Fanus Neagu a murit - Reactia celor care l-au cunoscut

Marti, 24 Mai 2011, ora 09:15
3600 citiri
Fanus Neagu a murit - Reactia celor care l-au cunoscut
Foto: Arhiva

Lumea artistica, si nu numai, a reactionat cu durere la moartea scriitorului Fanus Neagu care si-a pus amprenta pe literatura romaneasca. Mai toti prietenii si fostii colegi si-au amintit despre pofta sa de viata si de faptul ca "s-a batut pentru limba romana".

Augustin Buzura, scriitor, a declarat, pentru Realitatea TV: "Nu cred ca mai exista cineva care sa fi iubit pamantul romanesc cu pasiunea cu care o facea Fanus. Era un om care s-a batut pentru limba romana, care o respecta cum putini au facut pana la el. Mai devreme sau mai tarziu murim toti, dar spaima de necunoscut exista".

La randul sau, Dinu Sararu, membru al Academiei Romane, a spus: "S-a despartit de viata cu o franchete, o cinste morala pe care putini colegi o mai manifesta. Am copilarit impreuna cu el, ne-au legat multe. Mi-e greu sa vorbesc mai mult, a fost un mare poet si a cinstit limba romana in momente in care aceasta este tavalita pe toate canalele. Cred ca a fost un ultim patriot care a aparat identitatea noastra nationala".

Mircea Diaconu, actor, a subliniat, pentru Antena 3, pofta de viata a maestrului: "Dumnezeu sa-l odihneasca. Pentru mine, raman amintirile cuplului extraordinar Ion Baiesu - Fanus Neagu, am umblat cu ei prin tara, niste oameni extraordinari. A avut un umor napraznic, dincolo de talentul literar. A fost ca un vulcan si si-a trait viata cu pofta".

A murit Fanus Neagu

Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, a spus, pentru Antena 3: "Pe Fanus Neagu il cunosc din tinerete, era un fel de poet al prozei care cinstea limba romana si avea intotdeauna reactii de dezaprobare fata de cei care schimonoseau limba romana".

Mircea Dinescu a afirmat, la randul sau, pentru Realitatea TV: "Dupa 1989 i-a facut pe scriitori sa stea in transee separate. A fost un boem, era considerat un mare bautor. Proza si vinul au fost marile sale pasiuni. El a rezistat mai mult decat toti colegii lui din generatia Nichita Stanescu. Fanus a reusit sa supravietuiasca, a iubit viata".

"Fanus Neagu a fost un om special si plin de umor". Asa il descrie editorialistul Tudor Octavian pe scriitor. "Relatia mea cu Fanus a fost speciala. Era nascut langa Braila, era o chestiune de zona, a vrut sa se stie ca e brailean, desi era un stilist. El lucra la amfiteatru cu Ion Baiesu si era dragut cu cei tineri, era patern, plin de buna voita, nu un scarbos cum erau clasicii in viata. Fanus avea o calitate, el era un maestru de stil acceptat nu numai respectat, ci si aparat", a spus Tudor Octavian.

La randul sau, Florin Piersic a povestit, pentru Antena 3, cum s-a dus la spitalul Elias sa-l vada pe maestru: "Intre noi doi a fost o chimie, o dragoste prieteneasca. Tot ceea ce a lasat scris este invaluit in mister, in iubire pentru culoarea limbii romane. Sunt emotionat la gandul ca am avut aceasta minunata idee sa-l vad, s-a bucurat enorm. A fost unul dintre cei mai minunati scriitori pe care i-a avut Romania".

Sergiu Nicolaescu, actor si regizor, si l-a amintit pe Fanus Neagu ca pe "un om foarte important, un scriitor talentat, un caracter deosebit". "Acum cateva saptamani am fost pe la el, la Elias. Era surprinzator de pozitiv, de optimist. Chiar i-am propus sa lucram impreuna la un scenariu. A ezitat, acum imi dau seama, probabil pentru ca simtea ca i se apropie sfarsitul. Pierdem oamenii buni", a declarat Nicolaescu, pentru Antena 3.

Actorul Ion Besoiu a precizat, tot pentru Antena 3, ca Fanus Neagu era "un mare iubitor al artistilor". "Este un moment de mare tristete si sunt convins ca, de acolo unde este, o sa ne vegheze in continuare", a afirmat actorul.

Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, a declarat, pentru Mediafax, ca Fanus Neagu a fost pentru literatura romana ceea ce a fost Serghei Esenin pentru literatura rusa - un talent nativ, un om foarte popular, intrat in folclor. "Ingerul a strigat numele cel mai rasunator al literaturii noastre contemporane si l-a luat cu el. Din pacate, solidaritatea societatii romanesti nu se mai regaseste decat in momentele tragice", a spus Corneliu Vadim Tudor.

Si Ministerul Culturii a remis un comunicat in care deplange disparitia lui Fanus Neagu. "Scrierile sale au reflectat o perioada tulbure si fluida a istoriei si societatii romanesti; culoarea, metafora, simbolistica din proza lui Fanus Neagu au creat un adevarat fenomen literar", se afirma in comunicat, care are titlul "Ingerul l-a strigat", parafraza a romanului "Ingerul a strigat", semnat de Fanus Neagu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#reactii fanus neagu murit, #fanus neagu murit , #murit