Reacțiile românilor după ce au aflat cât au de plătit energia electrică: "Dacă dădeam la toată strada curent și nu venea atât. Aș vrea să merg în Instanță"

Joi, 30 Martie 2023, ora 12:00
49811 citiri
Reacțiile românilor după ce au aflat cât au de plătit energia electrică: "Dacă dădeam la toată strada curent și nu venea atât. Aș vrea să merg în Instanță"
Factură la energie FOTO arhiva ziare.com

Românii au fost anunțați de cei mai mari furnizori de energie electrică, Electrica, Enel Energie și Enel Energie Muntenia, că emiterea facturilor de curent se va face cu întârziere în această perioadă, după ce și pentru luna decembrie au fost emise doar pentru prima jumătate a lunii, din cauza haosului legislativ.

Unii dintre cei care au început să primească facturile au avut parte de un șoc.

Este cazul relatat de o femeie care are de plătit 6.000 de lei, după cum a scris pe Facebook.

"Dacă mi-a venit de la Electrica o factură imensă de 6000 de lei, și ei zic că nu ai ce face, că sunt bună de plată, mă pot muta la Hidroelectrica sau întâi trebuie să achit cu Electrica? Că aș vrea să merg în instanță cu ei, dar nici să rămân fără curent? Mulțumesc mult pentru orice informație!", a scris aceasta pe grupul Client Hidroelectrica.

"Dacă dădeam la toată strada curent și nu venea atât"

În comentarii, românca a dat mai multe detalii.

"Pe 3 luni, dacă vi se pare normal să vă vină 6000 de lei, la o casă normală cu electrocasnicele pe care le are toată lumea în casă, înseamnă că mă plâng aiurea! 4.000 și ceva de kw. Dacă dădeam la toată strada curent și nu venea atât. Au zis că atâta timp cât pe contor este același index ca și pe factură, că nu au ce face și dacă vreau să mă duc mai departe", a adăugat femeia în comentarii.

"Dacă contorul are o problemă va fi cam greu de demonstrat"

Mai mulți dintre membrii grupului au comentat cazul și i-au dat sfaturi.

"Dacă contorul dv. spune că ați consumat 4.000 de kw și acest aspect se vede și în factură sunteți bună de plată.

Dacă contorul are o problemă tehnică va fi cam greu de demonstrat, dar nu imposibil.

Din curiozitate, cum ați reușit să consumați 4000 kw în trei luni?"

"Urmărește contorul vezi să nu cumva să ai ceva în scurt care consumă mult, scoate pe rând consumatorii din priză, dacă consumul zilnic e foarte mare să vezi din ce cauză, am întâlnit un caz când s=a stricat hidoforul și consuma în draci."

"Ca să ajungeți în instanță, primul pas este să contestați factura în scris, în termenul legal de la primire. Apoi reclamație la ANRE și dacă nici așa nu rezolvați, urmează instanța."

"Nu știu dacă vor mai accepta plata eșalonată"

"Singura problemă dacă va mutați, nu știu dacă vor mai accepta plata eșalonată. Am citit și persoane care aveau cumpărat aer condiționat de la Enel și când au plecat la Hidroelectrica au spus că le-au permis să achite în continuare în rate și alții care au spus că li s-a cerut să achite suma rămasă integral. Aici poate să depindă mult de cei care supervizează eșalonarea datoriei."

"Deci contorul a înregistrat 4.000 kwh consum, poate dacă urmareați din timp și vedeați că se adună mii de kwh vă sesizați mai devreme că e ceva în neregulă. Poate e contorul defect. Ce-i drept, din ce înțeleg, până acum doar pe varianta asta puteți să faceți contestație. Căutați dacă mai aveți facturile din aceași perioadă (septembrie-martie) anterior emise și comparați consumul. Vedeți dacă reușiți să rezolvați ceva."

"Dacă indexul e corect, consumul e corect"

"Legea spune că mutarea la alt furnizor nu vă scapă de neplata facturilor emise de vechiul furnizor.

Din câte știu, se poate cere plata eșalonată a facturii."

"Nu vă complicați cu datul în judecată că nu se merită dacă oricum indexul e corect, consumul e corect. La 6000 de lei, de exemplu, dacă luați împrumut cu dobândă fixă pe 5 ani și o plătiți anticipat mai repede în 2 ani, să zicem, nu plătiți mai mult de vreo 700 de lei dobândă, 700 la ce inflație este acum e mai rentabil decât să strângeți bani și să îi puneți jos toți."

Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR
Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR
Șeful Poliției Locale a Municipiului București, Eduard Valentin Stroe, a fost suspendat din funcție. Decizia vine după ce prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (PSD), a atacat în instanță...
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
#facturi energie electrica, #sume mari, #reactii, #romani, #instanta , #stiri sociale