City Insurance este oficial în faliment. Tot ce trebuie să ştie şoferii cu poliţe RCA

Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 15:30
9020 citiri
City Insurance este oficial în faliment. Tot ce trebuie să ştie şoferii cu poliţe RCA
City Insurance a intrat în faliment. FOTO www.bursa.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), reglementatorul pieţei de asigurări din România, anunţă că a luat la cunoștință de soluția dispusă miercuri, 9 februarie, de Tribunalul București prin care admite cererea ASF și dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva Societății de Asigurare - Reasigurare City Insurance. Casa de insolvenţă CITR, parte a Impetum Group, a fost numit de către Tribunalul București lichidator judiciar al City Insurance, urmând să fie confirmat la prima adunare generală a creditorilor.

În 2021, piața asigurărilor din România a fost zguduită de falimentul celui mai mare jucător pe piața asigurărilor RCA, City Insurance, moment în care prețul RCA a crescut vertiginos. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat pe 17 septembrie 2021 deschiderea procedurii falimentului împotriva City Insurance, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii. Ulterior, Guvernul a aprobat în septembrie 2021 o OUG pentru pentru modificarea legii în ceea ce priveşte Fondul de Garantare al Asiguraţilor, pentru protejarea clienţilor City Insurance.

Pentru cei interesați, termenele legale stabilite de Tribunalul București sunt următoarele:

a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor – 28 martie 2022;

b) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe – 18 aprilie 2022;

c) termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 13 mai 2022;

d) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor – 25 aprilie 2022.

Conform legii și deciziei instanței deținătorii de polițe RCA au de astăzi, de la declararea falimentului, 30 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA și 90 de zile pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare.

Sumele vor fi plătite prin Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Potențialii creditori de asigurări ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance pot depune, atât electronic cât și prin poștă, cereri de plată (Anexa 9/10) sau cereri de deschidere dosare de daună (Anexa 7). Formularele sunt disponibile online la adresa: http://www.fgaromania.ro/formulare

Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevazută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015.

Conform Deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF), Fondul de Garantare a Asiguraţilor este cel care preia evidenţele complete ale dosarelor de daună, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestora. Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei per contract de asigurare.

Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.

Problemele trenau de ani de zile

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trăgea încă din 2020 un semnal de alarmă arătând că piața de asigurări este vulnerabilă, un număr mic de societăți de asigurare deținând o cotă semnificativă de piață, iar peste 75% din piața de RCA revenea primilor 2 jucători: City Insurance și Euroins.

"Hotărârea instanței confirmă corectitudinea deciziei de retragere a autorizației de funcționare a companiei City Insurance, luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la finalul activității de control specifice. Prin retragerea autorizației de funcționare a acestui asigurător, autoritatea a acționat în scopul reechilibrării pieței RCA, afectată de practicile nelegale, care au provocat dezechilibre semnificative", arată ASF.

Autoritatea precizează că misiunea sa este aceea de a veghea la stabilitatea piețelor financiare nebancare și de a asigura respectarea legii de către toate companiile din toate piețele pe care le supraveghează.

Primul pas în calitate de lichidator judiciar în procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea și evaluarea activelor și nu în ultimul rând, identificarea tuturor surselor suplimentare de venit și a unei strategii de valorificare pentru distribuirea sumelor către creditori.

"Pentru primele luni ale acestui proiect ne propunem să asigurăm cât mai multă stabilitate pentru cei implicați. Vom fi atenți în mod particular la gestionarea costurilor, pentru a maximiza sumele pe care să le putem distribui creditorilor. O particularitate a cazului falimentului City Insurance este, fără îndoială, numărul mare de litigii, însă experiența echipei CITR va fi definitorie pentru o bună colaborare cu creditorii și autoritățile. În al doilea rând, vorbim de falimentul liderului pe piața de asigurări și suntem conștienți de impactul sistemic pe care această situație o are. Contăm pe buna colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, Fondul de Garantare a Asiguraților și celelalte autorități implicate", spune Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Muşat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% şi alţi acţionari persoane fizice şi juridice - 1,58%. Acţionarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, firma fiind administrată de grecul Epameinondas Papanikolaou. Societatea are un singur angajat, pe 2020 a avut o cifră de afaceri 0 şi un profit de 13,1 milioane de lei.

Cum te ajută Fondul de Garantare a Asiguraților

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) anunţţă, la rândul său, că a luat act de hotărârea instanței, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance. Decizia din data de 9 februarie 2022 nu este definitivă.

Deschiderea procedurii de faliment își produce efectele atat în cadrul procedurii de faliment a societății de asigurare cât și cu privire la desfășurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraților.

"Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispozițiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă", arată Fondul de Garantare a Asiguraților.

De asemenea, de la data deschiderea procedurii falimentului, în cazul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance, începe sa se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menționată în Art 12 alin (1) din Legea 213/2015 actualizată.

Hotărârea din data de 9 februarie 2022 nu modifică activitatea de primire și procesare a Cererilor de plată (Anexele 9/10), arată FGA.

Lovitură în piața media din România: încă un post TV cunoscut se închide definitiv
Lovitură în piața media din România: încă un post TV cunoscut se închide definitiv
Lovitură pe piața media din România: un cunoscut post de televiziune, cu o tradiție de 25 de ani, s-a închis. Canalul era deținut de fostul baron local PNL, Aristotel Căncescu. Postul de...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#faliment, #city insurance, #asigurari, #polite RCA , #City faliment