Prima zi a Facebook pe bursa, o dezamagire

Sambata, 19 Mai 2012, ora 10:42
3370 citiri
Prima zi a Facebook pe bursa, o dezamagire

Actiunile Facebook au debutat pe bursa Nasdaq, maximul atins in prima zi de tranzactionare fiind de 45 dolari/actiune, dar pretul final fiind apropiat de cel de pornire.

Tranzactiile au inceput cu intarziere, din cauza unor probleme tehnice, ceea ce a dus la o unda de neliniste in randul brokerilor. Actiunile au debutat in crestere, de la pretul din IPO (38 dolari/actiune) urcand pana la valoarea maxima, dar incheind ziua in coborare, la 38,23 dolari/actiune, informeaza MarketWatch.

Debutul a fost sub asteptari, si asta in ciuda faptului ca vorbim despre una dintre cele mai mediatizate tranzactionari pe bursa. Insusi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a sunat din clopot pentru a marca acest moment istoric pentru compania sa, in aplauzele furtunoase ale angajatilor sai.

Unii analisti au explicat pretul scazut obtinut pe bursa spunand ca oferta initiala a fost supraevaluata, pentru ca profitul obtinut de Facebook sa fie maximizat.

Cu toate acestea, lucrurile nu au mers chiar rau. In primele treizeci de secunde de la deschiderea tranzactionarii, peste 82 de milioane de actiuni Facebook au facut obiectul unor schimburi intense.

Facebook, evaluata la 104 miliarde de dolari, dupa IPO

Merita cumparate actiunile Facebook?

Cum pot investi romanii in Facebook

Cum era de asteptat, profesionistii au stiut sa scoata profit. Astfel, magnatul Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, este mai nou si actionar indirect la Facebook, prin intermediul fondului de investitii DST Global, la care Usmanov detine o participatie indirecta de 80%. La inchiderea sedintei de tranzactionare, Usmanov castigase 2,6 miliarde de dolari.

Si alti miliardari si-au sporit averile odata cu scoaterea Facebook pe bursa, printre acestia, Dustin Moskovitz, unul dintre colegii de camera ai lui Zuckerberg de la Harvard, Eduardo Saverin, brazilianul de 30 de ani care se numara pe lista celor patru fondatori Facebook, sau Christopher Hughes, 28 de ani, un alt fondator al retelei de socializare.

De asemenea, alte personaje din "povestea Facebook" au castigat multe milioane de dolari. Peter Thiel, unul dintre co-fondatorii Pay Pal si cel care a intermediat prima investitie privata in Facebook, are acum o avere estimata la 2,7 miliarde de dolari.

Sean Parker, fondatorul Napster si cel care l-a convins pe Zuckerberg sa vina in California sa lucreze, detine acum 2,8 miliarde de dolari, iar Sheryl Sandberg, cea care se afla la carma operatiunilor Facebook (COO), are acum o avere de peste un miliard de dolari.

Averea lui Mark Pincus, fondatorul producatorului de jocuri pentru retele sociale Zynga, a urcat in urma listarii la 1,3 miliarde de dolari.

Facebook a vandut pe 18 mai o participatie de 15%, sau 421,2 milioane de actiuni, obtinand 16 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare oferta publica initiala (IPO) realizata vreodata de o companie din sectorul IT si Internet. Valoarea actiunilor a plasat Facebook pe aceeasi treapta cu Amazon.com, ambele depasind oferta combinata a firmelor Hewlett-Packard si Dell Inc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Facebook tranzactionare Nasdaq, #vanzare actiuni Facebook, #Facebook tranzactionat bursa , #Mark Zuckerberg