Țara europeană în care zeci de fermieri au fost arestați pentru că au săpat ilegal fântâni pentru irigarea culturilor

Miercuri, 10 Mai 2023, ora 07:17
6263 citiri
Țara europeană în care zeci de fermieri au fost arestați pentru că au săpat ilegal fântâni pentru irigarea culturilor
Zeci de fermieri spanioli au fost arestați, fiind acuzați că au făcut foraje ilegale FOTO Pixabay

Poliţia spaniolă a arestat 26 de persoane în ultimele luni pentru o presupusă schemă de utilizare a apei din puţuri ilegale pentru a cultiva fructe subtropicale, în timp ce ţara se confruntă cu o căldură dăunătoare şi cu seceta, transmite CNN.

O declaraţie a Gărzii Civile spaniole arată că o investigaţie de patru ani a descoperit 250 de fântâni şi iazuri ilegale în districtul Axarquia, la est de Malaga, de-a lungul coastei mediteraneene, într-o zonă afectată de secetă.

Pe lângă cele câteva zeci de persoane arestate, 44 de persoane sunt investigate în cadrul presupusei scheme, care se estimează că a provocat pagube de aproape 11 milioane de dolari.

Guvernul regional din sudul Andaluziei a impus restricţii stricte de utilizare a apei pentru această zonă, care este cuprinsă de "o secetă prelungită şi excepţională" din iunie 2021.

Mai recent, regiuni-cheie producătoare de alimente din sudul Spaniei, în apropiere de Sevilla şi Corboda, şi din nord-estul Spaniei, în apropiere de Barcelona, au înregistrat precipitaţii scăzute şi temperaturi ridicate care s-au combinat pentru a diminua multe rezervoare locale de apă, a raportat guvernul central spaniol.

Aprilie a fost cea mai caldă şi cea mai secetoasă lună înregistrată în Spania de la începutul înregistrărilor, în 1961 - acum 62 de ani - a declarat vineri agenţia naţională de meteorologie spaniolă AEMET.

Zona a înregistrat doar 22% din cantitatea normală de precipitaţii în aprilie.

Majoritatea fructelor care ar fi fost cultivate cu apă din fântânile ilegale au fost avocado şi mango, iar printre suspecţi se numără cultivatori, directori de afaceri şi lucrători la proiecte de irigaţii comunitare, a declarat pentru CNN biroul de presă al Gărzii Civile din Malaga.

Ancheta autorităţilor privind presupusa schemă de puţuri ilegale a început cu o plângere adresată unităţii de investigaţii de mediu a Gărzii Civile în urmă cu patru ani. Ulterior, diverşi cultivatori au declarat autorităţilor că au detectat, de asemenea, utilizarea ilegală a apei, a precizat poliţia spaniolă.

Printre cele 44 de persoane anchetate se numără cei care vând şi instalează ţevi şi echipamente de irigaţii şi pompe pentru a scoate apa din puţuri.

Poliţia a precizat că au fost implicaţi procurori din Malaga specializaţi în infracţiuni de mediu, împreună cu un magistrat de instrucţie de la un tribunal din oraşul Velez Malaga.

Cele 26 de persoane arestate au fost prezentate în faţa magistratului de acolo în ultimele luni şi eliberate, cu acuzaţii în curs de soluţionare, a declarat pentru CNN biroul de presă al Gărzii Civile din Malaga.

Poliţia a precizat că ancheta include presupuse infracţiuni împotriva resurselor naturale şi a mediului şi utilizarea frauduloasă a apei.

Ucraina anunță că a arestat doi spioni ruși care transmiteau Moscovei poziţia unor obiective militare. Ce pedeapsă riscă inculpații
Ucraina anunță că a arestat doi spioni ruși care transmiteau Moscovei poziţia unor obiective militare. Ce pedeapsă riscă inculpații
Ucraina a anunţat miercuri, 27 martie, că a arestat doi presupuşi spioni ruşi care transmiteau Moscovei poziţia unor obiective militare sensibile, transmite AFP. Rușii au fost arestaţi...
Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Selecţionerul Spaniei, Luis de la Fuente, a declarat că i-a fost ruşine atunci când a auzit fluierături din tribunele arenei Santiago Bernabeu, marţi seară, în timpul meciului amical cu...
#fantani, #Spania, #fermieri, #arestati , #Spania