”Farmacia” din propria curte: Plantele ieftine la îndemâna oricui care mențin sănătatea familiei

Miercuri, 10 Aprilie 2024, ora 10:58
2801 citiri
”Farmacia” din propria curte: Plantele ieftine la îndemâna oricui care mențin sănătatea familiei
Plante medicinale în ghiveci FOTO / pexels

Plantele medicinale pot fi cultivate cu prețuri reduse în ghivece pe balcon sau în curte, susțin specialiştii Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare Legumicolă din Buzău. Ei anunță că vând o gamă largă de răsaduri și semințe de plante medicinale pentru amenajarea "farmaciilor" de grădină.

În colecţiile oferite spre vânzare se regăsesc soiuri de plante medicinale care se pot cultiva pe suprafeţe extinse, dar pot fi amenajate şi sub forma unor grădini farmaceutice în orice gospodărie.

"Staţiunea a scos la vânzare o parte din răsaduri, avem salvie, măghiran, isop, melisa, gălbenele, mentă. Există comenzi foarte mari pentru mentă şi pentru salvie. Sperăm să producem cât mai multă. Sezonul trecut am avut undeva la peste 80.000 de fire de plante medicinale la vânzare, iar anul acesta cel mai probabil cifra va fi aceeaşi", a declarat inginerul Florentina Vasile de la stațiunea amintită.

Pentru amenajarea unei grădini cu plante medicinale este nevoie de o mică suprafaţă de teren, care presupune şi un efort financiar redus.

"Se pot planta răsaduri de mentă, salvie, isop, cimbrişor, echinacea, oregan, busuioc sau măghiran. Un ceai de salvie băut timp de câteva zile ne poate ajuta pentru problemele respiratorii mai ales în timpul primăverii sau toamna. Isopul, gălbenelele, melisa, menta sunt folosite pentru ameliorarea unor afecţiuni digestive şi nu numai. Gălbenelele pot fi folosite în cazul unor răni sau plăgi, în cosmetică dar pentru uz intern. Recomand pentru o grădină farmaceutică un minim de trei plante din fiecare soi. Se pot înfiinţa pe timpul primăverii. Dacă am planta în jur de 3 răsaduri din fiecare soi am putea amenaja o grădină pe o suprafaţă de aproximativ 6 metri pătraţi. Având în vedere că preţul la salvie este 2 lei, isop 1,5 lei, preţurile sunt în general între 1 şi 2 lei, investiţia este minimă. Pe 6 metri pătraţi, undeva la 30 de plăntuţe ar costa maxim 50-60 de lei", a precizat specialistul SCDL.

Persoanele care îşi doresc un colţ în care să îngrijească plante medicinale şi nu deţin o grădină, pot opta pentru balconul locuinţei. Ajutate cu apă şi tratamente, atunci când impune, răsadurile se pot dezvolta armonios la lumină şi pot oferi micilor cultivatori ani la rând frunze din care pot obţine ceai.

"Această grădină cu plante medicinale poate fi amenajată şi într-un balcon. Se pot planta cimbrişor, oregano, mentă sau melisa, busuioc, măghiran, dar, spre deosebire de grădină, răsadurile se plantează în ghivece. În balcon, investiţia poate fi şi mai mică, undeva la 30-40 de lei", a subliniat Florentina Vasile.

Alimentele fermentate sunt excelente pentru sănătatea intestinului. Un cercetător de top oferă 3 sfaturi pentru a le introduce în dietă
Alimentele fermentate sunt excelente pentru sănătatea intestinului. Un cercetător de top oferă 3 sfaturi pentru a le introduce în dietă
Conform unei analize publicate în revista Nutrients, studiile sugerează că alimentele fermentate pot reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2 și pot crește diversitatea...
Hemoroizi tratați fără durere și fără spitalizare: Opțiuni moderne
Hemoroizi tratați fără durere și fără spitalizare: Opțiuni moderne
Hemoroizii reprezintă o patologie frecvent întâlnită în practica medicală, cu o prevalență ridicată în rândul populației adulte. Deși constituie o afecțiune benignă, hemoroizii pot...
#farmacie, #Curte, #balcon, #plante, #plante aromatice, #sanatate, #familie , #plante
  1. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 7 decembrie. Zodia care primește o invitație tentantă
  2. Bancul zilei: Ce cadou nu trebuie să îi faci unui polițist
  3. Alimentele fermentate sunt excelente pentru sănătatea intestinului. Un cercetător de top oferă 3 sfaturi pentru a le introduce în dietă
  4. Așa arată casa de un milion de euro a lui Ștefan Bănică Jr. cu Lavinia Pîrva. Este impresionantă în interior VIDEO
  5. Lista lucrurilor care erau odată normale: demonstrează cât de mult s-au schimbat timpurile. "Îmi amintesc când nu trebuia să descarc o aplicație pentru a face asta"
  6. Cum să ai o legătură mai bună cu mama atunci când v-ați îndepărtat
  7. Hidrofoare și pompe ieftine: soluții eficiente pentru nevoile tale
  8. Stomatologia secolului 21: Soluții avansate pentru sănătatea orală
  9. 10 metode eficiente pentru a-ți revitaliza pielea după o zi aglomerată: îndrumări pentru un ten strălucitor
  10. Aparatele de spălat cu presiune - indispensabile pentru locuitorii la casă