Sfaturi de la fondatorul Facebook pentru cei care vor sa-si deschida o afacere

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 20:15
4887 citiri
Sfaturi de la fondatorul Facebook pentru cei care vor sa-si deschida o afacere

A facut atatea lucruri pana la varsta de 28 de ani cati altii nu fac intr-o viata intreaga. Carcotasii spun ca a avut noroc chior. Insa chiar si cei mai sceptici admit ca, pornind chiar si de la premisa ca a avut noroc, fara inteligenta de a-l fructifica nu ar fi ajuns unde este acum. Este vorba de Mark Zuckerberg, seful Facebook.

Asa ca cei care se gandesc sa isi deschida o afacere din care sa si scoata bani ar trebui sa ii asculte putin sfaturile si sa reflecteze asupra lor.

Invitat sa ia cuvantul sambata la Universitatea Stanford, Zuckerberg le-a spus celor prezenti ca principalul secret cand vrei sa purcezi pe drumul antreprenoriatului este sa urmaresti sa rezolvi probleme care sunt importante pentru tine, nu doar sa faci ce s-a mai facut si de dragul de a te putea numi, mai apoi, om de afaceri.

"Faceti ceva fundamental! Vad cum multe companii abordeaza doar domenii usoare. Este 'cool' sa vrei sa devii antreprenor. Insa important este sa incerci sa construiesti o firma care sa rezolve o problema esentiala

Cel mai interesant este sa operezi cu ceva fundamental in legatura cu un element din viata de zi cu zi a oamenilor. A fost fundamental pentru mine. Simt acut nevoia asta. Mi-am dorit asta", le-a spus Zuckerberg celor prezenti, potrivit Forbes.

Interesant este ca seful Facebook si echipa sa s-au decis sa lanseze Facebook (dupa Harvard) la alte universitati care deja aveau incepute un fel retele sociale si a luat-o ca pe o competitie. Asta in mare parte pentru ca el nu s-a gandit la Facebook ca la o companie la inceput.

Zuckerberg a vrut de asemenea, sa testeze prin aceasta actiune, daca ceea ce face el merita continuat sau nu.

"Am vrut sa incercam sa intram cu Facebook la cele mai greu accesibile scoli. Stiam ca daca va avea succes in fata altor proiecte similare merita sa ne investim timpul in asta", a povestit fondatorul faimoasei retele sociale.

Zuckerberg i-a mai indemnat de asemenea pe cei care vor sa fie antreprenori sa exploreze domenii noi si sa se asigure ca ceea ce vor sa faca va avea un impact puternic.

"Analizati ceea ce vreti sa faceti inainte de a va angaja in asta. Pastrati-va o viziune flexibila. Daca incepeti o afacere cu idei fixe nu veti ajunge la rezultatul dorit. Nu am inteles niciodata psihologia de a incepe sa construiesti o companie inainte sa stii ce vrei sa faci cu ea", a impartasit Mark Zuckerberg.

El a povestit ca, daca nu ar fi urmarit mereu ce fac utilizatorii, pentru a se putea focusa pe dorintele lor, nu ar fi ajuns unde este acum.

De exemplu, a amintit ca, la inceputul Facebook-ului, a observat ca multi dintre utilizatori isi schimba poza de profil zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. Asta l-a facut sa acorde mai multa atentie fotografiilor.

"Ne-am dat seama ca oamenii vor foarte mult sa poata sa isi expuna cat mai multe fotografii".

De asemenea, el spune ca este improtant sa-ti alegi timpul potrivit. Astfel, Zuckerberg nu crede ca ar fi avut acelasi succes daca ar fi lansat reteaua cativa ani mai devreme.

El isi aminteste si cum a aparut prima versiune, primitiva, ce-i drept, a Facebookului.

Era in luna ianuarie a anului 2004, in sesiune, cand majoritatea studentilor invatau pentru examene. Pentru un curs de istorie a artei trebuia sa fie memorate 200 de piese de arta si pentru fiecare sa se cunoasca semnificatia istorica.

Asa ca Zuckerberg a facut un site care selecta in mod arbotrar una dintre cele 200 de imagini si sub imagine exista un spatiu unde studentii sa poata sa scrie care a fost semnificatia istorica.

"L-am trimis colegilor si le-am spus ca am constuit aceasta 'unealta' pentru invatat. Notele nu au fost niciodata mai mari ca cele luate la acel examen", isi aminteste Zuckerberg cum a inceput totul.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com