Cum ramane pana la urma? WhatsApp sau Signal/Telegram/alte platforme de mesagerie?

Autor: Cristina Dumitrascu - avocat
Marti, 02 Februarie 2021, ora 12:42
6709 citiri

O notificare de tip pop-up aparuta pe ecranele telefoanelor in cadrul mesageriei Whatsapp a generat multiple controverse printre utilizatori, starnind un val de "plecari" catre alte platforme de mesagerie.

Prin intermediul acestui pop-up, Whatsapp informa utilizatorii despre faptul ca, incepand cu data de 8 februarie 2021, isi va actualiza politica privind protectia datelor cu caracter personal iar utilizatorii trebuie sa accepte termenii si conditiile pentru a continua sa utilizeze aplicatia.

Printre actualizari se numara si eliminarea posibilitatii utilizatorului de a alege daca doreste sau nu ca Whatsapp sa transmita anumite date catre Facebook:

"Daca sunteti client existent, puteti alege ca datele contului Whatsapp sa nu fie impartasite cu Facebook pentru a va imbunatati reclamele si experienta referitoare la produse".

Unii utilizatori au inteles ca aceasta reprezinta o schimbare veritabila de politica a Whatsapp. In realitate, inca din 2016, prin politica privind prelucrarea datelor cu caracter personal valabila la acel moment, Whatsapp informa utilizatorii despre transferul de informatii catre Facebook:

"Colaborarea ulterioara cu Facebook, ne va permite sa monitorizam cat de des sunt utilizate serviciile noastre si sa luptam mai eficient impotriva spamului in WhatsApp. Prin conectarea numarului dvs. de telefon cu sistemele Facebook, puteti primi sugestii de prietenii mai exacte de la Facebook si puteti vedea reclame mai relevante daca aveti un cont cu ei. De exemplu, este posibil sa vedeti un anunt de la compania care va intereseaza si nu de la o companie de care nu ati mai auzit".

La acel moment, anul 2016, Whatsapp oferea posibilitatea de a refuza transferul anumitor tipuri de date pentru 30 de zile. Daca ati optat pentru refuzul transferului de date, cel mai probabil Whatsapp va respecta aceasta optiune. Daca nu (si ma astept ca in aceasta situatie sa fie majoritatea utilizatorilor), nu mai aveti aceasta optiune in prezent iar datele dumneavoastra au fost deja partajate cu Facebook inca din 2016.

Asadar, schimbarea din politica notificata recent utilizatorilor nu are legatura directa cu partajarea datelor cu Facebook. Intr-o precizare publicata pe 4 ianuarie 2021, Whatsapp mentioneaza: "Ca parte a Companiilor Facebook, Whatsapp face un parteneriat cu Facebook pentru a oferi experiente si integrari cu intreaga familie de aplicatii si produse Facebook".

Conform informatiilor furnizate de Whatsapp, mesajele, fotografiile si orice alte informatii trimise si primite pe Whatsapp pot fi vizualizate doar de emitent si recipient, atat Whatsapp cat si Facebook sustin ca nu acceseaza comunicatiile utilizatorilor: "Nu stocam mesajele dvs. in timpul prestarii Serviciilor catre dvs. in schimb, mesajele dvs sunt stocate pe dispozitivul folosit si nu pe serverele noastre in mod curent. Odata ce mesajele sunt livrate, ele sunt sterse de pe serverele noastre".

Dar aceasta nu inseamna ca nu se transfera o cantitate semnificativa de informatii despre utilizator de la Whatsapp catre Facebook. Whatsapp colecteaza informatii despre:

  • utilizarea serviciului si conectare (setarile folosite, modul in care interactioneaza utilizatorul cu alti utilizatori, timpul, frecventa, durata interactiunii,
  • grupurile din care face parte utilizatorul, descrierea furnizata, poza de profil, poza de grup,
  • informatii despre dispozitiv si conectivitate (tipul de dispozitiv folosit, sistemul de operare, nivelul bateriei, semnalul, reteaua de telefonie, numarul de telefon, adresa IP, limba si ora),
  • informatii despre localizare (atunci cand utilizatorul partajeaza locatia cu alti utilizatori sau vizualizeaza locatii aflate in apropiere;
  • alte informatii cu care se aproximeaza locatia - numarul de telefon, adresa IP), cookies.

Toate aceste informatii ajuta cele doua companii sa faca o profilare cat mai exacta a utilizatorului, in special in scopul de a face previziuni referitoare la preferintele personale, comportamentele si atitudinile acestuia, asadar sa nu se surprinda faptul ca vom primi sugestii de cumparaturi, restaurante, etc, in functie de zona in care ne aflam sau in functie de istoricul nostru.

Cat priveste interactiunea cu utilizatori de tip business, pana la recenta schimbare de profil, Whatsapp interzicea utilizarea aplicatiei in scop de business. In prezent, este cert ca Whatsapp isi extinde serviciile si spre zona de business:

"Vom explora moduri prin care dvs. si comerciantii veti comunica unii cu ceilalti prin intermediul Whatsapp, prin intermediul unei comenzi, tranzactii, informatii despre intalniri, notificari cu privire la livrare si expediere, noutati despre produse si servicii si marketing".

In practica multe afaceri mici sau mai mari utilizeaza in interactiunea cu clientii lor mesageria de tip Whatsapp. Comerciantii trebuie sa respecte obligatiile prevazute de legislatia privind protectia datelor si sa implementeze masuri tehnice si organizatorice adecvate in vederea asigurarii unui nivel de securitate corespunzator pentru datele prelucrate. De altfel, chiar anul trecut o institutie de credit serioasa a fost amendata de ANSPDCP tocmai pentru ca unii angajati furnizau informatii si documente despre clienti prin intermediul retelei Whatsapp.

Asadar, utilizarea retelelor de mesagerie in scopuri de business trebuie facuta cu prudenta, iar transmiterea de documente si alte informatii despre clienti prin intermediul mesageriei trebuie evitata.

Cristina Dumitrascu este avocat cu o experienta de 20 de ani in avocatura de business. Cristina are o experienta considerabila in domeniul bancar, conformitate si relatia cu autoritatile publice, fuziuni si achizitii, protectia consumatorului, protectia datelor cu caracter personal

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Spania a interzis o populară rețea socială de mesagerie, cu peste 700 milioane de utilizatori în întreaga lume
Spania a interzis o populară rețea socială de mesagerie, cu peste 700 milioane de utilizatori în întreaga lume
Înalta Curte a Spaniei a dispus suspendarea serviciilor aplicaţiei de mesagerie Telegram în ţară, după ce companiile media s-au plâns că le permite utilizatorilor să încarce conţinut...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#WhatsApp, #Facebook date personale, #protectia datelor personale, #signal, #Telegram , #utilizatori