Utilizatorii Facebook, recunoscuti in poze chiar daca nu li se vede fata

Marti, 23 Iunie 2015, ora 20:30
6069 citiri
Utilizatorii Facebook, recunoscuti in poze chiar daca nu li se vede fata
Foto: Ziare.com

Utilizatorii Facebook vor putea fi recunoscuti in poze chiar daca nu se uita catre aparat in momentul in care sunt fotografiati, gratie unui algoritm experimental ce apartine laboratorului de inteligenta artificiala al companiei.

Algoritmul poate recunoaste oamenii in fotografii chiar daca nu le sunt vazute fetele. In schimb, sunt cautate alte caracteristici unice precum coafura, imbracamintea si forma corpului, informeaza New Scientist.

Yann LeCun, seful echipei de inteligenta artificiala a Facebook, a vrut sa vada daca tehnologia recunoasterii faciale poate fi adaptata sa recunoasca oameni in situatii unde fata cuiva nu este clara, ceva ce oaamenii pot deja sa faca destul de bine.

"Exista numeroase indicii pe care le putem folosi. Oamenii au aspecte caracteristice, chiar daca ii privesti din spate. De exemplu, il poti recunoaste pe Mark Zuckerberg foarte usor, deoarece tot timpul poarta un tricou gri", mai precizeaza LeCun.

Echipa de cercetare a extras aproape 40.000 de poze publice de pe Flickr - unele cu oamenii avand intreaga fata complet vizibila, iar altele unde acestia se uitau in alta directie - si le-a introdus intr-o retea sofisticata.

Algoritmul final a reusit sa recunoasca identitatea persoanelor cu o acuratete de 83 la suta, fiind prezentat la inceputul acestei luni la o conferinta din Boston.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#utilizatori Facebook recunoastere faciala, #algoritm recunoastere fata Facebook , #stiri Facebook