Plantele medicinale pot fi cultivate cu prețuri reduse în ghivece pe balcon sau în curte, susțin specialiştii Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare Legumicolă din Buzău. Ei anunță că vând o gamă largă de răsaduri și semințe de plante medicinale pentru amenajarea "farmaciilor" de grădină.
În colecţiile oferite spre vânzare se regăsesc soiuri de plante medicinale care se pot cultiva pe suprafeţe extinse, dar pot fi amenajate şi sub forma unor grădini farmaceutice în orice gospodărie.
"Staţiunea a scos la vânzare o parte din răsaduri, avem salvie, măghiran, isop, melisa, gălbenele, mentă. Există comenzi foarte mari pentru mentă şi pentru salvie. Sperăm să producem cât mai multă. Sezonul trecut am avut undeva la peste 80.000 de fire de plante medicinale la vânzare, iar anul acesta cel mai probabil cifra va fi aceeaşi", a declarat inginerul Florentina Vasile de la stațiunea amintită.
Pentru amenajarea unei grădini cu plante medicinale este nevoie de o mică suprafaţă de teren, care presupune şi un efort financiar redus.
"Se pot planta răsaduri de mentă, salvie, isop, cimbrişor, echinacea, oregan, busuioc sau măghiran. Un ceai de salvie băut timp de câteva zile ne poate ajuta pentru problemele respiratorii mai ales în timpul primăverii sau toamna. Isopul, gălbenelele, melisa, menta sunt folosite pentru ameliorarea unor afecţiuni digestive şi nu numai. Gălbenelele pot fi folosite în cazul unor răni sau plăgi, în cosmetică dar pentru uz intern. Recomand pentru o grădină farmaceutică un minim de trei plante din fiecare soi. Se pot înfiinţa pe timpul primăverii. Dacă am planta în jur de 3 răsaduri din fiecare soi am putea amenaja o grădină pe o suprafaţă de aproximativ 6 metri pătraţi. Având în vedere că preţul la salvie este 2 lei, isop 1,5 lei, preţurile sunt în general între 1 şi 2 lei, investiţia este minimă. Pe 6 metri pătraţi, undeva la 30 de plăntuţe ar costa maxim 50-60 de lei", a precizat specialistul SCDL.
Persoanele care îşi doresc un colţ în care să îngrijească plante medicinale şi nu deţin o grădină, pot opta pentru balconul locuinţei. Ajutate cu apă şi tratamente, atunci când impune, răsadurile se pot dezvolta armonios la lumină şi pot oferi micilor cultivatori ani la rând frunze din care pot obţine ceai.
"Această grădină cu plante medicinale poate fi amenajată şi într-un balcon. Se pot planta cimbrişor, oregano, mentă sau melisa, busuioc, măghiran, dar, spre deosebire de grădină, răsadurile se plantează în ghivece. În balcon, investiţia poate fi şi mai mică, undeva la 30-40 de lei", a subliniat Florentina Vasile.