Duminica, 11 Decembrie 2022, ora 03:01
5738 citiri
Farmacistul a amenințat-o cu moartea pe procuroarea de caz, motiv pentru care a fost trimis după gratii. FOTO: Ionuț Mureșan
Alexandru Veștea – un farmacist care a amenințat cu moartea o procuroare și a promis că dă foc Parchetului unde aceasta lucrează – a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu executare pentru ultraj judiciar.
Nemulțumit de o soluție dată de procuroare, bărbatul a trimis zeci de e-mail-uri în perioada mai-septembrie 2021, în care amenința că va comite un atac cu sticle Molotov asupra Parchetului, îi va bate pe cei care l-au neîndreptățit și, la final, va ucide „și un procuror nevinovat”.
Curtea de Apel București a infirmat hotărârea instanței de fond și a schimbat regimul de executare al pedepsei lui Alexandru Veștea din închisoare cu suspendare în închisoare cu executare. Decizia luată joi, 8 decembrie, este definitivă.
Bărbatul, de profesie farmacist, este trimis în judecată pentru comiterea a trei infracţiuni de violare de domiciliu, a două infracţiuni de lovire sau alte violenţe, a unei infracţiuni de violenţă în familie, a unei infracţiuni de hărţuire, şi a unei infracţiuni de ameninţare.
În apelul formulat, procurorii au solicitat instanței majorarea pedepsei cu încă 3 ani, maximum prevăzut de lege pentru ultraj judiciar.
Motivarea judecătorilor: „O pedeapsă cu suspendare ar fi inutilă”
În motivarea condamnării definitive, Curtea de Apel București a reținut următoarele:
- „În ceea ce privește pedeapsa, Curtea apreciază că sub aspectul cuantumului – 1 an închisoare - aceasta este justă în raport cu limitele prevăzute – 4 luni și 15 zile și 1 an și 6 luni închisoare – și cu criteriile generale de individualizare.
- Solicitarea Parchetului (…) care prevede că pedeapsa pentru infracțiunea continuată se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea respectivă, al cărei maxim se poate majora cu cel mult 3 ani, în cazul pedepsei cu închisoarea, este apreciată de Curte ca exagerată.
- Este adevărat că fapta inculpatului se întinde pe o durată mare de timp și că a vizat inclusiv soluțiile dispuse de persoana vătămată, în calitatea sa de procuror, dar Curtea apreciază că o pedeapsă cu închisoarea de 1 an este suficientă, acest cuantum fiind unul orientat spre maximul special, între limitele sus arătate.
- Referitor la modalitatea judiciară de individualizare, Curtea arată că opțiunea instanței de fond este însă una nejustificat de blândă față de gravitatea în sine a faptei, dar și în raport de periculozitatea inculpatului relevată de modul în care acesta a conceput infracțiunea dar și de conduita sa generală față de autorități.
- Dispunerea executării efective a pedepsei este necesară pentru îndeplinirea scopului preventiv educativ, dar și pentru realizarea rolului de constrângere al pedepsei. Chiar dacă amenințările față de persoana vătămată nu au fost puse în aplicare acestea au fost unele grave, vizează integritatea corporală a procurorului care a instrumentat cauze care îl vizează pe inculpat, au fost adresate persoanei vătămate în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale acesteia
- Curtea arată astfel că nici nu ar putea fi utilă o pedeapsă cu închisoarea a cărei executare să fie suspendată, scopul pedepsei putând fi atins doar prin executarea efectivă a pedepsei, în regim de detenţie. Funcţiile pedepsei de constrângere şi de reeducare, dar şi scopul preventiv al acesteia pot fi realizate numai printr-o justă individualizare a sancţiunii, inculpatul trebuind să cunoască faptul că, pe lângă drepturi, are şi o serie de obligaţii corelative, care trebuie să caracterizeze comportamentul său în faţa societăţii”.
În perioada 22.05.2021 - 14.10.2021, în baza aceleiaşi rezoluții infracționale, inculpatul Alexandru Veștea a amenințat atât direct, cât şi indirect, persoana vătămată (procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti), cu acte de violenţă grave care i-au provocat o stare de temere.
În esenţă, farmacistul a amenințat că va incendia sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti cu sticle umplute cu ulei şi benzină (cocktail Molotov), că o va aștepta pe procuroare „după colţ” sau că va căuta în „baze de date” un de locuiește acesta și că o va aștepta acasă. Totodată, Alexandru Veștea a trimis zeci de mesaje cu privire la atacarea, tocarea şi uciderea procurorilor de la parchetul menţionat.
Ce a scris farmacistul în mesajele către procurori
Iată ce mesaje le-a trimis Alexandru Veștea procuroarei, dar și colegilor ei de la Parchet:
- „Va fi o rețetă cu ingrediente de farmacist, pe lângă ulei de motor, benzină va avea și alte inflamabile, plus o cârpă specială. Va fi ceva cu dedicație pentru (…). Vor fi puse ingredientele la gramaj, treabă făcută de farmacist. Ora paișpe cinșpe, șase Molotov la orele prânzului ori pe noapte, doi și un sfert să țineți minte ora. Vă rad clădirea aia cu Molotov, nu va mai fi pe hartă, o să vedeți. Mă răzbun eu pe voi, nu scăpați așa ieftin cu mine”.
