Una dintre facultățile la modă în ultimii ani, la care concurența este uriașă, desființată de o absolventă. "Majoritatea nu știu situația reală din spate, până e prea târziu"

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 03:21
147056 citiri
Una dintre facultățile la modă în ultimii ani, la care concurența este uriașă, desființată de o absolventă. "Majoritatea nu știu situația reală din spate, până e prea târziu"
Studenți la cursuri FOTO Pexels

Au mai rămas doar câteva luni până când o nouă generație de tineri va trece prin emoțiile admiterii la facultate. Alegerea unui drum pentru o viitoare carieră nu este deloc ușoară.

Unii se raportează la materiile pe care le-au învățat cu plăcere sau la care au avut rezultate bune în anii de liceu. Alții iau în calcul disponibilitatea locurilor de muncă, dar mai ales salariile oferite în domeniile alese.

Una dintre facultățile la care absolvenții de liceu s-au înghesuit în anii din urmă este cea de psihologie.

Anul trecut, de exemplu, 36 de tineri absolvenți de liceu s-au bătut pe un loc la Facultatea de Psihologie a Universității București.

O absolventă a instituției de învățământ a relatat în mediul online opinia personală legată de această facultate pentru a lansa un avertisment celor care o iau în calcul.

"Cum să nu pici în capcana în care am căzut eu acum ceva ani"

Aceasta a avertizat de la bun început că și-a propus să se refere la "majoritatea argumentelor/situațiilor care au legătură cu speța".

"În primul rând pun sub lupă "traseul clasic", adică cel în care studentul/

absolventul își dorește să meargă pe partea de terapie, de "psiholog" așa cum e privit de simțul comun. Problema pe filiera asta se cuantifică în mulți, MULȚI ani și bani investiți. În situația asta, pe lângă studiile de licență, masterul este obligatoriu și mulți spun că e de "bun simt" să tragi și spre un doctorat. Pe lângă studii peste studii, este nevoie de așa-numită formare și mai apoi supervizare. Astea 2 menționate acum pe lângă faptul că îți mai mănâncă destul de mult timp, sunt de cele mai multe ori și foarte scumpe. Nu mai spun că în momentul finalizării acestui proces ești abia la început și, în mod evident, nu ai garanția unei clientele stabile (și poate dura ani până ajungi să ai așa ceva, și asta doar dacă piață decide că ești suficient de bun)."

"Investești 6-7-8 ani o sumă totală de bani cu care probabil îți iei apartament"

Tânăra a precizat că practicarea meseriei implică investiții serioase.

"Pe scurt, rezumatul acestei variante e că investești 6-7-8 ani, o suma totală de bani cu care probabil îți iei apartament (chiar 2 dacă vrei cabinet privat) și la sfârșit afli că... ești abia la început și nu ai absolut nici cea mai mică garanție că vei avea o situație bună din momentul asta. Clar, certitudini nu există nicăieri, dar multe alte domenii oferă mult mai multă siguranță și mai multe "cârje" pe care le poți folosi într-un context profesional, mai ales dacă ai investit aproape un deceniu din timpul tău.

Dacă ne raportăm la job-urile de la stat, situația e și mai deprimantă (exemplu: psiholog școlar). Nu merge aproape nimeni pe calea asta (doar în cazuri de disperare totală sau în cazurile foarte rare în care cineva face asta pentru că o consideră o misiune/menire personală) pentru că perspectivele sunt sumbre, atât dpdv salarial, cât și al potențialului de creștere în carieră care tinde spre 0. Da, există pe la stat câteva posturi bune, dar le poți numără pe degetele de la o mâna și adesea nu sunt tocmai disponibile pentru muritorul de rând."

"Numărul de locuri a fost majorat în mod nesustenabil"

Tânăra a continuat cu oportunitățile de angajare reale pe care le au absolvenții la terminarea studiilor.

"Altă problemă e suprasaturarea, generată de faptul că multe universități au mărit constant numărul de locuri pentru a întâlni entuziasmul pe care mulțimea de absolvenți de liceu îl are față de domeniu... sau pentru că e, în fond, o oportunitate bună de tot de a face niște bani de către respectivele instituții. Nu spun că nu e nevoie de psihologi, dar numărul de locuri a fost majorat în mod nesustenabil.

