O fiică și-a dat părinții în judecată după ce i-au donat 40.000 de euro. Ce decizie a luat instanța în acest proces

Luni, 13 Februarie 2023, ora 11:44
5734 citiri
O fiică și-a dat părinții în judecată după ce i-au donat 40.000 de euro. Ce decizie a luat instanța în acest proces
Ciocan de judecător FOTO: pixabay.com

Membrii unei familii din Iași au ajuns în fața instanței de judecată după ce nu au reușit să-și rezolve problemele personale. Acum au de plătit cu toții mii de lei pentru taxele de timbru.

Părinţii şi fiica şi-au dat întâlnire în faţa judecătorilor, încercând fiecare să scape de celălalt, scrie Ziarul de Iași. Părinţii au cerut revocarea unei donaţii făcute fiicei lor. La rându-i, fiica a cerut revocarea uzufructului viager pe care părinţii şi-l rezervaseră, cerând ca aceştia să mai aibă dreptul doar la utilizarea unei treimi din casă. Judecătorii nu au dat dreptate niciuneia dintre părţi.

În urmă cu 10 ani, Angelica şi Ioan S. şi-au vândut apartamentul din Iaşi, donând fiicei lor, Ana F., 40.000 de euro. Banii aveau să fie folosiţi pentru cumpărarea în Valea Adâncă a unui teren de 1.100 mp şi a unei case de 106 mp.

Părinţii şi-au rezervat dreptul de uzufruct viager, urmând să locuiască în comun cu familia fiicei lor, până la deces.

În plângerea adresată în noiembrie 2020 Judecătoriei, părinţii au cerut revocarea donaţiei afirmând că viaţa lor devenise un infern.

Ar fi fost supuşi constant de fiica lor unor insulte şi ameninţări cu moartea repetate, în acţiunile de hărţuire fiind antrenaţi şi ginerele şi copiii acestuia. Părinţii făcuseră şi o plângere penală împotriva fiicei, la care au renunţat însă ulterior. De cealaltă parte, Ana F. a precizat că, dimpotrivă, părinţii înfiinţaseră o tinichigerie şi vopsitorie auto fără autorizaţie.

Lucrările de reparaţii erau făcute în curte, care se umpluse de tuburi de oxigen şi acetilenă, vopsele, diluanţi şi diverse unelte. Supraîncărcarea reţelei electrice a casei prin utilizarea diverselor aparate necesare tinichigeriei crea un risc de incendiu.

Femeia voise să amenajeze o fosă ecologică, dar părinţii se opuseseră, săpând în schimb o groapă la câţiva metri de casă, unde aruncau toate deşeurile. Împreună cu soţul său erau obligaţi să se limiteze la folosirea unei singure camere, iar cea a copiilor, situată în mijlocul imobilului, nu avea iluminat natural.

Ana F. şi-a încheiat pledoaria afirmând că, dacă i s-ar fi explicat exact ce înseamnă uzufruct viager, nu ar fi acceptat donaţia, ci şi-ar fi luat o locuinţă pe credit.

Ambele părţi au apelat la ajutor public judiciar pentru plata taxelor de timbru. Judecătorii au acceptat ca soţii S. să plătească taxa de 5.003 lei în 24 de rate lunare şi au redus la jumătate taxa de timbru de 1.2556 lei pe care trebuia să o plătească fiica, eşalonând-o totodată în şase rate.

Legea permite revocarea unei donaţii dacă beneficiarul acesteia comite fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator.

Aprecierea gravităţii ingratitudinii este făcută de judecător. Magistraţii Judecătoriei au apreciat însă că starea conflictuală permanentă dintre cele două familii nu este suficientă pentru a demonstra ingratitudinea.

Faptul că Angelica S. îşi retrăsese plângerea penală îndreptată împotriva fiicei sale a fost interpretat de judecători ca o iertare, un motiv suplimentar de excludere a ingratitudinii.

Pe de altă parte, Ana F. avea 27 de ani în momentul semnării ca beneficiar a contractului de donaţie şi nu exista niciun indiciu că lipsa de experienţă şi de cunoştinţe ar fi făcut-o să nu înţeleagă ce semnează.

Magistraţii au decis respingerea ambelor cereri. Situaţia ar putea fi clarificată în favoarea părinţilor sau a fiicei de către Tribunal, care va analiza apelurile declarate de ambele părţi. Dosarul a intrat vineri pe rolul acestei instanţe, primul termen de judecată nefiind încă stabilit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#familie in fata instantei, #certuri in familie, #revocare donatie, #drept de uzufruct , #justitie