Ziare.com

Poti fi dat in judecata pentru o fotografie postata pe Facebook?

de Constantin Pescaru
Marti, 15 Iulie 2014, ora 07:43

   

Poti fi dat in judecata pentru o fotografie postata pe Facebook?
Popularitatea retelelor sociale a crescut extrem de mult in ultimii ani. Insa este o sabie cu doua taisuri, avand in vedere ca tocmai acest lucru se poate intoarce impotriva utilizatorilor.

Ziare.com a stat de vorba cu doi avocati ai firmei Tuca Zbarcea & Asociatii, Bogdan Halcu, managing associate, si Andreea Lisievici, senior associate, despre un subiect la care multi internauti nici macar nu se gandesc: putem fi dati in judecata pentru o poza postata pe retelele sociale?

Asa ca am luat Facebook drept caz concret, avand in vedere ca are peste 7 milioane de utilizatori in tara noastra.

Interzis la poze fara acordul celui fotografiat

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Avocatii sustin ca "libertatea de exprimare, augmentata de succesul aplicatiilor de social media, nu inseamna totusi renuntarea la sau limitarea protectiei valorilor sociale traditionale, inclusiv a dreptului la ocrotirea vietii private".

In principiu, este interzisa fotografierea unui individ fara acordul in prealabil al acestuia (ori al tutorelui legal, in cazul copiilor) sau distribuirea pozei respective, inclusiv pe retelele sociale.

Condamnati la ani grei de inchisoare pentru niste postari pe Facebook


Sursa: Facebrands


Situatia este putin cam complicata si difera de la caz la caz

Insa lucrurile nu sunt atat de simple.

"Dreptul la imagine nu este un drept absolut, iar fotografierea si utilizarea imaginii unei persoane sunt permise chiar in lipsa unui consimtamant prealabil atunci cand acestea se fac cu buna credinta in exercitarea altor drepturi fundamentale cum este, de exemplu, dreptul la libera exprimare", au sustinut avocatii.

Delimitarea celor doua drepturi nu este un lucru usor, asa ca s-au stabilit cateva reguli.

  • In primul rand, fotografierea unei persoane aflate intr-un spatiu privat, indiferent ca acel spatiu ii apartine ei sau altei persoane, fara acordul acesteia, va constitui intotdeauna un delict, indiferent daca este urmata sau nu de utilizarea acelei imagini sau inregistrari.


Mai mult decat atat, in conditiile Codului Penal, fotografierea unei persoane aflate in spatii private fara consimtamantul sau ar putea reprezenta infractiune pedepsita cu amenda sau chiar inchisoare.

  • La polul opus se afla situatia fotografierii/utilizarii imaginii unei persoane surprinse intr-un loc public in desfasurarea unei activitati publice (un concert, un eveniment sportiv etc.). De principiu, in acest caz, utilizarea imaginii persoanei respective fara acordul sau nu incalca legea, daca nu aduce atingere reputatiei ori demnitatii persoanei respective.


Condamnata la inchisoare, pentru un mesaj postat pe Facebook

Situatiile-problema

Situatiile cel mai des intalnite si care genereaza conflicte legale sunt acelea cand, fara acordul sau, se utilizeaza imaginea unei persoane surprinse intr-un loc public, insa in desfasurarea unei activitati private.

"Niciunde legea nu consacra regula conform cu care tot ce se intampla pe domeniul public poate fi filmat sau fotografiat. Dreptul la imagine ar suferi o restrangere nejustificata daca el ar putea fi exercitat numai in limitele spatiilor private. Activitatile curente presupun deplasarea si prezenta individului in spatii si locuri publice.

Or, a considera ca aceasta alegere reprezinta o optiune in sensul acceptarii unei expuneri catre publicul larg ar conduce la concluzia fortata ca o persoana va putea sa pastreze intimitatea activitatilor sale zilnice numai daca ar ramane in permanenta in securitatea unui spatiu privat", ne-au precizat avocatii.

Din acest motiv, fotografierea si utilizarea imaginilor cu activitati private desfasurate in locuri publice sunt legale numai daca inregistrarile sunt utilizate cu buna-credinta.

"Aceasta impune existenta unui interes legitim care sa justifice fotografierea si utilizarea, interes care trebuie sa existe chiar la momentul fotografierii (de ex. surprinderea unor fapte nelegale). In caz contrar, utilizarea cu buna-credinta este pusa sub semnul intrebarii, iar persoana in cauza se va putea opune utilizarii imaginii sale", au explicat specialistii.

A ironizat un calugar ortodox pe Facebook si a fost condamnat la inchisoare

Dar persoanele publice?

Persoanele publice reprezinta un caz aparte, iar regulile sunt mai putin stricte. Astfel, daca sunt fotografiate in timpul unor activitati publice, atunci se considera ca le faci reclama.

