Mark Zuckerberg, acuzat că are „sânge pe mâini” în Senatul SUA. Șeful Facebook, forțat să ceară scuze: „Îmi pare rău pentru tot ceea ce aţi trăit cu toţii” VIDEO

Joi, 01 Februarie 2024, ora 12:16
4862 citiri
Mark Zuckerberg, acuzat că are „sânge pe mâini” în Senatul SUA. Șeful Facebook, forțat să ceară scuze: „Îmi pare rău pentru tot ceea ce aţi trăit cu toţii” VIDEO
Mark Zuckenberg a fost audiat în Senatul american FOTO Hepta

Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, compania care deține Facebook, și-a cerut scuze față de familiile care spun că au copii afectați de rețelele de socializare, în timpul unei audieri aprinse în Senatul american, informează BBC.

Audierea a fost convocată pentru a „examina şi investiga flagelul exploatării sexuale online a copiilor”, potrivit unei declaraţii a comisiei judiciare a Senatului SUA. Au fost prezenţi, de asemenea, directori executivi, printre care Linda Yaccarino de la X (fostul Twitter), Shou Zi Chew de la TikTok şi Jason Citron de la Discord.

„Ştiu că nu vreţi să fie aşa, dar aveţi mâinile pătate de sânge”

Senatorul republican din Carolina de Sud, Lindsey Graham, a acuzat firmele de socializare că „distrug vieţi şi ameninţă însăşi democraţia”. „Ştiu că nu vreţi să fie aşa, dar aveţi mâinile pătate de sânge”, le-a spus el directorilor.

Declaraţia de deschidere a lui Zuckerberg i-a supărat pe mai mulţi din sală. El a spus: „Corpul existent de lucrări ştiinţifice nu a arătat o legătură de cauzalitate între utilizarea social media şi faptul că tinerii au o sănătate mintală mai proastă”.

Zuckerberg - care conduce Instagram și Facebook - a precizat că "nimeni nu ar trebui să treacă" prin ceea ce au pățit ei.

El și șefii TikTok, Snap, X și Discord au fost interogați timp de aproape patru ore de senatori din ambele partide.

Legiuitorii au vrut să știe ce fac companiile lor pentru a proteja copiii online.

În prezent, în Congres se află în curs de adoptare o legislație care are ca scop responsabilizarea companiilor de social media pentru materialele postate pe platformele lor.

Audierea de miercuri a fost o ocazie rară pentru senatorii americani de a-i interoga pe șefii din domeniul tehnologiei.

În timpul unei audieri în Congres privind presupusele prejudicii online aduse copiilor, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, s-a adresat părinţilor victimelor din Senat şi şi-a cerut scuze.

„Îmi pare rău pentru tot ceea ce aţi trăit cu toţii”, a spus Zuckerberg în timp ce părinţii ţineau în mână fotografii ale copiilor lor care au murit în urma exploatării sexuale sau hărţuirii prin intermediul reţelelor de socializare. "Nimeni nu ar trebui să treacă prin ceea ce au suferit familiile voastre şi de aceea investim atât de mult şi vom continua să facem eforturi la nivelul întregii industrii pentru a ne asigura că nimeni nu trebuie să treacă prin ceea ce au avut de suferit familiile voastre”.

Zuckerberg a declarat că Meta a introdus peste 30 de astfel de instrumente în ultimii opt ani, inclusiv controale care permit părinţilor să stabilească limite de timp pentru utilizarea aplicaţiilor şi să vadă pe cine urmăresc şi cu cine se implică online copiii lor. El a adăugat că Meta a cheltuit 20 de miliarde de dolari pentru siguranţă şi securitate începând din 2016 şi a angajat aproximativ 40.000 de persoane pentru a răspunde unor astfel de preocupări.

„Ne-am angajat să protejăm tinerii de abuzuri în cadrul serviciilor noastre, dar aceasta este o provocare continuă”, a spus el. „Pe măsură ce ne îmbunătăţim apărarea într-un domeniu, infractorii îşi schimbă tacticile, iar noi trebuie să găsim noi răspunsuri”.

Șefii Big Tech, fluierați în Senat

În spatele celor cinci șefi din domeniul tehnologiei se aflau familii care au declarat că copiii lor s-au automutilat sau s-au sinucis din cauza conținutului din social media.

