Listarea pe bursa a Facebook i-a imbogatit pe unii, dar i-a dezamagit pe altii

Luni, 21 Mai 2012, ora 11:18
2808 citiri
Listarea pe bursa a Facebook i-a imbogatit pe unii, dar i-a dezamagit pe altii
Foto: smh.com

Listarea pe bursa a Facebook i-a imbogatit pe vechii actionarii, inclusiv pe co-fondatorul Mark Zuckerberg, insa i-a dezamagit pe participantii la oferta publica initiala (IPO).

Dupa un succes urias pe bursa americana, reteaua de socializare a fost evaluata la o treime din produsul intern brut (PIB) al Greciei, noteaza Sidney Morning Herald.

Cu o capitalizare de piata de 100 de miliarde de dolari, Facebook valoreaza, in acest moment, mai mult decat Nike si Goldman Sachs, impreuna.

Initial, IPO se baza pe vanzarea a 337 de milioane actiuni, la un pret cuprins intre 28 de dolari si 35 de dolari, in total peste 10 miliarde de dolari, la pretul mediu.

Pe fondul cererii uriase, compania a majorat mai intai intervalul de pret, la 34-38 de dolari, apoi a suplimentat si pachetul scos la vanzare, cu 25%, pana la 421 milioane actiuni. Astfel, valoarea IPO a ajuns 16 miliarde dolari, cu 60% peste prima valoare anuntata oficial.

Cu actiunile vandute la pretul maxim al intervalului, de 38 dolari, Mark Zuckerberg, CEO Facebook, a devenit mai bogat chiar decat co-fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin.

Astfel, IPO Facebook i-a crescut averea lui Zuckerberg la 19,1 miliarde de dolari, cu putin peste cea a lui Page, de 19 miliarde dolari, si cea a lui Brin, 18,9 miliarde dolari, devenind al 19-lea cel mai bogat om din lume.

Si ceilalti trei co-fondatori s-au vazut cu o avere impresionanta, iar printre castigatori s-au numarat si cel mai bogat om din Rusia, Alisher Usmanov, actionarul principal al DST Global, care a primit 2,6 miliarde dolari de pe urma listarii Facebook.

Potrivit Daily Telegraph, Bono, solistul formatiei U2, detine 2,3% din actiunile site-ului de socializare, cumparate prin intermediul firmei de investitii Elevation Partners, ceea ce inseamna ca oferta publica initiala l-a facut mai bogat cu 2,4 miliarde de dolari.

Insa muzicianul a negat acest lucru, precizand ca "acele informatii despre banii pe care urmeaza sa ii primesc din actiunile Facebook sunt niste glume proaste".

Pe cine a dezamagit listarea Facebook

Daca actiunile Facebook au deschis in urcare cu 11% pe Nasdaq, la 42,05 dolari, un ordin urias lansat in piata aproape ca a blocat tranzactiile, iar avansul din debut s-a topit imediat, actiunile coborand pana la 38 dolari, adica exact pretul din IPO.

Ulterior, pe parcursul sedintei ele au revenit pe crestere, de 5-10%, dar finalul le-a gasit in apropierea pretului de 38 dolari si au inchis cu un avans de sub 1%, mai exact la 38,23 dolari, in urcare cu doar 0,61%.

In total s-au tranzactionat 580 de milioane de actiuni, cu 37% mai multe decat volumul vandut in cadrul IPO.

Prima zi a Facebook pe bursa, o dezamagire

Astfel, listarea Facebook s-a dovedit un esec prin prisma primei zile de tranzactionare, comparativ cu asteptarile ridicate ale pietei, care indicau o crestere de peste 50%. Nu numai ca aceste asteptari uriase nu s-au materializat, dar dezamagirea celor care au cumparat in cadrul IPO este cu atat mai mare ca ei nu vad niciun avantaj din intrarea la tranzactionare pe Nasdaq.

Anumiti investitori sunt ingrijorati privind pretul din IPO, deoarece la acest nivel Facebook este evaluata la de 100 de ori castigurile, in vreme ce Apple la de 14 ori, iar Google la de 19 ori, ceea ce face din Facebook un pariu riscant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#listare Facebook bursa, #IPO Facebook, #Facebook tranzactionare bursa, #Facebook tranzactionare Nasdaq , #Mark Zuckerberg