Fost presedinte Facebook: Am creat site-ul pentru a exploata vulnerabilitatea psihicului uman. Dumnezeu stie cum ne afecteaza copiii

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 09:25
35539 citiri
Fost presedinte Facebook: Am creat site-ul pentru a exploata vulnerabilitatea psihicului uman. Dumnezeu stie cum ne afecteaza copiii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Facebook a fost creat pentru a exploata "o vulnerabilitate a psihicului uman", iar impactul asupra utilizatorilor, in special asupra copiilor, poate fi extrem de serios.

O spune chiar unul dintre cei care au ajutat compania sa devina gigantul de astazi, Sean Parker, presedinte fondator al Facebook, care a strans o avere de miliarde in mare parte datorita site-ului lui Mark Zuckerberg.

Parker, in prezent presedinte al Institutului Parker pentru Imunoterapia Cancerului, a participat la un eveniment organizat saptamana aceasta in Philadelphia de site-ul de stiri Axios, unde a vorbit despre progresele terapiilor pentru vindecarea cancerului. Cu acest prilej si intr-un moment delicat pentru companiile de social media, a caror influenta se afla in centrul unei investigatii in Congresul american, antreprenorul de 38 de ani a facut cateva dezvaluiri in legatura cu metodele de crestere folosite la Facebook inca din fazele sale incipiente.

Cand site-ul se afla la inceput, povesteste Parker, erau oameni care ii spuneau ca nu sunt pe retele de socializare, deoarece pretuiesc interactiunile din viata reala. "Vei fi", le raspundea el.

"Nu stiu daca am inteles cu adevarat consecintele a ceea ce spuneam", a adaugat el, vorbind despre "consecintele neintentionate" care au aparut cand Facebook a ajuns sa aiba peste 2 miliarde de utilizatori.

"Iti transforma relatia cu societatea, transforma relatiile dintre oameni. Probabil ca interfereaza cu productivitatea in moduri surprinzatoare. Dumnezeu stie cum afecteaza creierul copiilor nostri", a spus Parker.

Inca de la inceput, obiectivul a fost crearea unui produs care sa provoace dependenta.

"Cum iti consumam cat mai mult din timp si din atentia constienta", a fost gandirea care a dus la crearea unor instrumente precum butonul "like", a sustinut Parker, echivalentul unei "mici doze de dopamina", care il incurajeaza pe utilizator sa posteze mai mult.

"Este o bucla de feedback pentru validare sociala, exact genul de lucru pe care un hacker ca mine l-ar crea, pentru ca exploatezi o vulnerabilitate in psihologia umana", a continuat el.

"Inventatorii, creatorii - ca sunt eu, ca e Mark Zuckerberg sau ca e Kevin Systrom de la Instagram -, toti acesti oameni au fost constienti de asta. Si am facut-o oricum", a mai spus Parker, care are o avere estimata la 2,6 miliarde de dolari.

Parker, care anterior a fondat site-ul de partajare de fisiere Napster, s-a alaturat echipei Facebook in 2004, la cinci luni dupa ce site-ul a fost lansat, initial doar pentru studentii de la Harvard.

Rolul sau in transformarea Facebook dintr-un proiect studentesc intr-o companie reala a fost vital, in cuvintele lui Zuckerberg.

In 2005, politia a gasit cocaina intr-o casa de vacanta inchiriata de Parker, care a fost arestat. Desi ulterior nu a fost pus sub acuzare, scandalul nu a fost privit cu ochi buni de investitori, iar Parker a demisionat de la Facebook la scurt timp.

"Folosesc aceste platforme, nu ma las folosit de ele", a mai sustinut Parker in Philadelphia.

Surse: The Guardian, Business Insider, BBC

Nu este singurul antreprenor din Silicon Valley care si-a exprimat regretul fata de tehnologiile la crearea carora a contribuit. Citeste mai mult:

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#declarati fost presedinte Facebook, #Facebook dependenta, #Facebook copii , #utilizatori