Plafonarea tarifelor la energie și gaze dispare de la 1 aprilie 2025. Obligațiile furnizorilor față de clienți

Vineri, 20 Septembrie 2024, ora 23:37
4692 citiri
Plafonarea tarifelor la energie și gaze dispare de la 1 aprilie 2025. Obligațiile furnizorilor față de clienți
Contor de energie electrică FOTO Pixabay

Furnizorii de energie şi gaze vor fi obligaţi să-şi informeze clienţii cu privire la faptul că, de la 1 aprilie 2025 nu se va mai aplica plafonarea tarifelor.

Tarifele care se vor aplica din aprilie 2025 trebuie comunicate şi, de asemenea, furnizorii au obligaţia să le arate oamenilor cum pot găsi și compara ofertele din piață şi cum pot trece, dacă doresc, la altă companie de furnizare a energiei sau gazelor naturale, scrie observatornews.ro.

Dispariţia plafonării din energie vine cu preţuri mai mari. Consumatorii ar urma să plătească, în doar câteva luni, mai bine de un leu pe kWh, dublu faţă de cel mai mic plafon care există în prezent. Pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici sau care folosesc aparate medicale, Ministerul Energiei pregăteşte o schemă de sprijin.

După 31 martie 2025, facturile de energie vor creşte. Dacă acum milioane de clienţi plătesc 68 de bani pe kWh, peste câteva luni costurile acestora ar putea fi duble. O spun experţii şi o confirmă şi autorităţile.

„Piaţa trebuie să revină la mecanisme libere, în care preţul să se regleze de către piaţă. Ne aşteptăm ca preţul energiei să depăşească valoarea de 1 leu kWh, poate 1,5 lei pe kWh", a declarat Corneliu Bodea, președinte la Centrul Român de Energie.

"Nu mă aştept ca după 31 martie 2025 să fie preţuri mai mari decât 1,3 lei pe kWh", a fost de părere Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Unul din cei mai mari furnizori din piaţa de energie, PPC, fosta companie ENEL, are o ofertă de 1,23 lei/kWh.

Hidroelectrica, în schimb, vine cu preţuri între 0,77 şi 0,90 lei pe kWh, în funcţie de regiune. Ceilalţi jucători încă nu au anunţat tarifele pe care le vor aplica de la anul.

Ministerul Energiei vrea ca toţi furnizorii să transmită înştiinţări către consumatori, prin care să le spună acestora care sunt preţurile pe care le vor plăti din aprilie 2025, atunci când dispare plafonarea. Şi să-i determine să vină cu oferte mai bune de preţ, pentru că sunt în prezent contracte unde preţurile ajung la 2-3 lei pe kWh.

„Anumite contracte au rămas cu preţuri mai mari, din perioada de criză energetică. Vrem să-i determinăm pe furnizori să-şi actualizeze aceste preţuri", a declarat Sebastian Burduja.

Cine va mai beneficia de schema de compensare

Schema de compensare ar urma să fie prelungită şi în 2025, însă doar pentru consumatorii vulnerabili.

„Acei consumatori care, pe de-o parte, au venituri scăzute, pe de altă parte au cheltuieli mari cu energia astfel încât odată ce-şi plătesc factura la energie ei cad sub pragul de sărăcie, m-aş aştepta să fie susţinuţi, cu un fel de rambursare a cheltuielilor excesive la factură", a spus Corina Murafa, expert în energie.

În plus, ar putea fi luată în calcul şi acordarea unui sprijin pentru familiile numeroase sau pentru cei care utilizează aparate medicale.

„Apar chiar şi aberaţii de preţ în piaţă. De aceea trebuie să fie resposabili. Nu cred că oferte care depăşesc valoarea de un leu şi 1,5 lei kWh sunt serioase", a explicat Corneliu Bodea.

Cum Hidroelectrica ar putea rămâne furnizorul cu cel mai bun preţ şi după ce dispare plafonarea, specialiştii cred că un nou val de clienţi se va îndrepta către această companie. Cel mai mare producător de energie din România a ajuns la aproape 600.000 de clienţi.

Facturi mai mici pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Care este oferta companiei
Facturi mai mici pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Care este oferta companiei
Veste bună pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Clienții companiei ar putea plăti mai puțin la facturile lunare. Potrivit romaniatv.net, PPC le propune clienților să...
Nike, anchetată de Consiliul Concurenței pentru că ar fi dictat politicile comerciale ale distribuitorilor din România
Nike, anchetată de Consiliul Concurenței pentru că ar fi dictat politicile comerciale ale distribuitorilor din România
Nike ar fi intervenit în politicile comerciale a două firme de distribuție a articolelor sport în România. Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă, în urma unor inspecții inopinate la...
#facturi energie electrica, #gaze, #plafonare preturi, #obligatii furnizori , #factura energie
  1. Nike, anchetată de Consiliul Concurenței pentru că ar fi dictat politicile comerciale ale distribuitorilor din România
  2. Delfini drogaţi cu fentanil în Golful Mexic. Semnal de alarmă tras de cercetători
  3. Deficitul comercial se adâncește puternic în ianuarie-octombrie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut
  4. Atenție la SMS-uri care cer actualizarea datelor de la bancă! Este o nouă tentativa de fraudă online, avertizează DNSC
  5. Un obstacol Olimpic ratat: este acesta începutul sfârșitului pentru boom-ul Airbnb?
  6. Energia verde la locul de consum, atu pentru dezvoltatorii imobiliari. Sorin Preda (Global Vision): „Reducem substanțial costurile de racordare comparativ cu proiectele mari”
  7. Românii și accesul la internet – TradeVille
  8. Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
  9. O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
  10. Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul