Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mesaj tulburator al unui medic ATI de la Spitalul Colentina: Inca de acum 3 luni era evident ca nu este posibila delimitarea aceasta stupida - spitale "verzi" versus spitale "rosii"

Duminica, 20 Septembrie 2020, ora 08:53
8075 citiri
Mesaj tulburator al unui medic ATI de la Spitalul Colentina: Inca de acum 3 luni era evident ca nu este posibila delimitarea aceasta stupida - spitale "verzi" versus spitale "rosii"
Foto: Hepta.ro

Un medic primar ATI de la Spitalul Colentina relateaza intr-o postare pe Facebook experienta pe care a dobandit-o in perioada de sase luni cat a tratat pacienti cu coronavirus.

Laura Zarafin sustine ca, in final, toate spitalele vor trebui sa isi faca zone "suport Covid", unde sa fie tratati pacientii care sunt infectati cu acest virus. Medicul afirma ca la Colentina nu vor putea fi primiti, in continuare, toti pacientii aflati in stare grava care s-au "pozitivat" in alte unitati medicale.

"Numarul de paturi este limitat, nu putem primi toti pozitivatii altor spitale si apoi, cand apare o urgenta chirurgicala la un pozitiv sa nu mai avem locuri", spune Laura Zarafin. Medicul ATI mai afirma ca nu este posibila delimitarea "stupida" - spitale "verzi" versus spitale "rosii", lucru care era evident inca de acum trei luni, cand raspandirea virusului a devenit comunitara.

Mesajul medicului de la spitalul Colentina:

Am vazut de 6 luni numai si numai pacienti cu Covid 19. Fiind intr-un ATI cu multi medici primari si specialisti cu experienta, neavand nici un rezident, dar fiind intr-un spital mare cu profesionisti in multe specialitati, am primit cele mai grave cazuri de Covid 19, cu comorbiditati multiple, in stare extrem de grava, multi operati pentru cancere in alte spitale.

De la inceput, ca toti oamenii, toti am avut frica de necunoscut si evident eram uimiti de ceea ce vedeam, chiar daca citisem studii si ii urmarisem pe colegii nostri din alte tari. Italienii mi s-au parut cei mai onesti comunicatori si cei mai curajosi; in fond ei au fost primii care au facut autopsii, in ciuda recomandarilor OMS, (rezultatele autopsiilor au schimbat conduita terapeutica, incluzand anticoagularea, pe care italienii o fac acum sistematic la toti pozitivii).

De cand Sars Cov 2 a devenit comunitar, inca de acum 3 luni, era evident ca nu este posibila delimitarea aceasta stupida - spitale "verzi" versus spitale "rosii". Primim de 6 luni operati in alte spitale care se pozitiveaza la 5-6-7-10 zile postoperator. Putem deja, in functie de pacientii pozitivi primiti, sa facem o lista a numarului de focare intraspitalicesti si chiar o ordine in care s-au activat aceste focare.

Sa ne intelegem, asta nu inseamna ca e vina celor infectati; era previzibil. Nu ne ramane decat "mintea romanului de pe urma", ca sa intelegem odata ca fiecare spital trebuie sa aiba circuite corespunzatoare, zone de triaj, zone destinate pacientilor pozitivi postoperator (mai ales, dar nu numai). Nu poti trimite pacienti operati pe cord, plamani, transplantati in sectii de chirurgie generala. Normal ar fi ca cei ce opereaza sa isi vada pacientii, oamenii acestia au incredere in cei ce i-au operat; plus ca un chirurg generalist nu va pricepe prea multe din ce are de facut la un operat pe cord (exemplu la intamplare, din zecile de cazuri de care se minuneaza colegii).

Un politraumatizat, pentru a fi tratat corespunzator are nevoie de un spital cu personal rutinat in ingrijirea politraumei. Foarte multe altele ar mai fi de spus. Ma opresc deocamdata aici, cu speranta ca, dupa SASE LUNI macar medicii au inteles ca nu sunt scutiti de intalnirea cu Sars Cov 2, si mai ales cu speranta ca vom intelege fiecare sa ne facem meseria, protejandu-ne cu masti corespunzatoare, viziere si manusi.

Credinta mea este ca, indiferent de ce vrem noi, toate spitalele vor fi nevoite sa isi faca zona lor "suport Covid". Oricum, Colentina este doar un spital, nu un oras. Mai este ceva - cred ca e singurul spital care are chirurgii rosii, dar numarul de paturi este limitat, nu putem primi toti pozitivatii altor spitale si apoi, cand apare o urgenta chirurgicala la un pozitiv sa nu mai avem locuri. Bals-ul, Babes-ul, Marius Nasta, ROL 2, Maternitatea Bucur, Spit Jud Ilfov... sunt deja depasite de nr. de pacienti.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#medic, #ATI, #Colentina, #covid, #virus, #pacienti, #spitale, #zarafin , #stiri Facebook