Top 5 cele mai raspandite escrocherii pe Facebook (Infografic)

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 23:21
7979 citiri
Top 5 cele mai raspandite escrocherii pe Facebook (Infografic)

Oricine poate fi pacalit de escrocheriile de pe Facebook, iar printre cele mai raspandite inselatorii se numara "Ghici cine ti-a vizualizat profilul?", avertizeaza specialistii firmei de securitate Bitdefender.

Un studiu realizat pe parcursul a doi ani de furnizorul de solutii software arata ca escrocii infecteaza milioane de utilizatori ai retelei sociale cu scheme cunoscute, prezentate sub alta forma.

O echipa de analisti comportamentali si psihologi a analizat cele cinci categorii de escrocherii si a concluzionat ca nu exista un profil al victimei tipice.

Nu dati click! Un nou virus se raspandeste pe Facebook (Foto)

"Cele mai mari vulnerabilitati apar din cauza unor dispozitii umane generale care il pot influenta pe orice utilizator la un moment dat. Este greu pentru noi, oamenii, sa acceptam comportamentul nostru irational, sau faptul ca ne lasam prada impulsurilor pe care le atribuim, in mod normal, celor mai putin educati", a spus psihologul Nansi Lungu, Behavior Analyst la Bitdefender, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Un roman din cinci anunta pe Facebook ca pleaca in vacanta

Lipsa de informare este periculoasa

Cu toate acestea, analiza psihologica a evidentiat o legatura stransa intre victime si lipsa de informare, in special in ceea ce priveste modul de functionare a retelei sociale Facebook.

In timp ce aproape jumatate dintre amenintarile cibernetice mizeaza pe curiozitatea utilizatorilor de a sti cine le-a vizualizat profilul, una din trei fraude atrag victimele cu functionalitati pe care Facebook nu le-a implementat inca, precum butonul de "Dislike" sau personalizarea Timeline-ului cu palete noi de culori.

Tombole false, cum ar fi cele cu bilete gratis la Disneyland sau puncte de joc, reprezinta 16.51% din numeroasele escrocherii din ultimii doi ani, in timp de materialele pornografice cu celebritati reprezinta 7.53%. Escrocheriile de pe Facebook fac bani prin chestionare frauduloase sau virusi de tip Troian care fura parole bancare sau din browser.

Desi sunt inca o categorie de nisa, materialele video ce promoveaza violenta castiga popularitate, avertizeaza expertii in securitate ai Bitdefender. Escrocheriile de tip "Like and Share" care se folosesc de imagini socante, precum animale lovite, copii suferinzi si femei torturate reprezinta 1% din totalitatea fraudelor, potrivit studiului.

Cel mai recent exemplu este cel in care un material video cu o femeie ucisa de sotul ei pentru ca a sarutat alt barbat a infectat utilizatorii cu virusi.

Cele mai populare escrocherii

Cele mai populare categorii de escrocherii folosite de criminalii cibernetici pentru a pacali utilizatorii de Facebook sunt:

  1. Ghici cine ti-a vizualizat profilul?- 45.50%
  2. Noi functionalitati ale Facebook - 29.53%
  3. Escrocherii cu premii - 16.51%
  4. Escrocherii cu celebritati - 7.53%
  5. Materiale video cu atrocitati - 0.93%

Bitdefender recomanda utilizatorilor sa actualizeze sistemul de operare, solutia antivirus si alte aplicatii software pentru a opri hackerii din exploatarea vulnerabilitatilor gasite in sistem.

Utilizatorii trebuie sa evite sa completeze chestionare pe Facebook sau sa apese Like sau Share pentru a vizualiza un video.

Studiul a analizat 850.000 de escrocherii raspandite in tari precum Romania, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania, Franta si Arabia Saudita incepand cu octombrie 2012.

C.P.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...