Ziare.com

Un roman a fost amendat de politie dupa ce s-a postat pe Facebook fara masca la terasa. Cum a fost desfiintata amenda de instanta

de N.G.
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 05:33

   

Un roman a fost amendat de politie dupa ce s-a postat pe Facebook fara masca la terasa. Cum a fost desfiintata amenda de instanta
Un barbat amendat pentru ca nu purta masca intr-un spatiu public a obtinut in justitie anularea amenzii pe motiv ca aplicarea acesteia s-a bazat doar pe o fotografie publicata pe internet.

Intreaga poveste s-a intamplat in municipiul Lugoj. Persoana amendata a mers impreuna cu cativa prieteni, in 25 iulie 2020, la terasa unui local, de unde a postat pe Facebook o fotografie. La cateva zile distanta, a primit acasa un process verbal de sanctionare cu amenda in cuantum de 500 lei pentru ca nu a purtat masca la terasa.

In plangerea depusa la instanta, petentul a precizat ca respectiva terasa a respectat toate normele de protectie impuse de pandemia de coronavirus, distanta dintre mese fiind de doi metri, respectandu-se si distantarea dintre persoanele aflate la aceeasi masa. Pentru acest motiv a solicitat anularea amenzii aplicata de catre IPJ Timis. Reprezentantii Politiei au precizat ca petentului i-a fost aplicata sanctiunea contraventionala in cuantum de 500 lei pentru ca nu a respectat masurile individuale de protectie pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sanatatii persoanelor de catre virusul SARS-Cov2, prin aceea ca s-a asezat impreuna cu alte sapte persoane la o masa, in terasa unui local (aspect fotografiat si postat pe retelele de socializare).

"Sub aspectul legalitatii procesului-verbal de constatare a contraventiei, instanta constata ca sunt indeplinite conditiile de validitate prevazute de OG nr.2/2001 sub sanctiunea nulitatii absolute. Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal de contraventie, instanta apreciaza ca nu se impune angajarea raspunderii contraventionale a petentului pentru urmatoarele motive. Potrivit art. 1 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

(...) Din cuprinsul actului constatator rezulta ca agentul constatator nu a constatat fapta cu propriile simturi fapt ce se desprinde si din cuprinsul raportului agentului constatator astfel incat, acestea nu pot fi retinute atata timp cat nu sunt sustinute de nici un fel de probe iar dubiul care se creeaza intr-o asemenea situatie trebuie sa profite petentului avand in vedere faptul ca art. 6 din CEDO cu toate garantiile pe care le ofera, inclusiv prezumtia de nevinovatie, este aplicabil in aceasta speta, prin prisma cauzei Anghel contra Romaniei", a precizat Judecatoria Lugoj in motivarea hotararii privind anularea procesului verbal de contraventie.

Magistratul mai sustine ca procesul verbal de contraventie nu trebuie sa incalce prezumtia de nevinovatie a contravenientului si nu scuteste agentul constatator de obligatia sa de a sustine cu dovezi temeinicia procesului verbal de contraventie atunci cand acesta este contestat.

"Pentru aceste considerente plangerea urmeaza a fi admisa, aceasta solutie fiind in acord cu practica Curtii Europene a Drepturilor Omului dezvoltata in baza art.6 din Conventie si reflectata in cauza Anghel c. Romaniei din 4 octombrie 2007 care presupune accesul liber la o instanta independenta, impartiala cu respectarea prezumtiei de nevinovatie, prezumtie ce include si aplicarea principiului << in dubio pro reo >> in favoarea petentului. Pe cale de consecinta, instanta, in baza art. 34 din OG nr.2/2001, va admite plangerea contraventionala formulata si va dispune anularea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, exonerand petentul de plata amenzii in cuantum de 500 lei, aplicate prin procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor", se mai precizeaza in hotararea judecatoreasca din 16 noiembrie 2020. Hotararea nu a fost contestata de IPJ Timis.

Cititi si:
Amenda ridicola pentru o terasa care a organizat o mega-petrecere in pandemie
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre amenda masca Facebook politie proces Justitie lugoj
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6823 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Imitatiile jalnice de "magistrati" trebuie date afara din ...

magistratura cu unul sau mai multe suturi in dos, pana cand vor aprecia cu propriile simturi, conform UE, NATO si SUA, adevarata semnificatie a suturilor incasate.
MUE imitaiilor nereusite de "magistrati", complici ai infractorilor, promotori ai nerespectarii si incalcarii flagrante a legilor, aparatori ai infractorilor !!! !

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor