Viata de la Facebook, povestita de un roman - De la cosmar la Disneyland

Duminica, 02 Iunie 2013, ora 19:06
8141 citiri
Viata de la Facebook, povestita de un roman - De la cosmar la Disneyland

Andrei Alexandrescu a decis sa isi urmeze "visul american" in 1998, dupa incheierea studiilor la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Astazi, romanul este cercetator stiintific in cadrul companiei fondate de Mark Zuckerberg, dupa ce a trecut printr-un interviu "de cosmar" la Facebook, pentru ca reteaua de socializare prefera sa piarda un candidat bun decat sa angajeze unul slab.

Citeste si Un roman la Facebook: Vom scrie programe cu usurinta cu care postam acum poze cu pisici

"Procesul de interviu de la Facebook este foarte interesant fiindca are un caracter direct: simuleaza conditiile de lucru. La multe alte firme, resume-ul conteaza disproportionat de mult (ceea ce e o problema fiindca un resume e usor de manipulat), iar intrebarile sunt indirecte (de exemplu "cate mingi de tenis incap intr-un autobuz" etc).

La interviu, la Facebook, candidatul scrie cod sa rezolve o problema care ar putea aparea intr-o zi normala de lucru, iar intervievatorul urmareste procesul de gandire si de comunicare. Cand am fost intervievat eu, am avut norocul ca unele din intrebari se refereau la probleme la care tocmai lucrasem in cadrul doctoratului.

Puteam sa pic interviul foarte usor; politica firmei este ca prefera sa piarda un candidat bun decat sa angajeze unul slab, si este de inteles", a povestit romanul pentru Ziare.com.

Un angajat slab are multiple efecte negative, puncteaza Andrei: "Nu numai ca trage echipa in care este in jos, dar nu apreciaza bine calitatea altora si admite alti candidati nu prea buni".

Citeste si Dramaturg roman de succes in NY: Patriotismul nu inseamna dragostea de mici, sarmale si palinca

"Procesul continua in spirala pana cand calitatea intregii culturi e compromisa - fenomen care a fost observat la alte firme. Din cauza asta, la Facebook candidatii trebuie sa treaca un interviu foarte dificil, dupa care li se acorda incredere si libertate in decizii", a mai declarat romanul pentru Ziare.com.

La Facebook, ca o vacanta la Disneyland

De-a lungul vremii, a primit oferte si de la alte companii, dar la Facebook i-a placut cel mai mult.

"Mobilitatea in interiorul firmei este ridicata, ceea ce e neuzual la o firma asa mare. Dupa un an intr-un grup, fiecare inginer e incurajat sa lucreze o luna cu orice alt grup (perioada numita 'hackamonth'). Dupa hackamonth, inginerul poate sa ramana cu noul grup sau sa se intoarca la grupul curent.

In cei trei ani de cand sunt la Facebook, am lucrat in patru grupuri, fiecare pe un proiect complet diferit. Unde mai gasesc asa ceva?", se intreaba, retoric, romanul.

Viata la Facebook este greu de explicat cuiva care nu a fost in contact cu atmosfera din Silicon Valley, insa Andrei spune ca poate fi asemuita cu o vacanta in Disneyland.

"Un campus ca-n povesti, multe gratuitati, zambete si veselie. In alt fel este foarte greu: se lucreaza intens la probleme foarte grele, unele pentru care nu exista precedent. Adevarul este o combinatie a acestor realitati.

Citeste si Romania ma dezamageste constant - Povestea unui game designer care a reusit in UK

Firma are o filozofie simpla in tratarea angajatilor: gaseste-i pe cei mai buni, asigura-le tot confortul, pune-i in control si evalueaza-i dupa rezultate. Deci restrictii sunt putine: nu se uita nimeni exact ce faci, la cat vii si la cat pleci sau cum te imbraci - atata vreme cat faci treaba buna", puncteaza romanul.

La Facebook, precizeaza Andrei Alexandrescu, sunt intre 30 si 40 de romani: "Am vorbit cu cineva de la departamentul de recrutari care a vazut multi candidati si care mi-a spus ceva foarte interesant. Se pare ca fiecare grup cultural are anumite caracteristici tipice. In particular mi-a spus ca romanii se integreaza foarte bine la cultura de lucru de la Facebook - mai bine decat alte culturi din estul Europei. Ipoteza mea este ca multi romani tind sa se alineze cu valorile vestice".

