Peste 70 la sută dintre români cred că sunt expuși la știri false, iar aproape jumătate consideră că există "organizații secrete", care influențează politica SONDAJ

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 08:36
1405 citiri
Peste 70 la sută dintre români cred că sunt expuși la știri false, iar aproape jumătate consideră că există "organizații secrete", care influențează politica SONDAJ
Romanii cred în existenta unor organizatii secrete FOTO Pixabay

Mai mult de 70% dintre români cred că sunt expuşi într-o măsură mai mare sau mai mică ştirilor false, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Peste 48% dintre cei chestionaţi sunt convinşi că în lume se întâmplă multe lucruri foarte importante, despre care oamenii obişnuiţi nu sunt niciodată informaţi, iar un procent similar consideră că, de obicei, politicienii nu ne spun adevăratele motive din spatele deciziilor lor.

De asemenea, peste 45% sunt total de acord cu ideea că ”există organizaţii secrete care influenţează foarte mult deciziile politice”. Puţin peste 30% se declară convinşi că rezultatele alegerilor din ţările democratice sunt controlate şi nu reflectă votul populaţiei.

Întrebaţi cât de des li se întâmplă, în general, să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false, 19% dintre respondenţi spun că li se întâmplă rareori sau niciodată, 17.9% - de mai multe ori pe lună, 17.7% - cel puţin o dată pe săptămână, 26.1% - în fiecare zi sau aproape în fiecare zi, iar 11% de mai multe ori pe zi. 7.7% dintre cei chestionaţi spun că nu pot aprecia, iar 0.6% nu răspund.

Declară că li se întâmplă rareori sau niciodată să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu educaţie primară, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din urbanul mic sau din rural.

Persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucureşti şi angajaţii la privat sunt categoriile care declară cel mai des că li se întâmplă de mai multe ori pe lună să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales:

Spun că li se întâmplă cel puţin o dată pe săptămână să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanţii USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din urbanul mare, angajaţii la stat.

Votanţii AUR, persoanele peste 60 de ani, locuitorii din urbanul mic şi din regiunea Vest sunt categoriile care declară cel mai des că li se întâmplă în fiecare zi sau aproape în fiecare zi să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false.

Acord afirmaţie: ”În lume se întâmplă multe lucruri foarte importante, despre care oamenii obişnuiţi nu sunt niciodată informaţi”

Pe o scală de la 1 la 7, unde 1 reprezintă „Dezacord total”, iar 7 „Acord total”, 14.2% dintre respondenţi indică 1 („Dezacord total”) pentru a-şi exprima părerea faţă de afirmaţia ”În lume se întâmplă multe lucruri foarte importante, despre care oamenii obişnuiţi nu sunt niciodată informaţi”. 2.4% aleg 2, 5.8% - 3, 7.9% - 4, 12.8% - 5, iar 8.4% - 6. 48.6% dintre cei intervievaţi indică 7 „Acord total”.

Sunt de acord total cu afirmaţia dată în special: votanţii AUR, persoanele între 30 şi 59 de ani, persoanele cu educaţie medie, gulerele albastre sau gri, angajaţii la privat.

Acord afirmaţie: ”De obicei, politicienii nu ne spun adevăratele motive din spatele deciziilor lor”

Întrebaţi în ce măsură sunteţi de acord cu afirmaţia ”De obicei, politicienii nu ne spun adevăratele motive din spatele deciziilor lor”, 16.9% dintre respondenţi aleg 1 (”Dezacord total”), 4.3% aleg 2, 5.8% -3, 5.7% - 4, 11.2% -5, 8% - 6, iar 48.1% - 7 (”Acord total”).

Sunt de acord total cu afirmaţia dată în special: votanţii AUR, persoanele între 30 şi 59 de ani, persoanele cu educaţie medie sau superioară, gulerele gri sau albe, angajaţii la privat.

Acord afirmaţie: ”Evenimentele care aparent nu au o legătură unul cu celălalt sunt adesea rezultatul unor activităţi secrete”

Cât priveşte afirmaţia ”Evenimentele care aparent nu au o legătură unul cu celălalt sunt adesea rezultatul unor activităţi secrete”, 19.2% dintre respondenţi aleg 1 (”Dezacord total”), 5.3% -2, 7.3% - 3, 13.5% - 4, 16.5% - 5, 6.6% - 6, iar 31.6% -7 (”Acord total”).

Sunt de acord total cu afirmaţia dată în special: votanţii AUR, persoanele între 30 şi 59 de ani, persoanele cu educaţie medie, gulerele albastre sau gri, locuitorii din rural.

