Zuckerberg isi cere scuze de la britanici, intr-o pagina de publicitate cumparata in majoritatea ziarelor din Regat

Duminica, 25 Martie 2018, ora 14:40
4600 citiri
Zuckerberg isi cere scuze de la britanici, intr-o pagina de publicitate cumparata in majoritatea ziarelor din Regat
Foto: Facebook/Mark Zuckerberg

Facebook a achizitionat un important spatiu publicitar in presa britanica, in care si-a publicat mesaje de scuze pentru scandalul privind folosirea datelor personale ale utilizatorilor de catre compania Cambridge Analytica.

"Avem o responsabilitate: sa protejam datele voastre. Daca nu vom reusi, nu le meritam", a notat Mark Zuckerberg in mesajul publicat pe ultima pagina a celor mai multe publicatii duminicale britanice.

Fara a mentiona deloc aceasta societate, al carei sediu din Londra a fost perchezitionat in noaptea de vineri spre sambata, Mark Zuckerberg il evoca in schimb pe cercetatorul rus Aleksandr Kugan, autorul unei aplicatii care ar fi fost folosita de Cambridge Analytica pentru a obtine aceste date.

"Poate ca ati auzit de o aplicatie quiz conceputa de un cercetator universitar care a facut sa se scurga datele a milioane de utilizatori Facebook in 2014. A fost un abuz de incredere si regret ca nu am facut mai mult pe moment", a subliniat Zuckerberg pe un ton care aminteste de primul sau mesaj de scuze, publicat miercuri.

"Vom lua acum masuri pentru a face in asa fel incat aceasta sa nu se mai repete", a dat asigurari cel care a lansat cea mai mare retea sociala din lume din camera sa de student la Harvard, in 2004.

"Impiedicam deja aplicatiile de acest gen sa acceada la atatea date. Iar acum limitam si cantitatea de date la care aplicatiile pot sa acceada atunci cand va identificati folosind Facebook", sustine Zuckerberg.

"Anchetam de asemenea asupra fiecarei aplicatii care a avut acces la un mare numar de date, inainte sa rezolvam problema. Ne asteptam sa existe si altele, iar atunci cand le vom descoperi, le vom interzice si vom informa persoanele afectate", a dat el asigurari.

Duminica, comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, i-a cerut companiei Facebook sa clarifice in ce masura utilizatorii europeni au fost afectati de sustragerea si utilizarea ilegala a datelor.

Vineri, Congresul Statelor Unite i-a cerut fondatorului si directorului general al companiei Facebook, Mark Zuckerberg, sa depuna marturie in privinta situatiei generate de colectarea datelor a peste 50 de milioane de utilizatori de catre firma Cambridge Analytica.

Un purtator de cuvant al companiei Facebook a confirmat primirea documentului din partea Congresului american si analizarea acestuia, fara a preciza daca Zuckerberg va accepta sau nu sa depuna marturie.

Liderii Comisiei de Comert din Senatul SUA au cerut, de asemenea, audierea lui Mark Zuckerberg. Senatorul John Thune, presedintele comisiei, si Bill Nelson, liderul democratilor, au anuntat contactarea companiei Facebook "pentru a gasi o data potrivita pentru ca domnul Zuckerberg sa depuna marturie in urmatoarele saptamani".

Joi, Mark Zuckerberg a declarat ca este dispus sa fie audiat in Congresul SUA, daca in acest fel vor fi furnizate toate informatiile relevante despre acest caz. El a recunoscut ca au fost facute "erori" in colaborarea cu firma Cambridge Analytica.

Doi senatori au cerut Comisiei Federale de Comert, autoritatea de reglementare a practicilor de consum din SUA, sa investigheze daca alte companii au obtinut in mod necorespunzator date ale utilizatorilor retelei Facebook.

Mark Zuckerberg a fost convocat si in Parlamentul britanic, dupa scandalul furtului de date Facebook

Un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a dezvaluit pentru publicatiile New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a peste 50 de milioane de alegatori americani, pentru a construi un puternic program software, in scopul anticiparii si influentarii preferintelor electorale.

Aceeasi companie de consultanta a fost implicata in campania pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit).

Steve Bannon a fost director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Potrivit sursei citate, compania Cambridge Analytica a utilizat date sustrase in 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegatorilor americani si a le trimite reclame politice personalizate. Facebook nu avertizase utilizatorii si luase doar masuri limitate pentru securizarea datelor.

Citeste si

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Facebook scuze presa, #Mark Zuckerberg publicitate Cambridge Analytica , #Mark Zuckerberg