"Draga Facebook, eu detin drepturile asupra continutului postat" - afla de ce acest mesaj este inutil

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 12:44

   

"Draga Facebook, eu detin drepturile asupra continutului postat" - afla de ce acest mesaj este inutil
Facebook va schimba termenii si conditiile de utilizare, prilej cu care un mesaj a devenit viral pe reteaua de socializare, in care utilizatorii sustin ca isi pastreaza drepturile asupra postarilor. Insa specialistii avertizeaza ca acest mesaj e inutil.

Nu se stie cine a avut aceasta idee, insa ea nu isi va produce efectul, arata Cnet.com.

In mesaj se stipuleaza faptul ca utilizatorul isi pastreaza drepturile pentru absolut tot ce posteaza, de la poze la statusuri.

In plus, in el se atrage atentia ca aceste informatii nu pot fi folosite fara acordul scris al proprietarului contului de Facebook.

Mesajul a devenit viral, fiind postat si de multi utilizatori din tara noastra, dupa ce Facebook a trimis o notificare conform careia isi va modifica termenii si conditiile de utilizare, pentru ca cei care folosesc reteaua sociala sa aiba un control mai mare asupra lucrurilor distribuite.Noile reguli vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2015.

Facebook a schimbat termenii si conditiile de utilizare. Nou ghid pentru utilizatori (Video)


Foto: Captura Facebook


In momentul in care iti faci cont de Facebook, declari ca esti de acord cu toate regulile companiei. Astfel, prin acest mesaj in lant, unii dintre utilizatori arata ca sunt din ce in ce mai neincrezatori in modul in care reteaua sociala le foloseste datele.

"Probabil ca ei se simt oarecum neputinciosi in fata retelei sociale si incearca sa arate cine detine drepturile asupra continutului distribuit", a mentionat avocatul Theodore Claypoole.

Totusi, publicatia Mic arata ca regulile Facebook stipuleaza faptul ca utilizatorii detin dreptul de proprietate intelectuala asupra continutului distribuit, iar compania isi rezerva o licenta de utilizare si de distribuire a acestuia.

Pe de alta parte, acest lucru nu le ofera exclusivitate pentru continutul respectiv, deoarece atata vreme cat o poza ramane pe Facebook, compania are dreptul de a o folosi in scop comercial, conform regulilor retelei sociale. Si cu siguranta nu va cere acordul tau scris, asa cum se arata in mesajul descris anterior.

Mic ghid de la Facebook

O problema a retelei sociale este ca nu e mereu clar cine poate vedea fotografiile, link-urile sau mesajele pe care le postezi.

Astfel, compania a lansat o noua functie, ce reprezinta un ghid interactiv, care iti arata pas cu pas ce trebuie sa faci ca sa ai un control mai mare asupra informatiilor pe care le distribui.

De asemenea, vei invata si alte trucuri, cum ar fi cum sa scoti eticheta de la poza unui prieten.

Mai mult, Facebook iti va da posibilitatea de a controla mai bine reclamele pe care le vezi in Timeline sau pe pagina de profil. Pana acum, daca ai renuntat la anumite tipuri de publicitate pe versiunea pentru calculatoare, exista sansa ca acest lucru sa nu se aplice si la versiunea pentru mobil.

