Ce s-a întâmplat în ultimele două ocazii în care a redus dobânda monetară cu 0,5%

Joi, 19 Septembrie 2024, ora 17:47
1424 citiri
Ce s-a întâmplat în ultimele două ocazii în care a redus dobânda monetară cu 0,5%
Rezerva Federală SUA a redus miercuri ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, mutarea reprezentând prima reducere a dobânzilor din martie 2020.

Decizie riscantă a FED! Ce s-a întâmplat în ultimele două ocazii în care a redus dobânda monetară cu 0,5%

Rezerva Federală SUA a redus miercuri ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, mutarea reprezentând prima reducere a dobânzilor din martie 2020.

Prin această reducere a început oficial mult așteptatul ”pivot” al FED, comentează analiștii, sfârșitul perioadei de creștere continuă a dobânzilor și începerea ciclului de relaxare a politicii monetare.

Doar că unele voci avertizează asupra unui al doilea val al inflației, mai mult decât atât, ultimele două dăți în care FED a operat o reducere similară a dobânzilor au adus contracția bursei americane, creșterea șomajului și intrarea în recesiune.

Teama de un al doilea val de inflație

Decizia FED nu a fost luată în unanimitate, în condițile care Michelle Bowman, membru al Consiliului Guvernatorilor Sistemului Rezervei Federale, a votat pentru o reducere cu doar 25 de puncte de bază a dobânzii monetare.

Michelle Bowman s-a făcut remarcată în mai multe rânduri pe parcursul acestui an, prin numeroasele avertismente pe care le-a emis cu privire la pericolul încă persistent ca inflația să fie scăpată de sub control.

Votul său reprezintă prima opinie care sparge unanimitatea din Consiliul Guvernatorilor din 2005 și până în prezent și nu este lipsit argumente.

În 87% dintre cazurile în care economiile occidentale s-au confruntat cu perioade de inflație foarte ridicată au existat și recidive, sau ”un al doilea val” de inflație, așa cum explică Charles-Henry Monchau, șeful diviziei de investiții a grupul bancar elvețian SYZ, într-o postare pe rețelele sociale.

”La asta se gândește FED dar nu o spune cu voce tare”, arată Charles-Henry Monchau, care avertizează și asupra faptului că ar putea urma o perioadă de declin puternic pentru bursele americane, dar și de creștere a ratei șomajului.

Istoria nu ține cu FED

Astfel, ultimele două dăți în care FED a redus dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, considerată a fi o mutare de amploare, au fost 3 ianuarie 2001 și 18 septembrie 2007.

După decizia din 2001, indicele S&P 500 al bursei americane a scăzut cu aproximativ 39% în următoarele 448 de zile, șomajul a crescut cu 2,1% și a urmat intrarea economiei americane în recesiune.

Iar după decizia din 2007, indicele S&P 500 s-a prăbușit cu 54% în următoarele 372 de zile, șomajul a crescut cu 5,3% și a urmat, de asemenea, recesiunea.

FED mizează pe revenirea inflației la normal

Trebuie precizat că decizia FED de a reduce ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază este prima din ultimii patru ani, dar Rezerva Federală a anunțat că nu se va opri aici.

FED vede încă 2 reduceri de dobândă cu 25 de puncte de bază în 2024, dar și o reducere suplimentară cu 1% în 2025, urmată de o nouă diminuare cu 0,5% în 2026.

Aceste reduceri cumulate de dobândă ar trebui să aducă dobânda monetară în SUA la nivelul de 2,75 - 3% în următorii doi ani, marcând sfârșitul perioadei cu dobânzi ridicate la niveluri istorice.

Schimbarea de politici anunțată de FED semnalează o ”încredere mai mare” că inflația se îndreaptă către 2%.

Burduja vrea liberalizarea pieței energetice, dar cu protecția consumatorilor industriali: "Fără ei, oamenii nu vor avea locuri de muncă"
Burduja vrea liberalizarea pieței energetice, dar cu protecția consumatorilor industriali: "Fără ei, oamenii nu vor avea locuri de muncă"
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vrea liberalizarea pieței energetice în mai multe etape, cu protecția consumatorilor industriali. Liberalul a explicat luni, 7 octombrie, de ce crede că...
În ce stadiu este proiectul Neptun Deep. „Facem modificări pentru a culca practic suprastructura pe un vapor pentru a trece pe sub Bosfor”
În ce stadiu este proiectul Neptun Deep. „Facem modificări pentru a culca practic suprastructura pe un vapor pentru a trece pe sub Bosfor”
Producţia din cel mai important proiect offshore din România, Neptun Deep, în care sunt partenere cele mai importante două companii de petrol şi gaze autohtone, OMV Petrom şi Romgaz, va...
#FED , #inflatie
  1. Burduja vrea liberalizarea pieței energetice, dar cu protecția consumatorilor industriali: "Fără ei, oamenii nu vor avea locuri de muncă"
  2. Schema frauduloasă a grupului Nordis, despre care Ziare.com a scris în 2021, acum în vizorul Recorder. Scandal pe piața imobiliară VIDEO
  3. În ce stadiu este proiectul Neptun Deep. „Facem modificări pentru a culca practic suprastructura pe un vapor pentru a trece pe sub Bosfor”
  4. Google Maps și Waze introduc alerte noi privind prezența poliției pentru a îmbunătăți siguranța rutieră
  5. Problema gravă cu „orașul de 15 minute” în Capitală. Cât stau bucureștenii în trafic din lipsa utilităților în jurul casei
  6. Veste bună pentru posesorii de televizoare smart marca Samsung. Ce va oferi producătorul de acum încolo
  7. Cea mai comună metodă prin care hackerii fură date sensibile. La ce trebuie să fie deosebit de atenți românii când primesc un email
  8. Cu cât au crescut veniturile românilor pe gospodărie. Coșul lunar îi împovărează cel mai mult pe consumatori
  9. Cine sunt primarii cu cele mai mari salarii din România. Surprize în topul veniturilor
  10. Ultima strigare pentru Casa Verde Fotovoltaice. Cele două zile în care românii mai pot să se înscrie în sesiunea 2024 a programului