Nu este o noutate că partidele, politicienii, dar și instituțiile statului s-au mutat în mediul online, punând accent pe comunicarea prin intermediul rețelelor sociale, cu precădere Facebook.
Glume, meme-uri, jigniri la adresa politicienilor și partidelor din opoziție, sau transmiterea unor decizii și proiecte, toate apar direct pe Facebook. Anumite postări reușesc să adune, într-adevăr, zeci de mii de reacții, fie ele pozitive sau negative, pe când altele îi aruncă pe autori în penibil.
Cel mai recent caz este cel al concursului lansat de PNL Argeș pe Facebook. Persoanele din Argeș erau invitate să dea like paginii PNL Argeș și paginii Alinei Gorghiu, președinta organizației, să încarce în secțiunea de comentarii o poză cu ei și persoana iubită, alături de o declarație de dragoste, pentru a putea câștiga o ie tradițională.
Postarea a fost distribuită și de Alina Gorghiu, care a reușit să atragă opusul simpatiei.
”Vrăjeli de dragobete din partea ta? Voi nu mai aveți de lucru în Parlament?”
”Văd că și parlamentarii te pot surprinde. Alina, poți mai mult?”
”De râsu plânsu….”, sunt doar câteva comentarii.
Cazul nu este unul singular. PNL, AUR și PSD sunt deja partide recunoscute pentru acuzele pe care și le aruncă unii altora pe Facebook prin intermediul colajelor și așa ziselor glume, iar USR Tineret a ”lansat” în 14 februarie o serie de colaje ce vizează diverși politicieni, ”Un Valentine's Day politic”.
Analistul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com de ce încearcă politicienii și partidele din România să atragă simpatia pe Facebook până ajung să cadă în penibil, în anumite cazuri, și care este percepția lor asupra unui număr mare de like-uri.
”Cred că aceste lucruri demne de niște vremuri apuse, astfel de concursuri se făceau în social media acum 10 ani, nu astăzi, în 2022, reflectă lipsa profesionalizării comunicării politice în România.
Dar și a deconectării lumii politice de realitatea lumii digitale în care vor să performeze. Politicienii și partidele în general au o imagine distorsionată asupra comunicării digitale și a internetului românesc. Mare parte dintre politicienii și partidele românești au rămas în zodia like-ului. Își imaginează că un număr mare de like-uri e măsura succesului.
Au capacități limitate în a înțelege cum funcționează rețelele sociale și ce reprezintă succesul, cred că se minunează de rezultatele, cifrele pe care AUR și George Simion le au, nu înțeleg cum acestea apar, și cred că vom mai vedea idei din acestea prin care e clar că își doresc like-uri. Mă refer în general, nu neapărat punctual legat de concursul acesta. Ei se uită foarte mult la niște cifre: la numărul de followeri, la numărul de like-uri de la postare, la share-uri.
Nu înțeleg că suntem într-o etapă a comunicării digitale în care aceste cifre contează doar dacă sunt puse în context și sunt interpretate corespunzător.
Deci cred că e un cumul de factori ce duc la aceste situații penibile, reamintesc lipsa profesionalizării comunicării politice, mai ales la nivel local, și deconectarea politicii românești de mediul digital în care își doresc să intre și să performeze”, explică Adrian Zăbavă.