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

In ceea ce-l priveste pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, romanul il caracterizeaza drept "un vizionar", precizand ca angajatii il sprijina in totalitate.

"N-am lucrat direct cu Mark. De cand sunt la firma, am lucrat numai de la distanta si am mers la sediu numai ocazional. Ma mut in curand in San Francisco unde sper sa colaborez mai indeaproape.

Mark e un om deosebit, un vizionar, iar noi la firma il sprijinim. Pe Glassdoor, (un site pentru recenzii de firme), rata de aprobare a lui Mark de catre angajati este de 98% - mai mult ca Larry Page de la Google (95%) sau Tim Cook de la Apple (93%)", ne-a povestit romanul.

Sfaturi pentru cei fara cont de Faceook

L-am intrebat pe Andrei, mai in gluma, mai in serios, ce sfaturi ar da romanilor - si mai ales jurnalistilor, fara cont de Facebook.

"I-as intreba asa: Dar electricitate aveti?", a glumit romanul.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

"Acum serios, parerea mea este ca retelele sociale (nu numai Facebook) marcheaza o schimbare permanenta si ubicua in viata sociala a lumii. Sigur, mereu or sa fie cativa care aleg sa nu se conecteze social, la fel cum si acum sunt oameni care decid (sau din pacate sunt fortati) sa traiasca fara Internet, telefon, televizor sau chiar electricitate. Dar vasta majoritate a lumii civilizate va considera 'semnalul social' la fel de natural ca semnalul de telefonie mobila.

Acum ca m-ati intrebat de jurnalism, se petrec tot felul de fenomene interesante: fluxul informational incepe sa mearga pe dos! Nu mai devreme de acum cativa ani, lumea afla vreo stire din presa (radio, televizor, presa scrisa sau pe Internet) si o discuta cu prietenii. Acum e taman invers! Cineva vede un eveniment, il raspandeste instant la prieteni cu fotografii si comentarii, iar presa afla ce se intampla de pe Facebook si Twitter.

Citeste si Povestea romancei care nu da bani pe strada, dar face voluntariat in Uganda

Acest fenomen mi-a devenit evident cu o ocazie funesta - actul terorist de la maratonul din Boston, care a avut loc la mica distanta de apartamentul unde locuiesc. CNN si celelalte canale TV au primit practic toate stirile in timp real monitorizand Twitter si Facebook.

Practic informatia venea mai repede prin retelele sociale decat prin mass media. Sunt convins ca lucrurile s-ar fi miscat mult mai incet, iar confuzia generala era mult mai mare in lipsa retelelor sociale", puncteaza Andrei Alexandrescu.

Un birou Facebook in Romania?

Cercetatorul spune ca, deocamdata, Facebook nu are in plan deschiderea unui birou Facebook in Romania.

"Nu e nici un plan oficial. Eu personal cred ca potentialul este enorm si ma tot gandesc cum sa ridic o propunere. Sunt in contact cu Andrei Pitis, presedintele ANIS si informatician de marca in Romania. Incercam sa creem oportunitati si contacte, iar Facebook a sponsorizat un numar de evenimente in Romania, dar avem oarece dificultati de perceptie.

De exemplu, pana de curand era o aventura pentru un vizitator sa ajunga de la aeroport in centru. Cum vedeau ca e vorba de straini, soferii nu porneau ceasul si cereau sume disproportionate. A trebuit sa-i invat mici trucuri pe colegii cu care am venit.

Mi-a crapat obrazul de rusine! Din fericire, acum sistemul de transport de la aeroport s-a imbunatatit, incidental chiar Andrei Pitis a ajutat cu aplicatia de telefon Clever Taxi. Dar inca mai sunt multe obstacole de trecut, iar Polonia este un competitor din ce in ce mai puternic in Europa de Est", a incheiat romanul.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Andrei Alexandrescu Facebook, #Facebook roman poveste , #stiri Facebook