Acord afirmaţie: ”Există organizaţii secrete care influenţează foarte mult deciziile politice”

Întrebaţi în ce măsură sunt de acord cu afirmaţia ”Există organizaţii secrete care influenţează foarte mult deciziile politice”, 17.7% dintre respondenţi aleg 1 (”Dezacord total”), 4% aleg 2, 5% -3, 9.9% - 4, 10.8% -5, 7.1% - 6, iar 45.5% - 7 (”Acord total”).

Sunt de acord total cu afirmaţia dată în special: votanţii AUR şi ai PSD, persoanele între 30 şi 59 de ani, persoanele cu educaţie medie, gulerele gri, cei cu un venit mai redus.

Acord afirmaţie: ”Rezultatele alegerilor din ţările democratice sunt controlate şi nu reflectă votul populaţiei”

20.1% dintre respondenţi aleg 1 (”Dezacord total”) pentru a-şi exprima părerea faţă de afirmaţia ”Rezultatele alegerilor din ţările democratice sunt controlate şi nu reflectă votul populaţiei”. 5.7% aleg 2, 7.5% -3, 9.9% - 4, 19.1% -5, 7.2% - 6, iar 30.4% - 7 (”Acord total”).

Sunt de acord total cu afirmaţia dată în special: votanţii AUR şi ai PSD, persoanele între 30 şi 44 de ani, persoanele cu educaţie primară sau medie, gulerele albastre, cei cu un venit mai redus.

”Credinţa în diverse teorii ale conspiraţiei este destul de răspândită în rândul populaţiei afectând atât credibilitatea instituţiilor politice, cât şi abilitatea lor de a-şi construi legitimitatea. Discursul public cu tente conspiraţioniste este alimentat masiv în spaţiul public şi amplificat de reţelele sociale. Doar unul din cinci români (19%) declară că au întânit rareori sau niciodată ştiri şi informaţii despre care cred că denaturează realitatea ori sunt false şi peste 70% spun că au întânit astfel de informaţii fie de mai multe ori pe lună (18%), fie cel puţin o dată pe săptămână (18%), fie în fiecare zi sau aproape în fiecare zi (26%), fie de mai multe ori pe zi (11%)”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 - 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Schimbare radicală de situație în sondajele din SUA. Cine conduce la doar două zile de la retragerea lui Biden
Schimbare radicală de situație în sondajele din SUA. Cine conduce la doar două zile de la retragerea lui Biden
Un sondaj apărut la doar două zile de la retragerea candidaturii actualului președintele al SUA, Joe Biden, arată un avan pentru vicepreședinta SUA. Kamala Harris, care nu a fost nominalizată...
Un sondaj realizat de Mirel Palada îl dă pe Marcel Ciolacu cu un procent ”confortabil” în lupta pentru Cotroceni. Pe ce loc este Mircea Geoană SONDAJ
Un sondaj realizat de Mirel Palada îl dă pe Marcel Ciolacu cu un procent ”confortabil” în lupta pentru Cotroceni. Pe ce loc este Mircea Geoană SONDAJ
Un sondaj realizat recent arată că, președintele PSD, Marcel Ciolacu se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale. Este urmat de George Simion - 19%, Mircea...
#fake news, #sondaj, #organizatii secrete, #politica , #sondaj opinie
  1. Militarii ruși se răzvrătesc împotriva ordinelor de la Moscova. Conducerea politică, acuzată de decizii „populiste” și „fanteziste”
  2. Unul dintre cei mai diabolici pedofili a fost prins, după luni de căutări. Ucigașul fusese eliberat în baza legii recursului compensatoriu
  3. Crima din Brăila. Noi înregistrări telefonice între principalul suspect și mama acestuia. „Nu mi-a găsit nimic” STENOGRAME
  4. Cât costă o înmormântare în România. Prețurile firmelor de pompe funebre după creșterea ajutorului de deces
  5. Peste 98 la sută dintre elevii cu opțiuni completate au intrat la liceu. Câți au fost admiși la prima opțiune
  6. Un spital din România, obligat să plătească daune uriașe după ce o fetiță de 1 an și jumătate s-a infectat cu o bacterie: ”Viața copilului a fost în pericol”
  7. Doi copii au sunat la Poliție ca să facă o farsă. Ce amendă a primit mama minorilor
  8. Avertizări de vreme severă imediată. Localitățile în care vor fi vijelii și va cădea grindină
  9. Scandalul de la Universitatea de Arhitectură București, la un alt nivel. Procurorii ar putea intra pe fir
  10. Un nou ”azil al groazei”, în Argeș. Un bărbat a murit după ce a fost neglijat și a făcut cangrenă la un picior