Alerta CERT-RO: Inselaciune pe Facebook cu bilete de avion WizzAir si Blue Air. Unii internauti au ramas fara bani in conturi

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 19:17
5941 citiri
Alerta CERT-RO: Inselaciune pe Facebook cu bilete de avion WizzAir si Blue Air. Unii internauti au ramas fara bani in conturi
Foto: Arhiva Ziare.com

O alerta emisa joi de CERT-RO avertizeaza utilizatorii de Internet ca doua noi scheme de tip Scam Phishing au fost promovate prin intermediul unor site-uri, care faceau concursuri fictive ce ofereau castigatorilor bilete de avion WizzAir si Blue Air.

Unii dintre utilizatorii care si-au completat datele online au pierdut sume de bani, precizeaza specialistii Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica.

Potrivit sursei citate, primele notificari legate de existenta unui astfel se site inselator au fost primite miercuri, atacatorii folosindu-se de imaginea companiei aeriene WizzAir si pagina proprie de Internet.

Iata cum functioneaza inselaciunea:

"Utilizatorul primeste (prin intermediul retelelor de socializare) invitatia de a participa la un concurs fictiv, care presupune completarea unui chestionar legat de calitatea serviciilor companiei aeriene WizzAir.

Dupa completarea lui, utilizatorul este indemnat sa partajeze aceasta informatie cu prietenii sai (contribuind astfel la raspandirea pacalelii pe social media).

Urmatorul pas este descarcarea propriu-zisa a tichetelor, in format. pdf, insa evident nu se intampla acest lucru! Esti redirectionat catre un site care ofera un serviciu gratis pentru o perioada (in cazul testat de noi Scribd).

Mai departe, esti indemnat sa iti faci cont sau sa te autentifici pe acest site. Datele tale pot fi preluate fie prin autentificarea cu #Facebook sau #Google, fie sunt introduse de utilizator (nume, adresa de e-mail, parola). Ultimul pas presupune introducerea datelor bancare (...) ", explica expertii CERT-RO.

In acest context, utilizatorii s-au plans de faptul ca, ulterior abonarii la asftel de servicii de tip trial, de pe cardurile lor au disparut anumite sume de bani, fara acordul proprietarilor.

CERT-RO avertizeaza ca, in cazul in care au fost completate datele solicitate, recomandarile sunt urmatoarele:

  • sa notificati imediat banca de provenienta a cardului despre problema,
  • sa schimbati parolele conturilor de mail sau social media utilizate ca metoda de inregistrare in acest caz,
  • sa stergeti postarile de pe social media, care ar putea ajuta la propagarea acestui scam.

Cel mai important, "daca suna prea bine sa fie adevarat, atunci cel mai probabil nu este real!", adauga CERT-RO.

Ulterior declansarii acestui atac, joi la ora 12:00, CERT-RO a precizat pe pagina de Facebook faptul ca, prin colaborarea cu parteneri CERT la nivel international si cu ajutorul companiei de hosting, s-a reusit blocarea acelui site, care propaga concursul fictiv WizzAir.

Intr-un mesaj postat recent pe aceeasi pagina de socializare, CERT-RO avertizeaza ca, la fel ca in cazul wizzair.com #scam, incercarea de phishing care se foloseste de un potential castig a unor bilete de avion afecteaza si clientii sau potentialii clienti Blue Air.

In acest context, expertii indeamna utilizatorii de Internet sa fie foarte atenti la datele pe care le completeaza online.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#inselaciune facebook bilete WizzAir , #utilizatori