Facebook: 10 milioane de utilizatori din SUA au vazut anunturi politice promovate din Rusia

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 18:56
2138 citiri
Facebook: 10 milioane de utilizatori din SUA au vazut anunturi politice promovate din Rusia
Foto: Arhiva Ziare.com

Reteaua de socializare Facebook a anuntat ca aproximativ 10 milioane de utilizatori din Statele Unite au vizualizat cel putin unul dintre cele 3.000 de anunturi politice promovate prin intermediul unor conturi care au legaturi cu Guvernul Rusiei.

Cifrele prezentate in premiera de Facebook subliniaza cat de eficienta ar putea fi implicarea in alegeri prin intermediul media sociale, cu o investitie minima, relateaza CNN.

Cumparatorii de anunturi de promovare au cheltuit doar 100.000 de dolari, pe parcursul a doi ani, si au vizat 10 milioane de persoane, potrivit datelor prezentate de Facebook. Mai mult de jumatate dintre anunturi au fost vizualizate dupa alegerile prezidentiale din SUA din 2016, indicand faptul ca eforturile Rusiei de manipulare politica ar putea depasi perioada campaniei electorale.

"44% din anunturi au fost vazute inainte de alegerile din SUA din 8 noiembrie 2016, 56% au fost vizualizate dupa alegeri. Inca mai cautam abuzuri pe platforma noastra, ancheta interna continua. Speram ca prin colaborarea cu Congresul, cu procurorul special si cu partenerii nostri din industrie vom contribui la pastrarea persoanelor cu rele intentii departe de platforma noastra", a declarat Elliot Schrage, vicepresedintele Facebook pentru politici si comunicare.

Vezi si Razboiul lui Putin. Ce nu spune Facebook cu privire la propaganda Kremlinului

Publicarea acestor date a venit la cateva ore dupa ce Facebook a oferit Congresului SUA o evidenta detaliata a anunturilor, inclusiv date despre cumparatori si eforturile lor de directionare. Aceste inregistrari au fost transmise Comisiei de Informatii si Comisiei Juridice din Senat si Camera Reprezentantilor.

Elliot Schrage a mai precizat ca majoritatea anunturilor "par sa se concentreze asupra mesajelor sociale si politice cu scopul de a diviza, la nivelul spectrului ideologic, atingand subiecte de la chestiuni legate de comunitatea LGBT, la problemele rasiale, pana la imigratie si dreptul de a detine arme".

Oficialul companiei Facebook sustine ca folosirea platformei de catre Rusia reprezinta doar o parte dintr-un plan mult mai elaborat, iar Congresul SUA si procurorul special Robert Mueller trebuie sa elucideze aceasta situatie.

"Alegerile din 2016 din SUA au fost primul moment in care s-au raportat dovezi potrivit carora factori straini au incercat sa exploateze Internetul pentru a influenta comportamentul alegatorilor.

Intelegem mai multe despre abuzurile asupra serviciului nostru si vom continua sa investigam pentru a afla tot ce putem. Realizam ca experienta noastra este doar o bucata mica dintr-un puzzle mult mai mare. Congresul si procurorul special sunt in masura sa puna aceste lucruri cap la cap, deoarece au o putere mult mai ampla de investigare si capacitatea de a obtine informatii din alte surse", a mai spus Schrage.

Biroul Federal pentru Investigatii, Senatul SUA si Camera Reprezentantilor au declansat anchete in cazul ingerintelor Rusiei in campania electorala si al presupuselor contacte intre apropiati ai presedintelui Donald Trump si oficiali rusi. Procurorul special Robert Mueller coordoneaza investigatiile.

Citește și:
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă...
Comentarii