Facebook ar putea fi amendata in UE cu o suma uriasa pentru bresa de securitate

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 08:52
2114 citiri
Facebook ar putea fi amendata in UE cu o suma uriasa pentru bresa de securitate
Foto: Facebook

O autoritate de reglementare din Uniunea Europeana ar putea amenda Facebook cu pana la 1,63 de miliarde de dolari pentru bresa de securitate a conturilor utilizatorilor anuntata vineri, in care hackerii au compromis conturile a peste 50 de milioane de utilizatori, daca va constata ca nu au fost respectate noile reglementari, mai stricte, referitoare la confidentialitatea datelor.

Comisia pentru Protectia Datelor din Irlanda, principala autoritate de reglementare care supravegheaza Facebook in Europa, a anuntat, sambata, ca a solicitat mai multe informatii de la companie, despre natura si amploarea bresei de securitate, inclusiv care sunt cetatenii europeni afectati, transmite MarketWatch.

Institutia a anuntat ca "este ingrijorata de faptul ca aceasta bresa a fost descoperita marti si ca afecteaza multe milioane de conturi, dar Facebook nu a fost capabila sa clarifice natura bresei si riscul pentru utilizatori".

Un purtator de cuvant al companiei a declarat, duminica, faptul ca Facebook va raspunde intrebarilor autoritatii de reglementare irlandeze si va informa institutia in privinta evolutiilor viitoare.

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a precizat ca reteaua de socializare trateaza cu mare seriozitate aceasta problema si ca incearca inca sa determine multe detalii legate de amploarea si impactul incidentului.

Pentru Facebook, aceasta bresa este o lovitura majora data eforturilor de a recastiga increderea pierduta in urma unei serii de scandaluri legate de utilizarea in mod nepotrivit a datelor utilizatorilor de catre terti, in scopuri politice.

Acest caz va fi unul dintre principalele teste date modului in care autoritatile de reglementare vor aplica noua lege europeana referitoare la securitatea datelor.

Potrivit acestei noi legi, companiile care nu iau masuri suficiente de protejare a datelor utilizatorilor risca o amenda maxima de 20 de milioane de euro sau de 4% din veniturile anuale totale din anul anterior, in functie de care este mai mare. Amenda maxima pentru Facebook ar putea fi de 1,63 de miliarde de dolari.

Legea mai prevede ca o companie sa anunte autoritatile de reglementare daca au loc brese de securitate, in termen de 72 de ore, in caz contrar, riscand o amenda de 2% din veniturile totale.

UE evita sa aplice amenda maxima, daca o companie a cooperat cu autoritatile de reglementare.

Autoritatile din Irlanda au spus ca Facebook a comunicat cazul joi seara, ceea ce pare sa se incadreze in termenul de 72 de ore, dar ca notificarea nu a inclus detalii.

Orice investigatie din partea UE se va concentra probabil pe masurile luate de Facebook pentru a proteja datele utilizatorilor inainte de atacul hackerilor.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Facebook bresa securitate, #Facebook amenda atac hackeri , #utilizatori