Cum le ia statul mai mulți bani românilor prin plafonarea prețului la energie. ”Mulți vor achita retroactiv pentru 2022”

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 10:23
5810 citiri
Cum le ia statul mai mulți bani românilor prin plafonarea prețului la energie. ”Mulți vor achita retroactiv pentru 2022”
Prețul la energie pune probleme românilor FOTO: pixabay.com

Legea plafonării prețului la energie ar trebui să îi ajute pe români să treacă peste perioada de criză însă un articol din acest act normativ îi pune în încurcătură pe mulți. Este posibil să plătească mai mult.

Articolul introdus în lege care stabilește că plafonarea se aplică la un singur loc de consum, nu se aplică doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru ultimele 4 luni din anul 2022.

”Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate, ca pentru perioada trecută să beneficiezi preț plafonat.

Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult. Aberant!”, transmite Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Expertul a expus un exemplu elocvent. ”Un consumator de energie electrică are domiciliul la o adresă (fără a preciza dacă este proprietate proprie sau chirie), acolo unde și la stabilit pentru a-și putea înscrie copilul la o anumită școală, dar locuiește la un alt imobil, unde are reședința.

La locul unde efectiv locuiește și are reședința a consumat 95 kWh în medie în anul 2021, energie electrică. În perioada 1 septembrie 2022 – 19 septembrie 2022 are un consum de energie electrică de 364 kWh, pentru care înaintea publicării noii legi a energiei trebuia să achite 247,52 lei, contravaloarea energiei electrice consumate.

După noua lege este necesar să achite pentru acest consum realizat anterior existenței legii 473,2 lei, adică cu 92% mai mult”, a semnalat Dumitru Chisăliță.

Specialistul spune că asociația pe care o conduce solicită ”schimbarea urgentă a acestei legi și eliminarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, dar și pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe la ghișeele furnizorilor”.

Ce prețuri stabilește Legea plafonării

După 1 ianuarie 2023, conform legii plafonării, românii vor avea următoarele prețuri la energie electrică, pentru consumul efectiv realizat:

-0,68 lei/kWh pentru clienții al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv

– 0,80 lei/kWh, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh

-1,3 lei/kWh pentru întreg consumul, dacă acesta depășește 300 kWh lunar.

Legea a fost promulgată marți, 13 decembrie, de preşedintele Klaus Iohannis.

Smartphone-ul pe care bateria îl ține și trei zile. Ce companie vrea să lanseze dispozitivul
Smartphone-ul pe care bateria îl ține și trei zile. Ce companie vrea să lanseze dispozitivul
Realme, unul dintre cei mai inovatori producători din industria smartphone-urilor, se pregătește să stabilească un nou standard în ceea ce privește autonomia dispozitivelor mobile. După ce...
Samsung schimbă regulile jocului: închirierea dispozitivelor AI prin abonamente devine realitate
Samsung schimbă regulile jocului: închirierea dispozitivelor AI prin abonamente devine realitate
Samsung a introdus în Coreea de Sud un concept revoluționar, denumit AI Subscription Club, oferind posibilitatea utilizatorilor de a experimenta cele mai avansate dispozitive dotate cu...
#factura energie, #plafonare pret energie, #plata retroactiva energie, #Dumitru Chisalita , #factura energie
  1. Smartphone-ul pe care bateria îl ține și trei zile. Ce companie vrea să lanseze dispozitivul
  2. Samsung schimbă regulile jocului: închirierea dispozitivelor AI prin abonamente devine realitate
  3. Vești bune pentru europeni! O companie a testat cu succes mesageria SMS prin satelit în Europa, deschizând noi oportunități pentru comunicațiile de urgență
  4. Microsoft nu vrea să le mai dea de ales utilizatorilor. Cum îi „obligă” să facă migrarea spre noul Windows 11
  5. Care ar urma să fie iPhone-ul cu procesor pe 2nm lansat de Apple. Noi informații despre unul dintre cele mai puternice chipset-uri
  6. Surpriză pe site-ul Samsung: One UI 7, dezvăluit înainte de termen? Care sunt dispozitivele compatibile
  7. Veste importantă de la de la Nothing. Trei telefoane de buget pregătite pentru 2025, cu accent pe AI și design inovator
  8. Aventura unui român cu o Dacia electrică la Cercul Polar. Vrea să știe de câte ori trebuie încarcată până la avanpostul lui Moș Crăciun VIDEO
  9. Deficitul real este peste ținta anunțată de Guvern. Cum diferă cifrele trimise la Bruxelles de calculele din țară
  10. JYSK anunță noua sa strategie de sustenabilitate și obiectivele de mediu