Încă o bancă se prăbușește. Este al doilea faliment bancar în câteva zile, fenomenul s-ar putea extinde

Luni, 13 Martie 2023, ora 12:08
24912 citiri
Încă o bancă se prăbușește. Este al doilea faliment bancar în câteva zile, fenomenul s-ar putea extinde
Deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate FOTO Pexels

Piața bancară mondială trece prin momente dificile după ce, începând de vineri, 10 martie, acţiunile mai multor bănci au înregistrat declinuri uriașe, afectate de îngrijorările investitorilor cu privire la sectorul bancar american.

Autoritățile de reglementare ale statului New York au închis duminică Signature Bank (SBNY.O), al treilea cel mai mare faliment din istoria bancară a SUA, la două zile după ce autoritățile au închis Silicon Valley Bank (SIVB.O), într-un colaps care a blocat depozite în valoare de miliarde de dolari, informează Reuters.

Signature Bank din New York, este un mare creditor din industria cripto. Această bancă era evaluată pe bursă la 4,4 miliarde de dolari și avea active de 118 miliarde de dolari.

Signature Bank, care avea relații puternice cu firmele de criptomonede, a fost închisă, duminică seara, de autoritățile din SUA, a anunțat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite. Este al doilea faliment bancar din acest weekend, unul în care nervii investitorilor au fost întinși la maximum din cauza temerilor privind un efect de contagiune care ar putea să îngenuncheze sistemul bancar american.

„Anunțăm, de asemenea, o excepție similară de risc sistemic pentru Signature Bank, New York, care a fost închisă astăzi de către autoritatea sa de stat, care a acordat autorizația”, au declarat Trezoreria, Federal Reserve și FDIC.

Autoritățile de reglementare bancară au spus că deponenții de la Signature Bank vor avea acces deplin la banii lor: Toți deponenții acestei instituții vor fi despăgubiți. Ca și în cazul rezoluției Silicon Valley Bank, nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabil”.

Signature a fost una dintre principalele bănci din industria cripto, care și-a anunțat lichidarea iminentă săptămâna trecută. A avut o valoare de piață de 4,4 miliarde de dolari începând de vineri, după o vânzare de 40% anul acesta. La 31 decembrie, banca din New York avea active totale de 118 miliarde de dolari și depozite de 88,6 miliarde de dolari.

Pentru a limita pagubele și a evita o criză mai mare, Fed și Trezoreria au creat un program de urgență care să susțină depozitele atât la Signature Bank, cât și la Silicon Valley Bank, folosind autoritatea de împrumut.

Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbușit vineri dimineață după 48 de ore uluitoare în care retragerile masive de bani și o criză de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA, potrivit CNN.

Autoritățile de reglementare din California au închis creditorul companiilor din domeniul tehnologic și l-au pus sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC). Aceasta va lichida activele băncii pentru a rambursa clienții, inclusiv deponenții și creditorii.

FDIC, o agenție guvernamentală independentă care asigură depozitele bancare și supraveghează instituțiile financiare, a spus că toți deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate până luni dimineață, scrie Digi24.ro. Agenția spune că va plăti deponenții neasigurați cu un „dividend în avans în săptămâna următoare”.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#faliment banca, #actiuni bancare, #depozit bancar , #banci faliment
Comentarii
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1
Ai bani sa trimiti arme dar n-ai bani sa salvezi
Poza Portocale Strivite
Portocale Strivite
rank 5