Aceștia și-au făcut cunoscute sentimentele pe tot parcursul ședinței, fluierând atunci când directorii executivi au intrat și aplaudând atunci când legislatorii au pus întrebări dificile.

În timp ce audierea s-a axat în principal pe protecția copiilor împotriva exploatării sexuale online, întrebările au variat foarte mult, senatorii profitând de faptul că cinci directori puternici se aflau acolo sub jurământ.

Zuckerberg și directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, au acceptat în mod voluntar să depună mărturie - însă directorii Snap, X (fostul Twitter) și ai platformei de mesagerie Discord au refuzat inițial și au primit citații emise de guvern.

CEO-ul TikTok - care este deținut de compania chineză ByteDance - Chew a fost întrebat dacă compania sa a partajat datele utilizatorilor americani cu guvernul chinez, lucru pe care l-a negat.

Senatorul american Tom Cotton l-a întrebat pe Chew, care este din Singapore, dacă a făcut parte vreodată din Partidul Comunist Chinez.

"Domnule senator, sunt din Singapore. Nu", a răspuns Chew.

El a adăugat că, în calitate de tată a trei copii mici, știa că problemele în discuție sunt "îngrozitoare și coșmarul oricărui părinte". A recunoscut că propriii săi copii nu au folosit TikTok din cauza regulilor din Singapore care interzic persoanelor sub 13 ani să își creeze conturi.

Directorul general al Snap Inc, Evan Spiegel, a transmis condoleanţe similare părinţilor ai căror copii au avut acces la droguri ilegale pe Snapchat. Părinţii a peste 60 de adolescenţi au intentat un proces la sfârşitul anului 2023 împotriva Snap pentru că ar fi facilitat achiziţionarea de către copiii lor de droguri care au fost folosite în supradoze.

„Îmi pare foarte rău că nu am reuşit să prevenim aceste tragedii. Lucrăm din greu pentru a bloca toţi termenii de căutare legaţi de droguri pe platforma noastră”, a declarat Spiegel.

De asemenea, șefii Big Tech au dezvăluit câți oameni au angajat pentru a modera conținutul pe platformele lor.

Meta și TikTok, cu cel mai mare număr de utilizatori ai platformelor reprezentate, au spus că au 40.000 de moderatori fiecare, în timp ce Snap a spus că are 2.300, X avea 2.000 și Discord care este mai mică, „sute” de moderatori.

Vorbe...vorbe

Analistul industriei de social media, Matt Navarra, a declarat pentru BBC că, în opinia sa, audierea a semănat cu multe confruntări similare, cu "multe declarații politice americane" și cu o ocazie perfectă pentru fotografii oferită de scuzele lui Zuckerberg.

El a adăugat că, în ciuda faptului că senatorii au căzut de acord asupra necesității unei legislații bipartizane pentru reglementarea platformelor, întrebarea ce se va întâmpla în continuare a rămas neclară.

"Am văzut aceste audieri de nenumărate ori, iar până acum nu au generat nicio reglementare semnificativă sau substanțială", a spus el.

"Suntem în 2024 și SUA nu are practic nicio reglementare, așa cum s-a subliniat în timpul audierilor, în ceea ce privește companiile de social media."

După audiere, unii dintre părinții care se aflau în sală au organizat un miting afară, mai mulți cerând parlamentarilor să adopte de urgență o legislație care să tragă la răspundere firmele.

Quarterly Report - Editia 4

800 de lei pentru familiile care împlinesc cel puțin 50 de ani de căsnicie. Cum justifică primăria din România ”stimulentul financiar”
800 de lei pentru familiile care împlinesc cel puțin 50 de ani de căsnicie. Cum justifică primăria din România ”stimulentul financiar”
Primăria oraşului Covasna oferă 800 de lei familiilor care anul acesta împlinesc cel puţin cinci decenii de căsnicie şi sărbătoresc nunta de aur. ”Cuplurile de aur” vor fi...
Grădinițe și creșe de stat care sunt deschise și în lunile de vară în Capitală
Grădinițe și creșe de stat care sunt deschise și în lunile de vară în Capitală
12 grădiniţe de stat vor fi deschise, în lunile iulie şi august, în Sectorul 6 al Capitalei, și maxim 3.700 de locuri vor fi bugetate cu o finanţare de aproximativ 7,2 de milioane de lei de...
#Facebook, #Senat, #audieri, #meta, #tiktok, #Snap, #discord, #familii, #copii, #mark zuckenberg , #SUA