la FMI si FSB (Financial Stability Board), care coordoneaza reglementarile pentru economiile G20.

Desi este proiectata sa limiteze fluctuatiile majore ale valorilor lor, criptomonedele, cum ar fi Libra, pot provoca probleme, inclusiv pentru autoritatile de politica monetara care stabilesc ratele dobanzilor. De asemenea, Libra ar putea sufoca concurenta venita de la alti furnizori si chiar ar putea ameninta stabilitatea financiara, daca utilizatorii sufera rapid "o pierdere de incredere" in moneda digitala, se arata in raportul G7.

"G7 crede ca niciun proiect de acest tip nu ar trebui sa devina operational pana cand nu sunt rezolvate corespunzator toate dificultatile si riscurile legale, de reglementare si de supervizare. Rezolvarea unor astfel de riscuri nu este in mod necesar o garantie a aprobarii din partea autoritatilor de reglementare", este concluzia raportului.

Ingrijorarile exprimate de autoritatile de reglementare cu privire la criptomoneda Libra sunt concentrate pe potentialul pe care aceasta il are de a destabiliza sistemul financiar mondial, de a interfera cu politica monetara suverana si de a aduce prejudicii vietii private, dar si pe posibilitatea de a fi utilizata pentru spalarea de bani.

Pana acum, marile banci centrale s-au abtinut sa reglementeze monedele digitale, deoarece au esuat anul trecut sa ajunga la un acord cu privire la modul in care ar trebui facut acest lucru si dupa ce au concluzionat ca acestea sunt prea mici pentru a pune in pericol sistemul financiar.

Citeste si Libra sau puterea banului

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#UE moneda digitala publica, #UE Libra Facebook , #Libra