Mark Zuckerberg intenționează să dezvolte monede virtuale, supranumite de către angajații săi „Zuck bucks”, pentru utilizatorii Facebook și Instagram, ca parte a unei suite de produse concepute pentru a reduce dependența de publicitate a platformelor sale, în viitorul metavers.
Grupul-mamă al Facebook, Meta, vrea să dezvolte o gamă de produse virtuale – inclusiv jetoane digitale și „monede de creație” – pentru a diversifica veniturile și a revitaliza baza de utilizatori, care se îndreaptă din ce în ce mai mult către rivali mai noi, cum ar fi TikTok.
Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina
În timp ce Meta rămâne furnizorul dominant de rețele de socializare – veniturile sale au crescut cu 37%, până la 118 miliarde de dolari în 2021, pe măsură ce agențiile de publicitate plănuiau să ajungă la cei 4,9 miliarde de utilizatori activi lunar ai Facebook și Instagram – TikTok a creat, de asemenea, o afacere masivă fără publicitate, bazată pe achiziții în aplicație și comerț electronic.
Meta, care s-a dovedit rapidă în a mai simți produsele de succes lansate de rivali precum Snapchat, explorează acum modalități de a-și monetiza în continuare baza de utilizatori, scrie The Guardian.
Produsele analizate includ „jetoane sociale” sau „jetoane de reputație”, care ar putea fi folosite ca recompense de către utilizatori. De asemenea, se uită la „monede de creație”, care ar putea fi folosite de influenceri de pe Instagram.
La fel ca Twitch de la Amazon, TikTok folosește un sistem de recompense prin care fanii își pot achiziționa monede cu care cumpăra ulterior cadouri pentru a le oferi creatorilor lor preferați de conținut. Creatorii pot, de asemenea, să cumpere monede pentru a folosi instrumente precum Promovare pentru a spori profilul unui videoclip TikTok, crescând numărul de vizualizări sau de urmăritori.
Inițiativele, conduse de brațul financiar al Facebook, Meta Financial Technologies, vin după incursiunea eșuată a companiei de a crea o criptomonedă globală, un proiect numit Libra și mai târziu Diem, care a fost abandonat la începutul acestui an după probleme cu autoritățile de reglementare din SUA. Nu a fost prima dată când Facebook a căutat să treacă în lumea finanțelor virtuale. În 2009, compania a lansat Facebook Credits pentru a facilita achizițiile în aplicație în jocurile foarte populare de atunci, cum ar fi FarmVille de la Zynga. Deși a avut succes, programul a fost închis patru ani mai târziu, după ce creșterea internațională a Facebook a dus la conversii costisitoare în valută străină.