Economia americana va incheia anul prost. La ce sa ne asteptam pentru 2013?

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:42
2613 citiri
Economia americana va incheia anul prost. La ce sa ne asteptam pentru 2013?
Foto: Daylife

Rezerva Federala a revizuit in scadere estimarile de crestere economica pentru Statele Unite, in acest an, de la 2 la suta la 1,7%.

In schimb, pentru anul viitor, banca centrala americana se asteapta la o imbunatatire a situatiei, majorand proiectia de crestere pana la 2,5 - 3 procente, relateaza CNN Money.

Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a avertizat ca planul de reducere a cheltuielilor si majorarii taxelor si impozitelor, care ar trebui sa intre in vigoare la inceputul lui 2013, ar putea avea un impact negativ asupra economiei.

Economistii americani, inclusiv cei din Comisia pentru buget din Congres, sunt de parere ca programul va impinge SUA in recesiune. Bernanke si-a exprimat speranta ca deputatii si senatorii nu vor vota programul, avertizand ca, daca acesta va trece de Congres, Fed nu mai are ce sa faca. "Nu cred ca intrumentele noastre sunt destul de puternice pentru a bloca efectele unui soc fiscal major", a precizat acesta.

Chiar daca estimarile Fed sunt corecte, iar economia SUA va creste mai rapid in 2013, tot nu va fi destul pentru a fi sustenabila. Astfel, Bernanke estimeaza ca rata somajului nu va scadea sub 7 la suta pana cel mai devreme in 2014. Seful Fed a precizat ca, desi rata somajului pare sa scada in ultima perioada, acest lucru nu se datoarea crearii de noi joburi, ci retragerii oamenilor de pe piata muncii.

Pe de alta parte, Fed este mai optimista in privinta ratei inflatiei, estimand ca va ramane sub nivelul tinta de 2 la suta pana cel putin in 2015.

Joi, banca centrala americana a anuntat un plan de achizitie a unor intrumente financiare garantate prin ipoteci, in valoare de 40 de miliarde de dolari, pentru a sprijini bancile.

Quarterly Report - Editia 4

Consiliul Concurenței analizează piața biletelor de avion, după ce prețurile au explodat în urma falimentului Blue Air
Consiliul Concurenței analizează piața biletelor de avion, după ce prețurile au explodat în urma falimentului Blue Air
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat sâmbătă, 25 mai, că autoritatea analizează efectul pe care falimentul Blue Air din toamna lui 2022 l-a avut asupra...
Cum ar putea ajunge unul dintre giganții petrolului în instanță din cauza vremii „ucigașe”
Cum ar putea ajunge unul dintre giganții petrolului în instanță din cauza vremii „ucigașe”
Mai multe grupuri de mediu și victime ale cazurilor de vreme extremă au depus o plângere penală la Paris, prin care vor să îi tragă la răspundere pe gigantul francez TotalEnergies SE și pe...
#scadere economica SUA, #Federal Reserve estimare economica, #Rezerva Federala crestere SUA , #Ben Bernanke
Comentarii