Burduja vrea liberalizarea pieței energetice, dar cu protecția consumatorilor industriali: "Fără ei, oamenii nu vor avea locuri de muncă"

Luni, 07 Octombrie 2024, ora 13:04
1931 citiri
Burduja vrea liberalizarea pieței energetice, dar cu protecția consumatorilor industriali: "Fără ei, oamenii nu vor avea locuri de muncă"
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja FOTO Facebook /Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vrea liberalizarea pieței energetice în mai multe etape, cu protecția consumatorilor industriali. Liberalul a explicat luni, 7 octombrie, de ce crede că plafonarea prețurilor trebuie să dispară.

Piața energiei ar putea deveni liberă în aprilie 2025, când expiră plafonarea curentă a prețurilor. Burduja susține că trebuie protejați consumatorii vulnerabili și industriali, iar restul românilor să fie nevoiți să plătească energia la prețul ei real.

„Sistemul actual este un sistem care nu este perfect. Nu mi se pare normal ca eu, şeful ANRE sau Ion Ţiriac să beneficiem de un preţ plafonat. Vom proteja consumatorul final, pe toţi românii care nu-şi pot achita facturile. La fel de important este să protejăm consumatorii industriali, pentru că, dacă ei nu vor putea funcţiona, oamenii nu vor avea locuri de muncă. Avem timp să punem la punct toate aspectele până în luna ianuarie, pentru ca în aprilie să poată fi implementate”, a afirmat ministrul Energiei.

Chiar dacă pledează pentru liberalizarea pieței, Sebastian Burduja nu exclude protecții pentru anumiți consumatori persoane fizice, în special în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

„Trebuie să ne gândim la alte vulnerabilităţi, medicale, socio-economice. A fost important să menţinem această schemă de compensare/plafonare, vedem ce se-ntâmplă în jur Orientul mijlociu, cu preţul barilului”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, statul român a fost nevoit să intervină: „Amintiţi-vă de 2020-2021, de la 15 euro/MWh s-a ajuns la mii de euro/MWh”.

„Putem discuta de o piaţă liberă când avem o piaţă europeană nefuncţională? N-ar trebui să beneficieze România de înţelegere din partea partenerilor europeni?”, s-a întrebat retoric ministrul. Referindu-se la decuplarea pieţei energiei din Europa de Est de cea Ocidentală, ministrul a precizat că România nu poate accepta la nesfârşit ca unele state să nu-şi dezvolte reţelele, în condiţiile în care legislaţia europeană prevede ca fiecare stat să ofere capacităţi de interconectare de 15%.

Austria, acuzată că amână interconectarea energetică

„Este o problemă că Austria refuză să se interconecteze mai bine cu Slovacia şi cu Ungaria”, a declarat Burduja, precizând că guvernul României este dispus să negocieze cu UE prelungirea unor măsuri, mai ales în contextul războiului din Ucraina şi exporturilor către Ucraina şi Republica Moldova.

Acesta a adăugat că, în prezent, România se află doar într-o primă fază a infringementului CE: „Nu trebuie să ne temem că UE va veni şi că ne va impune ceva”.

Referindu-se la exporturile către Ucraina şi Republica Moldova, Burduja a precizat că, deşi acestea par mici, de 7-10% din totalul exporturilor, este important când sunt efectuate pentru a estima impactul asupra preţurilor.

„De multe ori exporturile către restul Europei sunt doar scriptice, cele către Ucraina şi Republica Moldova sunt fizice, nu doar scriptice”, a explicat acesta.

Bucureștenii vor plăti cu aproape 50% mai puțin la întreținere în câțiva ani. Promisiunea făcută de Sebastian Burduja, ministrul Energiei
Bucureștenii vor plăti cu aproape 50% mai puțin la întreținere în câțiva ani. Promisiunea făcută de Sebastian Burduja, ministrul Energiei
După finalizarea investiţiilor de modernizare a CET Sud, CET Grozăveşti şi CET Progresu, din Bucureşti, consumul de gaze va scădea cu 40%, iar în 3-4 ani de zile vom putea discuta de un...
Amenințarea lui Trump ce ar lovi necruțător Rusia și China: Cinci mari țări în derută, nu știu ce să facă
Amenințarea lui Trump ce ar lovi necruțător Rusia și China: Cinci mari țări în derută, nu știu ce să facă
Odată cu terminarea mandatului de la Casa Albă a lui Joe Biden, lumea se pregătește de o schimbare a politicii Statelor Unite, după 20 ianuarie 2025, când Donald Trump revine în forță....
#factura energie, #sebastian burduja, #liberalizarea pietei energie electrica, #protectie consumatori energie vulnerabili , #factura energie
  1. Amenințarea lui Trump ce ar lovi necruțător Rusia și China: Cinci mari țări în derută, nu știu ce să facă
  2. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  3. Cresc datoriile României din cauza haosului politic. Cum a reacționat piața după parlamentare
  4. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  5. Surpriză la un gigant tech. CEO-ul își anunță demisia într-un moment critic pentru companie
  6. Samsung pregătește o tabletă cu ecran rulabil. Revoluție în design și funcționalitate
  7. Smartphone-ul pe care bateria îl ține și trei zile. Ce companie vrea să lanseze dispozitivul
  8. Samsung schimbă regulile jocului: închirierea dispozitivelor AI prin abonamente devine realitate
  9. Vești bune pentru europeni! O companie a testat cu succes mesageria SMS prin satelit în Europa, deschizând noi oportunități pentru comunicațiile de urgență
  10. Microsoft nu vrea să le mai dea de ales utilizatorilor. Cum îi „obligă” să facă migrarea spre noul Windows 11