Pe cine vor proteja măsurile luate de guvern după creșterea prețurilor la energie. Ar fi fost luate ca "economia să poată funcționa"

Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 18:02
1821 citiri
Pe cine vor proteja măsurile luate de guvern după creșterea prețurilor la energie. Ar fi fost luate ca "economia să poată funcționa"

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit luni, 17 ianuarie, înainte de şedinţa coaliţiei, despre măsurile care au fost propuse pentru a diminua majorările de preţuri la energie şi gaze.

Șeful guvernului a spus că scopul principal al acestor decizii este să protejeze consumatorul vulnerabil şi instituţiile esenţiale, iar economia românească să poată funcţiona şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze.

”La nivelul guvernului au fost analizate mai multe propuneri, care vor fi discutate în această seară, în coaliţie, aşa cum am specificat şi săptămâna trecută. Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil, să protejăm instituţiile esenţiale, şcolile şi spitalele şi de asemenea să luăm măsuri în aşa fel încât economia românească să poată funcţiona şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze”, a spus premierul, la intrarea în şedinţa coaliţiei.

El a precizat că executivul a luat măsuri pentru ca instrumentele statului să poată să îşi desfăşoare activitatea şi să verifice toate companiile care furnizează energie electrică şi gaze şi care nu au respectat legea consumatorului vulnerabil.

”În felul acesta, activităţile s-au desfăşurat săptămâna trecută, astăzi şi vor continua să se desfăşoare, cu fermitate”, a mai spus şeful Executivului.

Despre scăderea TVA-ului la 5%, de la 1 februarie, aşa cum doreşte PSD-ul, Nicolae Ciucă a precizat că măsurile care au vizat perioada de după 31 martie au fost prezentate în sensul de a asigura continuitatea celor care deja produc efecte prin legea consumatorului vulnerabil, iar cele care vizează punerea în aplicare de la 1 februarie, se refereau la celelalte măsuri care pot fi luate pentru a diminua impactul creşterii preţurilor.

”Urmează să discutăm toate aceste elemente, astăzi, şi după ce se finalizează şedinţa, vom ieşi la declaraţii”, a mai spus premierul.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a scris, luni, pe Facebook, că PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creşterea facturilor la energie şi gaze, şi a redus, astfel, nivelul plafonării tarifelor, a dublat volumele lunare de consum şi a scăzut TVA de la 19 la 5%.

”Vom prezenta aceste măsuri în scurt timp, în şedinţa Coaliţiei, cu speranţa că partenerii noştri vor înţelege rapid că soluţiile PSD sunt simple, eficiente şi cu un impact minim asupra bugetului. Românii aşteaptă de la noi responsabilitate, nu certuri sterile şi ieşiri filosofico-inutile pe la televizor”, mai spune Ciolacu.

Citeste si:
USR, critici îndreptate către Ciucă: ”Avem un premier care nu înțelege cum funcționează economia”
USR, critici îndreptate către Ciucă: ”Avem un premier care nu înțelege cum funcționează economia”
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, l-a criticat, luni, pe premierul Nicolae Ciucă, despre care a afirmat că "nu arată că înţelege cum funcţionează economia", şi a solicitat...
Zeci de noi bugetari în Guvernul Ciucă. Servicii călduțe la stat apărute peste noapte
Zeci de noi bugetari în Guvernul Ciucă. Servicii călduțe la stat apărute peste noapte
Numărul bugetarilor crește aproape continuu în Executivul de la București, după ce ministerul Cercetării și Digitalizării a dispus crearea a 87 de posturi noi, plus un nou post de...