4 din 5 adolescenti din Romania au fost hartuiti pe Net. Ce e de facut intr-o astfel de situatie

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 14:34
3143 citiri
4 din 5 adolescenti din Romania au fost hartuiti pe Net. Ce e de facut intr-o astfel de situatie
Foto: Arhiva Pixabay

Patru din cinci adolescenti cu varsta sub 18 ani din Romania spun ca au fost hartuiti pe Internet, principalele trei motive fiind infatisarea si felul in care se imbraca (67%), hobby-urile si preocuparile de zi cu zi (30%), precum si situatia materiala a familiei din care provin (13%).

Alte motive de hartuiala sunt rezultatele de la scoala (12%) si orientarea sexuala (8%), arata un studiu publicat de Bitdefender.

Doua treimi dintre cei hartuiti nu au povestit nimanui despre incident, tinerii invocand motive precum teama, lipsa de incredere ca ar putea schimba ceva sau faptul ca nu au crezut ca e necesar sa implice si alte persoane, desi au fost afectati in mod direct de agresiune.

Cele mai populare retele de socializare unde are loc fenomenul de cyberbullying sunt Facebook, Messenger si, la mare distanta, Instagram, iar mijloacele de propagare a fenomenului cel mai des folosite sunt mesajele de amenintare si cele negative primite pe canalul privat, urmate de comentarii negative la fotografii si furt de identitate.

Potrivit studiului, 65% dintre tineri admit ca au fost direct marcati de hartuirea suferita online si au observat inclusiv schimbari comportamentale involuntare ce au urmat agresiunii.

Cei mai multi afirma ca incidentele de acest fel le-au scazut increderea in sine si i-au determinat sa se izoleze de ceilalti.

Mai putini, dar nu de neglijat sunt cei care au afirmat ca au intrat in depresie (20%) sau au compensat lipsa prietenilor din mediul online prin consum de alcool sau droguri (5%).

Mai mult, 84% dintre respondenti spun ca au asistat la un astfel de atac, fara sa fie agresori sau victime, insa doar 36% au intervenit in conflictul dintre cele doua parti. Desi majoritatea ar fi dorit sa ia partea celui hartuit, cei mai multi devin indiferenti sau chiar agresori de teama de a nu fi atacati la randul lor si, deci, transformati in victime.

"Cyberbullyingul este unul dintre acele fenomene de masa insidioase in fata caruia nu exista strategii de aparare optime. In ciuda amploarei, gravitatea acestuia scapa de multe ori atentiei publice.

Tinerii invata din proprie experienta cum arata ura celorlalti fata de ei, iar numarul victimelor poate fi chiar mai mare caci persoanele cele mai traumatizate refuza de multe ori sa recunoasca, uneori chiar fata de sine, ceea ce li s-a intamplat.

Adolescentii incep viata crezand ca societatea reprezinta un spatiu al urii indreptate impotriva lor, iar efectele psihologice si sociale sunt severe si de lunga durata", spune lector univ. dr. Nansi Lungu, analist comportamental la Bitdefender.

Ce poate face victima?

Potrivit psihoterapeutului Delia Mina, aceasta trebuie sa impuna limite. De la blocarea si raportarea abuzatorului pe retelele de socializare la schimbarea parolelor sau a numarului de telefon, pana la interventiile directe catre abuzator, efectuate intr-o maniera cat mai asertiva, fara a-i oferi agresorului satisfactia pe care o cauta.

Cel care hartuieste va fi multumit daca provoaca victimei suferinta, de aceea, este recomandata evitarea afisarii oricarei urme care lasa de inteles ca aceasta a fost afectata.

Studiul a fost realizat de Tribal Worldwide Romania pentru Bitdefender prin chestionar online completat in perioada septembrie-octombrie 2017, pe un esantion reprezentativ de 800 de respondenti din randul tinerilor sub 18 ani.

Citeste si Hartuirea si abuzul pe Internet, cele mai frecvente probleme online in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#hartuire internet studii, #Cyberbullying strategii aparare, #psiholog copii hartuiti online , #utilizatori