Insa acum Facebook va retine aceste setari si le va aplica uniform peste tot.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9643 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
RN
rank 5
Simpatic mesajul dar... atît.
Nu are niciun efect legal pentru că a fost postat pe Facebook, ceea ce implică acceptarea termenilor și condițiilor impuse de rețeaua de socializare.
In plus - degeaba ii spui lui Facebook că toate drepturile sint ale tale și trebuie să-ți ceară acceptul scris pentru orice utilizare: afișarea de către rețea a mesajului este o formă de utilizare pe care o soliciți (vrei ca lumea să vadă mesajul) conform termenilor de utilizare dar, simultan, o negi (vrei ca rețeaua să-ți ceară acordul inainte de a folosi mesajul).
Nu merge așa - e ori albă, ori neagră! Sau negociezi cu Facebook - s-au mai văzut cazuri cind au dat inapoi la presiunea opiniei publice; in fond nu le convine să piardă utilizatori...
zeigeist
rank 2
....
Termenii si conditiile de utilizare ale unui site nu au rol de contract. In Romania contractul de cesiune a dreptului de autor trebuie sa aiba forma scrisa si probabil ca asa e in multe tari. Asadar, faptul ca te inscrii la un site si accepti niste termeni si conditii nu are rol de contract. Din pacate multa lume confunda asta, iar multe site-uri isi aroga n drepturi pe tema dreptului de autor. Tu si doar tu, autor decizi cand ti se distribuie opera si poti ceda dreptul asta doar prin contract, nu doar prin click pe ok la termeni si conditii.
Deci puteti da in judecata facebook cu succes daca va distribuie pozele si in alta parte.
RN
rank 5
Posibil dar...
Termenii Facebook sint in formă scrisă. Nu-i șoptește nimeni la telefon, ii citești. Nu sint scriși pe hirtie, dar asta nu inseamnă că nu sint scriși. Părerea mea e că dacă ai ceva din care vrei să faci bani, il publici altfel decit pe Facebook...
zeigeist
rank 2
....
Tu confunzi termenii si conditiile cu un contract. Inca o data, contractul de cesiune trebuie sa aiba o anumita forma. Contractul de cesiune a drepturilor de autor trebuie sa prevada drepturile patrimoniale transmise si sa mentioneze pentru fiecare dintre acestea modalitatile de utilizare, durata si intinderea cesiunii, precum si remuneratia titularului dreptului de autor. Absenta oricareia dintre aceste prevederi da dreptul partii interesate de a cere rezilierea contractului. Iar cesiunea pentru operele viitoare nominalizate sau nenominalizate e lovita de nulitate absoluta.

Decat sa scrii dupa ureche, citeste legea pentru ca e mai bine..
alexia7
rank 1
Operator online
Oferte de lucru urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: alexandra_marginean07@yahoo.com
RN
rank 5
Ultimul comentariu @zeitgeist fără t
Termenii de utilizare a unui serviciu constituie un contract. Că el e elaborat relativ la legea din California sau Patagonia, nu e relevant - dacă il accepți, il respecți. Dacă vrei să protestezi/negociezi, o faci inainte de a folosi serviciul in cauză.

Revenind la cazul concret - din ce văd sint prevăzute drepturile care se acordă, in ce condiții, pentru ce teritoriu, durată și cu ce remunerație. Că remunerația e zero nu e relevant - legea nu interzice așa ceva.
Chestiunea cu acordarea permisiunii relativ la conținutul viitor nu e aplicabilă aici - formularea e la prezent:
"you grant us a [...] license to use any IP content that you post"
Se poate interpreta că permisiunea e acordată de fiecare dată cind se postează ceva.

Concluzie din nou - ai de publicat ceva valoros și vrei să-l comercializezi? Nu-l pune pe net...
zeigeist
rank 2
...
Tu refuzi legea care exista deja in domeniul contractului de cesiune. Invata sa inveti si poate te vei dumiri.
In termenii si conditiile unui contract de utilizare nu ai voie sa introduci elemente de cesiune pentru ca nu au valoare. Ce face facebook incalca legea romaneasca si nu numai.
Sa mai zic ca faceboc poate fi dat in judecata prin simplul fapt ca-ti distribuie chiar si gratuit fotografiile chiar pe propriul site?! Pentru facebook e foarte greu sa demonstreze ca are acrodul autorului pozelor pentru asa ceva, in schimb tu ai posibilitatea teoretica sa demonstrezi ca facebook nu are acordul tau ca persoana reala sa-ti distribuie pozele facute de tine, asa cum o face acum in mod uzual.
Dar intru in chestii prea subtile...
RN
rank 5
Într-adevăr...
Let's agree to disagree.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor