Expert Forum (EFOR), un think tank independent cunoscut pentru angajamentul său pentru transparență și buna guvernare, atrage atenția asupra unei campanii de dezinformare care a luat amploare pe rețelele sociale din ultimele zile. Potrivit analistului EFOR, Sorin Ioniță, aceste informații false sunt promovate cu scopul de a provoca panică și haos social.
Sorin Ioniță a subliniat: “NU avem o mobilizare pentru intervenția Armatei Române în Ucraina! Este vorba despre un delir al unei grupări extremiste, care încearcă să creeze haos și proteste violente și să manipuleze opinia publică.” EFOR a descoperit o explozie de activitate pe TikTok, cu peste 230 de videoclipuri publicate și 10.5 milioane de vizualizări doar în perioada 6-8 decembrie. Aceste videoclipuri sunt parte a unei campanii bine organizate pentru a răspândi narațiuni alarmiste despre presupusa mobilizare a tinerilor și a rezerviștilor.
Contrar afirmațiilor care circulă online, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat că nu a fost inițiată nicio campanie de recrutare pentru trimiterea tinerilor sau a rezerviștilor în Ucraina. De asemenea, imaginile cu tehnică militară care circulă pe rețelele sociale sunt, de fapt, filmări de la parada de 1 Decembrie.
MApN a condamnat public dezinformarea, subliniind că acestea sunt parte a unei campanii de manipulare menite să inducă panică și nesiguranță. “Aceste dezinformări sunt false și fac parte dintr-o campanie de manipulare pe rețele sociale, în special pe TikTok, cu scopul de a induce panică și nesiguranță,” au declarat reprezentanții MApN.
“Georgescu e probabil scos din cărți, dar investiția în dezinformare continuă,” a adăugat Sorin Ioniță, referindu-se la campania de dezinformare orchestrată de grupări extremiste care au ca obiectiv subminarea coeziunii sociale. El a subliniat că, “Se pompează resurse masive în narațiunea alarmistă ‘SE MOBILIZEAZĂ TINERII ȘI REZERVIȘTII CA SĂ-I DUCĂ LA RĂZBOI ÎN UCRAINA,’ un mesaj reciclat din Republica Moldova.”
EFOR subliniază importanța verificării informațiilor și evitarea distribuției de conținut nesigur. “Țineți cont de faptul că aceste narațiuni false pot provoca panică și pot submina coeziunea socială,” spune Sorin Ioniță. EFOR recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să nu contribuie la propagarea dezinformării.