Comisia Europeana pregateste un nou impozit pentru Facebook, Google sau Amazon

Luni, 26 Februarie 2018, ora 22:56
3137 citiri
Comisia Europeana pregateste un nou impozit pentru Facebook, Google sau Amazon

Comisia Europeana vrea sa impoziteze marile companii din domeniul tehnologiei digitale, precum Amazon, Google si Facebook, in functie de locul in care sunt utilizatorii, nu de cel al sediului, cu o cota cuprinsa intre 1 si 5%, arata un document obtinut de agentia Reuters.

Proiectul are obiectivul cresterii gradului de impozitare pentru companii precum Amazon, Google si Facebook, acuzate de tari ale Uniunii Europene ca achita impozite prea mici prin redirectionarea profiturilor spre state care au sisteme fiscale avantajoase, precum Luxemburg si Irlanda.

Planul este asemanator cu propunerea Frantei de instituire a unei taxe fiscale de egalizare, idee sustinuta de state europene mari. Insa proiectul risca sa atraga opozitia tarilor mici, care se tem ca devin mai putin atragatoare pentru companiile multinationale.

Conform proiectului elaborat de Comisia Europeana, impozitul va fi aplicat companiilor care au venituri internationale de peste 750 de milioane de euro (922 de milioane dolari) si venituri din activitati online la nivelul Uniunii Europene de cel putin zece milioane pe an.

Proiectul va face obiectul modificarilor inainte de a fi publicat, probabil in a doua jumatate a lunii martie. Principalele cifre si cote nu au fost inca stabilite. Potrivit documentului, firmele care vand publicitate in spatiul online, precum Google, sau care sunt platforme pentru promovare pe Internet, precum Facebook, Twitter si Instagram, vor intra sub incidenta noii taxe. Platforme de comert online precum Amazon si companii care ofera servicii si locuri de munca prin aplicatii online, precum Airbnb si Uber, sunt, de asemenea, vizate de proiectul Comisiei Europene, precizeaza agentia Reuters.

Taxele vor fi colectate in tarile in care se afla utilizatorii serviciilor oferite, nu in cele in care sunt sediile companiilor digitale.

"Acest lucru va presupune cerinte suplimentare privind raportarea, astfel incat autoritatile fiscale din statele membre sa poata calcula cat trebuie platit in propria juridictie", precizeaza documentul.

In cazul publicitatii online, "taxa va fi colectata in zona in care este difuzata reclama si unde se afla utilizatorii care au furnizat datele care sunt expuse serviciului comercial", se arata in document, care propune o cota de impozitare unica, intre 1 si 5 %.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: MEDIAFAX