Insa activitatile private ale acestora vor putea fi surprinse fara acordul lor doar daca exista un interes legitim al publicului larg de a cunoaste purtarea acestora in timpul nealocat activitatii ce presupune expunere mediatica.

Apel la responsabilitate

Fotografierea si postarea imaginii unei persoane fara acordul acesteia trebuie sa se faca doar cu responsabilitate, astfel incat sa se asigure un just echilibru intre libertatea de expresie, nevoia publicului de informare si respectarea vietii private, considera avocatii.

O relatie de prietenie intre cel care utilizeaza imaginea si persoana vizata nu este de natura sa "legalizeze" utilizarea imaginii primului fara acordul sau, insa ar putea sa aiba relevanta sub aspectul existentei unui acord implicit al persoanei portretizate.

De asemenea, Codul Civil prezuma acordul persoanei fotografiate pentru utilizarea imaginii sale atunci cand respectiva persoana a oferit fotografia unei persoane despre care cunostea ca isi desfasoara activitatea in domeniul informarii publicului (de ex. unui fotoreporter), amintesc avocatii.

Despre prelucrarea datelor cu caracter personal

In plus, publicarea unei fotografii a unei persoane constituie prelucrarea datelor cu caracter personal ale persoanei in cauza.

In conformitate cu legislatia, persoanele vizate au dreptul sa se opuna prelucrarii datelor lor (in cazul de fata, utilizarea imaginii), putand obliga pe cel care publica imaginile in cauza sa le stearga.

"In masura in care persoana vizata sufera o vatamare morala, iar incetarea utilizarii imaginii nu este suficienta pentru a acoperi aceasta vatamare, instanta de judecata poate obliga pe autorul utilizarii sa plateasca daune morale.

In plus, refuzul de a sterge imaginile relevante conform dispozitiilor instantei poate atrage obligarea celui in cauza sa plateasca o amenda stabilita pe zi de intarziere pana la conformarea cu decizia instantei de judecata", sustin avocatii.

In general, principiile statuate de legea romana sunt aliniate cu cerintele Conventiei Europene a Drepturilor Omului si cu legislatia statelor europene.

Ce spun politicile Facebook

Politica Facebook, ca de altfel a majoritatii site-urilor de socializare, sustine ca utilizatorii sunt raspunzatori pentru legalitatea continutului postat.

Cu titlu special, Standardele Comunitatii Facebook prevad faptul ca inainte sa distribui continut pe reteaua sociala trebuie sa te asiguri ca ai dreptul sa faci acest lucru. Totodata, se mentioneaza ca nu trebuie sa publici informatiile personale ale altor persoane daca nu ai consimtamantul lor.


Foto: Facebook


"Asta inseamna ca fiecare utilizator in parte trebuie sa aiba acordul persoanelor fotografiate pentru a le distribui pe Facebook (cu exceptiile si nuantarile deja indicate mai sus) ", arata avocatii.

Dar ce face Facebook daca se incalca aceste prevederi?

Persoanele care se considera lezate prin publicarea unor imagini fara acordul lor au la indemana posibilitatea raportarii imaginilor.

"Daca motiveaza ca s-a incalcat dreptul de proprietate intelectuala (recomandata in cazul analizat), exista doua optiuni: solicitarea ca utilizatorul sa stearga imaginea sau raportarea catre Facebook pe motiv ca imaginea incalca drepturile persoanei vizate.

In cel de-al doilea caz: daca, in urma verificarii, Facebook constata ca intr-adevar au fost incalcate regulile sale, atunci va inlatura imaginea respectiva fara a solicita implicarea utilizatorului care a distribuit imaginea", au mentionat avocatii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 82515 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Avocatii ...

Sunt omni prezenti si cand raman fara munca ...ne invata cum sa dam in judecata pe oricine pentru orice motiv.
O privire , un gest , o vorba considerata nepotrivita ...sunt niste motive temeinice pentru a merge in sala de judecata.
Si binenteles , avocatilor li se umplu buzunarele. Caci daunele morale ,pentru asta au fost inventate.

 

ce spun avocatii = in teorie

In practica e dupa cum vrea muschii judecatorilor .... ca de-aia au imunitate largita si nu raspund de faptele lor .

http://susromania.wordpress.com/2014/06/20/solidaritate-cu-ondine-ghergut-semnati-petitia/

 

Bre, voi nu sinteți sănătoși!

Ce e aia activități private in spațiul public?
Adică nu mai pot fotografia Biserica Neagră din Brașov fiindcă Piața Sfatului e plină de persoane care iși văd de treabă și pe care o să le prind in cadru?
Las-o jos că măcăne... ați plecat la vinătoare de clienți...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor