Mesajul trimis de Facebook utilizatorilor afectati de uriasa bresa de securitate

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 07:00
5952 citiri
Mesajul trimis de Facebook utilizatorilor afectati de uriasa bresa de securitate
Foto: Arhiva Pixabay

Aproximativ 50 de milioane de conturi de Facebook, inclusiv din Romania, au fost afectate de o uriasa bresa de securitate, saptamana trecuta, la care se adauga alte 40 de milioane, la care exista doar suspiciunea ca ar fi fost atacate de hackeri. Dupa ce a descoperit si rezolvat problema, reteaua sociala si-a notificat utilizatorii.

Iata mesajul, in intregime:

"Pentru a-ti proteja siguranta, de curand te-am deconectat de la contul tau de Facebook. Pe data de 25 septembrie 2018 am descoperit un atac complex in sistemul nostru, in cadrul caruia autorii atacului au furat coduri de acces la Facebook.

Codurile de acces sunt echivalentul cheilor digitale, pe care atacatorii s-ar putea sa le fi utilizat ulterior pentru a prelua conturile altor utilizatori. Prin actiunea de deconectare de la conturi, am impiedicat atacatorii sa utilizeze codurile pentru a accesa conturile respective.

Inca nu am aflat daca au fost accesate informatiile unor utilizatori de pe Facebook, dar am vrut sa te anuntam ce masuri luam pentru a-ti proteja contul. Vom continua sa investigam situatia si am informat autoritatile de ordine publica despre aceasta problema. In cazul in care aflam ca au fost afectati mai multi utilizatori, ii vom deconecta imediat si ii vom anunta ce s-a intamplat.

Daca ai fost deconectat (a), va trebui sa te reconectezi la cont pentru a utiliza in continuare Facebook sau alte aplicatii la care te conectezi folosind Facebook. Schimbarea parolelor nu este necesara. Insa, daca nu reusesti sa te reconectezi la cont, afla ce poti face".

In fapt, hackerii au exploatat o vulnerabilitate a functiei View as, care iti permitea sa iti vezi profilul de Facebook prin "ochii" altui utilizator. Astfel, atacatorii au furat codurile de acces, putand ulterior sa intre in conturile respective.

Deocamdata, nu se stie ce fel de informatii au vrut sa afle hackerii, insa aceasta "spargere" le-a oferit permisiunea sa abia acces la date precum nume, prenume, data nasterii, numar de telefon, adresa de email, scolile absolvite, prieteni, conversatii si altele. Cam tot ce ai tu pe profilul de Facebook.

Marea problema este ca astfel de informatii ar putea fi folosite, la o adica, in atacuri ulterioare, pentru ca ti-ar putea ghici parolele la alte conturi sau ar putea accesa conturile bancare.

Ba mai mult, parcurgand conversatiile si pozele trimise, este posibil sa fi aflat si alte informatii sensibile. Ai trimis cuiva o poza cu buletinul tau pe Facebook? Sau cu cardul? Ori codul PIN de la card? Ori o parola?

Ei bine, tocmai de aceea, expertii Bitdefender ne-au reamintit niste reguli de bune practici atunci cand folosim social media si aplicatiile de chat ori de partajare de continut, intr-un comunicat remis Ziare.com:

  1. Constientizati ca retelele de socializare nu sunt pe deplin sigure si nu pot pastra toate secretele in siguranta. Pregatiti-va pentru ce e mai rau si comportati-va corespunzator.
  2. Nu puneti niciodata in scris ceva ce nu v-ar placea sa fie expus public peste cativa ani cand ar putea aparea o bresa. In cazul actualului incident, inclusiv conversatiile private purtate prin Facebook au ajuns integral la atacatori.
  3. Folositi criptarea de tip end-to-end cand purtati discutii cu caracter sensibil, inclusiv pe Facebook. Cand utilizati Facebook Messenger, alegeti persoana cu care doriti sa purtati o conversatie, dati click pe numele sau si accesati conversatii secrete (Secret Conversations) . Astfel se va deschide o noua fereastra de chat, iar discutiile vor fi criptate in totalitate si vor putea fi vizualizate doar de pe terminalele mobile unde s-a purtat discutia.
  4. Daca mesajele transmise sunt sensibile sau doriti sa nu fie asociate cu identitatea reala a interlocutorilor, recomandarea este sa va indreptati catre platforme de mesaje create special pentru extra siguranta, precum Signal.

Reamintim ca Facebook i-a delogat pe toti cei 50 de milioane de utilizatori afectati direct, dar si pe ceilalti 40 de milioane, pentru a le schimba codurile de acces, astfel incat hackerii sa nu mai poata intra pe profilurile respective.

De asemenea, bresa de securitate vine dupa scandalul Cambridge Analytica, astfel ca imaginea companiei lui Mark Zuckerberg este foarte sifonata.

Mai mult, in contextul GDPR, Comisia pentru Protectia Datelor din Irlanda, principala autoritate de reglementare care supravegheaza Facebook in Europa, a anuntat, sambata, ca a solicitat mai multe informatii de la companie, despre natura si amploarea bresei de securitate, inclusiv care sunt cetatenii europeni afectati.

Potrivit noului regulament european privind protectia datelor personale, companiile care nu iau masuri suficiente de protejare a datelor utilizatorilor risca o amenda maxima de 20 de milioane de euro sau de 4% din veniturile anuale totale din anul anterior, in functie de care este mai mare. Amenda maxima pentru Facebook ar putea fi de 1,63 de miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Facebook atac hackeri, #Facebook bresa securitate, #facebook delogare, #logare Facebook , #utilizatori