Facebook, momeala preferata a hackerilor in 2011

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 15:40
1614 citiri
Facebook, momeala preferata a hackerilor in 2011
Foto: Panda Security

Expertii in securitatea online avertizeaza ca Facebook a devenit momeala preferata a infractorilor cibernetici. In numai trei zile au fost descoperite doua noi coduri malitioase care se folosesc de Facebook pentru a atrage victime.

"De-a lungul ultimului an s-a observat o crestere constanta a numarului de utilizatori neglijenti, infectati prin tehnici de inginerie sociala. Am asistat astfel la diverse atacuri care au folosit ca punct de lansare doua din cele mai populare retele sociale - Facebook si Twitter. In 2011, estimam ca hackerii nu numai ca vor continua sa foloseasca aceste medii, dar, mai mult de atat, retelele sociale vor fi rampe de lansare pentru atacuri targetate", atrag atentia specialistii Panda Security.

Unul dintre codurile abia descoperite, Asprox.N, este un troian care ajunge la potentialele victime prin e-mail. Isi inseala utilizatorii informand-i ca propriul cont de Facebook este folosit pentru a distribui spam si ca, pentru securitatea lor, datele de autentificare au fost schimbate. Mesajul include un document Word fals care ar contine noua parola.

Atasamentul din e-mail are o pictograma Word neobisnuita si se numeste Facebook_details.exe. Acest fisier este de fapt troianul care, odata executat, descarca un fisier .doc care ruleaza Word-ul facand utilizatorii sa creada ca fisierul original s-a deschis.

Troianul, odata executat, descarca alt fisier conceput pentru a deschide toate porturile disponibile, conectandu-se la diferiti furnizori de servicii de mail in incercarea de a raspandi spam la cat mai multi utilizatori posibil.

Celalalt program malware, Lolbot.Q, este distribuit pe aplicatii de mesagerie instant, cum ar fi MSN si Yahoo, afisand un mesaj cu un link malitios. Acest link descarca un vierme conceput pentru a prelua controlul conturilor de Facebook si pentru a impiedica utilizatorii sa le acceseze. Daca utilizatorii vor incerca apoi sa se conecteze la Facebook, este afisat un mesaj de informare ca acel cont a fost suspendat si ca, pentru a-l reactiva trebuie sa completeze un chestionar, oferind si premii - incluzand laptop-uri, iPad etc - pentru a incuraja utilizatorii sa participe .

Dupa mai multe intrebari, utilizatorii sunt rugati sa introduca numarul lor de telefon mobil, unde vor primi credit pentru download de date, in valoare de 8.52 Euro pe saptamana. Prin abonarea la acest serviciu, victimele vor primi si o parola cu care pot accesa din nou contul lor de Facebook.

Panda Security sfatuieste toti utilizatorii sa fie foarte atenti la orice mesaje cu subiecte neobisnuite primite fie prin e-mail, instant messaging sau prin orice alt canal, si sa fie atenti atunci cand acceseaza link-uri externe din paginile web. De asemenea, utilizatorii sunt sfatuiti sa nu introduca date cu caracter personal in aplicatiile care incearca sa vanda orice tip de test.

Descarca instrumentul care asigura protectia copilului pe Internet, ControlInternet.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#Facebook securitate, #Facebook virus, #Facebook hacker , #stiri Facebook