Zuckerberg a explicat cum va proceda Facebook cu stirile false

Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 10:22
4634 citiri
Zuckerberg a explicat cum va proceda Facebook cu stirile false
Foto: Facebook/Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg a anuntat ca Facebook va incepe marcarea stirilor false cu anumite etichete de avertizare. Concret, stirile cu informatii false - care au fost publicate cu intentia de a-i manipula pe utilizatori - vor fi marcate cu un "steag" de catre reteau sociala.

Aceste etichete de avertizare vor functiona prin introducerea unui mesaj rosu sub titlul stirii false, cu textul "disputat".

Utilizatorii vor putea sa acceseze sectiunea "de ce este disputat?" pentru a afla mai multe informatii.

Angajatii Facebook nu vor fi ei cei care verifica stirile. Mark Zuckerberg a spus in repetate randuri ca "nu vrem sa fim noi arbitrii adevarului, dar in schimb ne vom baza pe comunitate si pe parti terte de incredere".

Aceste parti terte vor fi reprezentate de organizatii de "fact-checking", care si-au luat un angajament fata de Codul International de Principii de Fact Checking. Aceste principii de fact-checking au fost redactate de catre organizatia de jurnalisti Poynter. Cateva zeci de organizatii de fact-checking din intreaga lume au semnat acest cod de principii.

"Vom utiliza plangerile din comunitatea noastra si alte semnale pentru a trimite anumite articole catre aceste organizatii. Daca organizatiile de fact-checking stabilesc ca o anumita stire este falsa, atunci aceasta va fi marcata ca stire disputata si vom avea un link spre un articol care explica de ce stirea respectiva nu este corecta", a declarat si vicepresedintele Facebook, Adam Mosseri.

Facebook se asigura cu utilizatorii vor putea sa posteze in continuare ce vor, chiar daca vorbim de stiri false.

"Dar vei vedea o avertizare legata de acea poveste disputata atunci cand o distribui", a explicat Mosseri.

De asemenea, aceste stiri disputate vor aparea mai jos in cronologia utilizatorului, iar de acest lucru se va asigura algoritmul dezvoltat de Facebook.

Reteaua sociala este presata sa actioneze pentru a combate proliferarea fenomenului stirilor false, insa fiecare parte are propria definitie cu privire la ce reprezinta aceste stiri. Organizatiile jurnalistice sustin ca o stire falsa reprezinta orice material care incearca sa manipuleze.

Insa, Facebook vrea sa contracareze doar "cel mai mare rau", adica acele stiri care sunt in mod clar farse distribuite de spammeri pentru propriul castig.

Asemenea stiri s-au bucurat de un mare succes in timpul campaniei electorale, iar niste adolescenti macedoneni au creat sute de site-uri cu stiri false in favoarea lui Donald Trump. Multe astfel de stiri false au venit si din Romania.

Facebook incearca sa reduca si castigurile financiare obtinute de cei care posteaza stirile false.

Citeste si ce spune despre stirile false un expert in Facebook de la BBC si cum ne putem apara de ele.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Facebook stiri false, #verificare stiri false Facebook, #informatii false Facebook, #marcare stiri false , #Mark Zuckerberg