Trecând peste partea "clasică", de terapie și psihologie aplicată pe filiera clinică, situația din alte domenii conexe nu e mai bună tocmai din cauza supra-saturării. Dacă ne raportăm la domenii precum HR, psihologia muncii și/sau a organizației sau lumea corporate în general, aici deja există o suprasaturare cu oameni cu studii în psihologie, tocmai pentru că mulți pleacă în direcția asta după ce realizează cât de anevoios e traseul "clasic". Pe deasupra, astea sunt domenii în care se poate intra și cu studii în alte domenii conexe, deci studiile în psihologie nu sunt 100% obligatorii."

"Materia studiată este opacă, inodoră și insipidă"

Aceasta a formulat o definiție inedită a facultății pe care a absolvit-o, descriind-o ca pe una de real, dar cu toate dezavantajele uneia de uman.

"În ceea ce privește facultatea în sine, sunt și aici multe impedimente la care mulți nu se așteaptă. În primul rând, nu e o facultate tipică de uman și, la cum se face psihologia în multe centre universitare (Inclusiv de la noi) vei mânca statistică pe pâine, eventual cuplată cu biologie pe bandă rulantă. Spun asta așa, doar pentru a sparge bula celor care cred că e o facultate de uman. Paradoxul este, însă, că psihologia este aproape o facultate de real, fără beneficiile uneia, dar cu cam toate dezavantajele unei facultăți de uman (pe piață muncii, cel puțin).

Deși are un nume care sună interesant, peste 90% din materia studiată este opacă, inodoră și insipidă, iar cine se așteaptă la "studierea comportamentului uman" se va lovi rapid cu capul de meniul cu antreu de statistică, fel principal statistică, desert statistic și cu garnitură de biologie. Nu vreau să mă bag acum în discuții despre evoluția psihologiei că știință, dar trebuie să știi la ce să te aștepți atunci când alegi această specializare. Orice speranța pentru o facultate cu o materie interesantă, atipică, mai "umană" este absolut deșartă și nu vei găsi așa ceva aici", a scris aceasta pe Reddit.

Care este cazul în care are sens să mergi la psihologie

Aceasta a menționat și care este situația în care ai de luat în calcul această facultate, în opinia ei.

"Dacă vrei să dai la o facultate pentru că ai nevoie de afurisita aia de hârtie (care, să fim serioși, uneori e necesară în mod absurd), du-te oriunde altundeva. O diplomă de care ai nevoie doar "așa, să fie acolo" se obține de n ori mai ușor la alte specializări și cu mult, MULT mai puțină bătaie de cap, că în final să fie exact la fel de "valoroasă" precum cea de la psiho.

Singurul caz în care are sens să mergi la psihologie este dacă știi din start cu ce se mănâncă domeniul și încă îți inspiră o pasiune aproape dusă la extrem. Dacă nu trăiești, respiri, bei, mănânci și visezi psihologie, nu are rost să faci greșeală de a trece prin facultatea asta.

Psihologia e o opțiune "în trend", dar majoritatea nu știu situația reală din spate până e prea târziu și deja s-au înhămat la studii în domeniu. Sunt mulți care aruncă în stânga și în dreapta cu afirmații false sau trunchiate prin care vor să dea de înțeles că e un domeniu cu foarte multe oportunități și în care totul e roz, deși realitatea este profund diferită."

Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, care acuză fraude majore la alegerile din 9 iunie, candidatul PSD-PNL George Tuţă proclamându-şi victoria, are marţi o postare ironică pe Facebook la...
Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
Bătălia mare dintre cei doi candidați principali la șefia Sectorului 2 pare să se tranșeze. După ce Radu Mihaiu a cerut renumărarea voturilor în mai multe secții invocând fraude, se pare...
#facultati, #la moda, #concurenta mare, #realitate, #absolventi, #facultatea de psihologie , #facultati
  1. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  2. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  3. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  4. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
  5. Câți bani a câștigat Babasha de la concertul Coldplay. „Vă jur cu mâna pe inimă!” VIDEO
  6. Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
  7. Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
  8. Pericol de catastrofă, pe fondul războiului din Ucraina. Specialiștii trag semnalul de alarmă cu privire la situația din Marea Neagră
  9. Momentul în care 20 de hoți intră într-un magazin de bijuterii și în câteva minute “rad” tot VIDEO
  10. Curier pe scuter, ”înghițit” de o groapă nesemnalizată. Localnicii acuză autoritățile de neglijență