Palmaresul Stelei nu e la FC FCSB

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 01 Iunie 2017, ora 07:48
19075 citiri
Palmaresul Stelei nu e la FC FCSB

O spune o instanta din Romania, n-o afirm eu, desi oricine poate ajunge la aceeasi concluzie daca analizeaza numai putin, dar obiectiv, situatia.

Curtea de Apel Bucuresti a trimis in sfarsit motivarea in cazul sentintei prin care echipei lui Becali i s-a impus schimbarea denumirii, motivare din care Ziare.com v-a prezentat in exclusivitate cateva pasaje.

Ei bine, intr-unul dintre aceste pasaje apare un lucru extrem de interesant legat de palmares:

"[...] parata revendicandu-si in materialele de promovare si pe site-ul propriu palmaresul reclamantului si pretinde fata de public a fi continuator a acestuia[...]"

Ce ne spun noua judecatorii de la Curtea de Apel? Ca echipa lui Becali, in textul de mai sus parata, si-a insusit palmaresul despre care aceiasi magistrati scriu clar ca apartine reclamantului, adica celor de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua!

Cum a facut asta Gigi Becali e foarte simplu. In momentul in care a infiintat SC FC FCSB SA, in urma cu 14 ani, latifundiarul a preluat pe aceasta firma structura Stelei. Asta inseamna ca lotul de jucatori si locul in Liga 1 au trecut in proprietatea lui Becali, inca nu mi-e clar daca in conditii legale sau nu.

Asa cum Inalta Curte a decis inca de-acum aproape trei ani, in momentul 2003 Becali nu a preluat marca Steaua. A incercat sa obtina acordul militarilor, iar cand acestia l-au refuzat si-a facut propria marca Steaua, pe care a inregistrat-o si care i-a fost radiata dupa primul verdict de la ICCJ.

De ce e importanta marca, o sa ma intrebati, mai ales ca acelasi Becali a sustinut peste tot ca marca e un desen si nimic mai mult. Ei bine, nimic mai fals. Marca inseamna, in primul rand, identitate.

Am sa revin la exemplul cu fabrica de cola. Imaginati-va ca in Romania exista o fabrica de sucuri cola, una dintre cele doua mari din lume, pe care le gasesti in toate magazinele. La un moment dat, un om de afaceri vine si cumpara fabrica respectiva. Omul preia cladirea, preia liniile de imbuteliere, preia depozitele si asa mai departe. Dupa o scurta perioada, se apuca si el sa produca suc sub aceeasi marca de cola, moment in care se trezeste cu un proces de toata frumusetea. De ce? Pentru ca el a cumparat fabrica, nu marca!

Cam asta este situatia FC FCSB. Becali a preluat in 2003 structura unui club de fotbal, fabrica. A incercat, si e foarte important acest aspect, sa preia si marca, insa nu a reusit acest lucru. Fara marca, are o echipa de fotbal fara identitate. Timp de mai bine de un deceniu, echipa latifundiarului a parazitat marca Steaua si a reusit cumva sa isi creeze un soi de identitate proprie, motiv pentru care exista in prezent, dupa ce a fost obligata sa isi schimbe denumirea.

In fotbalul romanesc se spun multe lucruri si numai putine dintre ele reale. Daca ii asculti pe "oamenii de fotbal", de la Becali la Burleanu, palmaresul e o chestie aproape divina. Nimeni nu se atinge de el, e mai presus de sport si se duce unde doresc cei aflati la butoane, fara nicio reglementare.

Realitatea este ca palmaresul urmeaza intotdeauna marca. Este inclus in marca. De aceea atunci cand o echipa intra in faliment si bunurile sunt scoase la licitatie, aproape de fiecare data cea mai scumpa dintre ele este marca. Pentru ca marca inseamna identitate, inclusiv istorie. N-o sa auziti niciodata ca marca s-a cedat separat de palmares pentru ca palmaresul nu exista independent de marca.

Concluzia este ca FC FCSB nu detine si nu a detinut niciodata palmaresul Stelei, insa l-a parazitat 10 ani, reusind sa isi lipeasca propria identitate de cea a campioanei Europei din 1986. Este imbucurator faptul ca judecatorii din Romania incep sa se pronunte si in privinta palmaresului, pentru ca sunt sanse ca pe viitor sa ne confruntam cu multe alte cazuri de furt de identitate in fotbal.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#FCSB palmares Steaua, #Becali marca Steaua, #Steaua scandal Armata , #Gigi Becali