Oferta Facebook dovedeste ca se nasc fraieri la fiecare minut

Joi, 24 Mai 2012, ora 11:30
5028 citiri
Oferta Facebook dovedeste ca se nasc fraieri la fiecare minut
Foto: Daylife

Oferta publica a Facebook a fost dubioasa de la inceput, sunt de parere analistii internationali, care cred ca investitorii ar trebui despagubiti, daca se dovedeste ca au fost ascunse informatii.

Pe 15 mai, pretul a fost crescut la 38 de dolari/titlu, de la 28 de dolari. Urmatoarea zi, oferta a fost crescuta cu 50 de milioane de actiuni. Ulterior, a aparut informatia ca se vor vinde cu 53 la suta mai putine titluri in timpul IPO decat era prevazut, relateaza Wall Street Journal.

Desi era, inca, mult interes, aparusera deja semnele de avertizare in privinta companiei: insiderii si investitorii pe termen lung au vandut numarul maxim de titluri, la cel mai mare pret posibil.

In sine, faptul ca cei care detineau deja actiuni in Facebook au dorit sa-si maximizeze profiturile prin vanzarea acestora in timpul IPO nu este iesit din comun. Pe de alta parte, cand se intampla asa ceva este un semn ca pretul ar putea scadea considerabil dupa IPO.

Cat timp compania ar avea perspective de crestere si rezultate bune, totul ar fi bine. Insa Facebook e departe de asa ceva. Potrivit analistilor, este ridicol ca o companie sa aiba un raport al pretului la castiguri atat de mare, avand in vedere ca profitul a scazut cu 32 la suta, in primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similara din 2011, iar cifra de afaceri cu 6 procente, in acelasi interval.

Au existat si alte semne de avertizare. De exemplu, General Motors a anuntat ca isi retrage reclamele de pe Facebook, deoarece nu obtine deloc profituri de pe urma acestei investitii. Si nu este prima data cand o companie este sceptica in legatura cu eficienta reclamelor sale pe reteaua sociala, iar Facebook a admis ca are probleme in acest sens, deoarece site-ul este considerat experimental.

Astfel, in timp ce investitorii se bucurau de cresterea pretului si a dimensiunii IPO, Facebook in sine recunostea fie ca a ajuns la un obstacol sau ca perioada de dezvoltare a luat sfarsit.

Uimitor este faptul ca toate aceste lucruri nu au fost ascunse, insa echipa de intermediere pentru listare, condusa de Morgan Stanley, a continuat sa majoreze pretul.

Este posibil, insa, ca Morgan Stanley si Goldman Sachs, care a facut parte din echipa la randul sau, sa fi spus fondurilor de investitii si altor investitori preferati ca se asteapta ca Facebook sa nu aiba rezultate foarte bune. In acest caz, toti cei care nu au avut aceste informatii au dreptul sa dea in judecata cele trei companii.

Pe de alta parte, se vedea cu ochiul liber ca Facebook are probleme, iar investitia ar fi fost una riscanta, au conchis analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#listare Facebook pret, #pret actiuni Facebook, #procese investitori Facebook , #stiri Facebook