- „Jegosul de procuror, luați-aș ****** pe p***, de la 4, nu e instituția ta f****** m***** m*****, e instituția statului român, tu trebuie să aplici legea acolo exact cum e ea. Nu faci ce vrei tu că vin după tine ca cetățean băga-mi-aș p**** în m****a să mi-o bag. Eu nu te plătesc să mă defavorizați și pe banii mei, pe taxele mele plătite către statul român, că vin acum după voi... Mai omor și un procuror nevinovat de la 4, că are un șef PSD-ist și să mă s******** pe fața lui, că te prind, fraiere! Că poate te găsesc după nume prenume într-o bază de date și vin direct la tine acasă, f****** m***** m***** de procuror șef, știi tu care esti!”.
- „Voi de două ori v-ați bătut joc de mine. 1 - Când a încălcat ordinul fosta soție, pușcărie de la 6 luni la 5 ani trebuia să dati, instant. 2 - Inducerea în eroare MAI, și aia pușcărie de la 3 luni la 3 ani pe care mi-o blocați din nou. În schimb la adresa mea îmi umpleți cazierul cu nimicuri. Eu vă urez mult succes și să lucrați liniștiți în acesta clădire”.
- „O să fie prima oară când nu se va muri cu legea în mână, sau dacă mor, vă iau după mine, pe voi, de la Parchetul p**** mele 4, vă știu toată securitatea de acolo, geamuri, intrări, lucrurile nu vor rămâne așa, nu vă bateți voi joc de mine g********. Să vă f** m***** pe p***, o să vin eu pe la voi dacă continuați să vă bateți joc de mine, f****** m***** voștri, eu trag de mine acum să nu intru peste voi și să nu fac un masacru pe acolo, să intru cu spray paralizant, cuțit și Molotov. B******** m***** pe p***. Lucrurile nu vor rămâne așa. Să țineți minte numele care se semnează”.
- „Să vă fut familia și m***** pe p*** dacă nu respectați articolul asta 268, deci intru peste voi, cu legea în mână. Mă doare în p*** că mor, dar vă iau cu mine. Mi-ați mai tras țeapă când (…) a încălcat ordinul, și ați dat clasare, mi-am pierdut timpul cu parchetul p**** mele 4. Stai că o rezolvăm cu cuțitul, spray-ul paralizant, și cu Molotov, cu voi nu merge altfel. Bag cuțitul în voi dacă nu respectați legea și dreptul meu, vă f** și Molotov în clădire”.
- „Din 6 sticle aruncate, o să vă fac scrum Parchet 4 și mă p** cu jet pe fața voastră de procurori infecți de la 4. După, nu o să mă găsiți, că plec la mare sau la munte. O să vă fac scrum Parchetul ăla 4 curând, și cazul va ajunge la TVR. Și judecăm acolo, de ce s-a aruncat cu Molotov”.
- „Este incredibil ce face Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București. Vă spun și echipa: (…). Pe jegurile astea chiar nu îi controlează nimeni, este strigător la cer ce fac, te fură cu legea în mână. O să le f** un Molotov (…) o să vină o zi, pe la doi și un sfert, va zbura Molotov pe echipa Parchetului Jud. Sector 4. Sunt niște infecți ordinari, o să-mi fac singur dreptate cu proiectile Molotov. Dacă pot să îi omor, o fac pentru că ei mi-au distrus viața cu legea în mână. Eu, ca farmacist, dacă comit o crimă și dau alte medicamente pacienților mă ia poliția și mi se retrage dreptul de a profesa. Va plăti Parchetul 4. Infecții dau vina pe Poliție, pe Secția 14, că aia sunt jegoși. Aruncă vina de la Poliție la Parchet, dar și invers. Eu o să îmi pun mintea cu cine ia decizia finală, adică cu procurorul. Să mă f** pe m***** lor, dacă îi prind îi toc”.
Alexandru Veștea nu va petrece prea mult timp în pușcărie, deoarece prin decizia de condamnare la pedeapsa de 1 an de închisoare judecătorii i-au scăzut perioada în care a stat în arest la domiciliu (7 luni și 15 zile), așa că farmacistul va fi liber după câteva luni.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Starul pop american Justin Timberlake urmează să efectueze muncă de interes general din cauză că a condus în stare de ebrietate, a stabilit vineri un judecător de la un tribunal de lângă...
O avocată din București riscă să ajungă 3 ani după gratii după ce s-a descoperit că ar fi păcălit mai mulți clienți pe care nu i-ar fi reprezentat cu adevărat în procese.
În...
Băi....vrei muiyye?
... Vezi tot